1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Kommentti: Naisten MM-futiksessa nähtiin povattu suosion räjähdys! Toivottavasti Fifa ei hölmöile jatkossa, vaikka Suomi voisi hyötyä siitä

Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon intoa pitäisi jarruttaa, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Yhdysvallat voitti Ranskassa maailmanmestaruude Megan Rapinoen (kesk.) johdolla. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

Kesän suuri jalkapallojuhla päättyi eilen odotettuun Yhdysvaltojen mestaruuteen. Kuukauden aikana monissa maissa nähtiin todellinen naisjalkapallobuumi. Tv-ennätyksiä rikottiin ympäri maailmaa. Yksi häkellyttävimmistä hetkistä nähtiin välierissä, kun Englannin ja Yhdysvaltojen ottelusta tuli Britannian katsotuin tv-lähetys tänä vuonna. Englannin yleisradioyhtiö BBC:n lähetystä seurasi parhaimmillaan 11,7 miljoonaa katsojaa. Keskiarvolukema oli 10,3 miljoonaa.

Se on kova juttu jalkapallon synnyinmaassa, jossa kuitenkin naisten jalkapallon pelaaminen oli sallittua vasta 1960-luvun loppupuolella. Muissakin maissa on innostuttu naisten jalkapallosta. Suomessa välierät keräsivät ruutujen ääreen yli puolen miljoonan yleisöt.

Ellen White oli kuudella maalillaan Englannin uusia koko kansan sankareita. Kuva: Elsa/Getty Images

Toinen puhuttava esimerkki on se, että Niken mukaan Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkueen pelipaitaa on myyty enemmän kuin mitään muuta pelipaitaa koskaan aiemmin yhden pelikauden aikana. Sitä siis ostettiin enemmän kuin esimerkiksi Brasilian miesten jalkapallomaajoukkueen, Barcelonan tai Chelsean paitoja.

Megan Rapinoe oli Yhdysvaltojen puhutuimpia pelaajia. Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Onkin oikeutettua sanoa, että ennen MM-kisoja povattu naisten jalkapallon suosion räjähdys toteutui. Etukäteen todettu kaikkien aikojen kisat lunasti lupauksensa, vaikka paikan päällä Ranskassa katsomot eivät täyttyneet neljän vuoden takaisten Kanadan MM-kisojen tapaan.

On toivottavaa, että nyt pienillä jalkapallohulluilla tytöillä on runsaasti uusia sankareita vanhojen Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin rinnalle.

Positiivisia merkkejä pelikentällä

Pelikentilläkin nähtiin kehitystä. Useampi joukkue oli erittäin organisoitunut puolustuspäässä, eikä kärkijoukkueilla ollut aina niin helppoja pelejä tasoltaan heikompia vastustajia vastaan. Positiivisin esimerkki oli Argentiina, jota oli povattu suureksi heittopussiksi kisoissa. Se kuitenkin ihastutti ottamalla ensiksi huippujoukkue Japania vastaan tasapelin, pitämällä välieräjoukkue Englantia tiukoilla ja lopulta myös nousemalla huimasti kolmen maalin takaa tasoihin Skotlantia vastaan.

On mielenkiintoista nähdä, mitä nyt MM-kisojen jälkeen tapahtuu. Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantino esitti finaaliviikonloppuna lehdistötilaisuudessaan lukuisia muutosehdotuksia naisten jalkapalloon. MM-kisojen osalta Infantino kertoi halunsa laajentaa myös naisten MM-kisat 32 joukkueeseen.

Gianni Infantino on ollut Fifan puheenjohtajana halukas laajentamaan MM-kisoja. Kuva: Elsa/Getty Images

Ehdotuksessahan ei sinällään ole mitään uutta. Infantino on ajanut miesten puolellekin MM-kisojen laajentumista. Vuonna 2026 nähdään 48 joukkuetta ja jo vuoden 2022 kisoihin Qatarin kisoihin on ajettu samanlaista laajentumista nykyisestä 32 joukkueesta. Hyvin vahva taustavaikutin Infantinon laajentumispyrkimyksille on raha.

Miesten MM-kisat ovat mitä suuremmissa määrin rahantekoväline kansainväliselle jalkapalloliitolle. Uutistoimisto AFP kertoi jo kaksi vuotta sitten, että Fifa on laskenut saavansa 48 joukkueen MM-kisoista 605 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna MM-kisoista Venäjällä. Lisäksi tv-oikeuksia on arvioitu tulevan noin 475 miljoonaa euroa enemmän. Markkinointitulojen uskotaan nousevan noin 350 miljoonalla eurolla.

Naisten jalkapallossa ei puhuta lähellekään samoista summista. Infantino kuitenkin on varmasti nähnyt Ranskan MM-kisoissa naisten jalkapallon suuren kasvupotentiaalin, jota kautta Fifakin voisi hyötyä 32 joukkueen kisoista.

Pelin taso kärsisi liikaa

Laajentumisajatuksiin kuitenkin kannattaisi suhtautua varauksella, kun mietitään itse peliä. Huolimatta useampien joukkueiden kehitysaskelista tänäkin kesänä 24 joukkueen MM-kisoissa nähtiin suuria tasoeroja. Karuimpana esimerkkinä oli Yhdysvaltojen ennätyksellinen 13–0-murskavoitto Thaimaasta alkulohkovaiheessa. Monen katsojan mieleen piirtyi myös varmasti Kamerunin pelaajien kaoottinen toiminta Englanti-neljännesvälierässä. He lopettivat täysin pelaamisen ensimmäisen puoliajan lopulla.

Kuva: Robert Cianflone/Getty Images

Tuollaiset tapahtumat eivät kuulu missään nimessä naisten jalkapallon kovimpaan turnaukseen. 24 joukkueen kisoissa oli myös havaittavissa se, että vielä suuren osan joukkueista on paljon parannettavaa hyökkäyspelaamisessaan. Useasti ratkaisut hyökkäyspäässä jäivät valjuiksi, vaikka toki esimerkiksi laitapelaamisessa ja pelin tempossa on otettu harppauksia eteenäin

32 joukkueen MM-turnauksen vahvuudeksi on laskettu myös kaikista selvin turnausformaatti, jossa ei tarvitsisi lohkokolmosia ja Suomen mahdollisesti helpompi pääsy kisoihin. Mutta useiden Euroopan joukkueiden lisäksi 32 joukkueen turnaukseen tulisi varmasti lisää joukkueita muualta maailmasta. Silloin tasoerot kasvaisivat entisestään. Euroopan dominointi tuskin hidastuu, kun yhä useampi suurseura panostaa koko ajan enemmän naisten jalkapalloon. Samaan aikaan toki muualla maailmassakin tehdään kehityaskelia, mutta todennäköisesti paljon hitaammin kuin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Infantinon innolle pitäisi siis lyödä jarruja ja äkkiä. Vielä naisten MM-futis ei ole 32 joukkueen arvoinen, vaikka nykyisellä kehitystahdilla se voisi olla sitä jo vuonna 2027.

Lue lisää:

Vaivaako arvokisoista tuttu tyhjyyden tunne MM-futiksen jälkeen? Osa tähdistä pelaa jo seurajoukkueissaan

Edes MM-turnauksen parhaasta maalivahdista ei ollut USA:n pysäyttäjäksi – joukkuekaveri herkistyi: "Juuri nyt on vaikea olla ylpeä"

Yhdysvallat on jälleen jalkapallon maailmanmestari! 180-senttinen Hollannin muuri piti joukkueensa mukana pelissä, kunnes Megan Rapinoe iski rangaistuspotkusta – katso huippuhetket

Yhdysvaltalaisfanien nolaama Donald Trump onnitteli joukkuetta mestaruudesta – kommentoi ristiriitaisesti kahta tulikuumaa puheenaihetta

Tähän hetkeen ratkesi Yhdysvaltojen MM-kulta – asiantuntija iloitsi: "Hyvä, että tulee ilmi"Tähän hetkeen ratkesi Yhdysvaltojen MM-kulta – asiantuntija iloitsi: "Hyvä, että tulee ilmi"

Kommentti: Juhlikaa nyt, Yhdysvallat! Muu maailma kehittyy niin kovaa vauhtia, että nelinkertaisen maailmanmestarin etumatka kaventuu väistämättä

Näin Yhdysvallat kellisti Hollannin ja nappasi neljännen maailmanmestaruutensa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista

Yksi lakipykälä vuonna 1972 muutti kaiken – näistä syistä Yhdysvallat on tänäkin iltana suosikki naisten MM-jalkapallon voittajaksi

Donald Trumpia vastaan taistelleen tähtipelaajan rankka perhetausta: Vankilakierteeseen ajautunut isoveli on järkyttänyt Megan Rapinoeta monta kertaa

MM-kisojen kohupelaajan kumppani kuvaa Donald Trumpia keskenkasvuiseksi pojaksi ja kertoo pelkäävänsä – "Presidentti vihaa tyttöystävääni"