Rakennusyrittäjän perheen harrastus lähti lapasesta – nyt maailmantähdet iloitsevat huipputason ratsastuskisasta Suomessa

Suomen Nations Cup -isännyys nousi uudelle tasolle, kun Järvenpäässä kilpailtiin esteratsastuksen lisäksi myös neljän tähden kouluratsastuskisassa.

ratsastus
Henri Ruoste
Henri Ruoste oli kouluratsastuksen Grand Prix -kilpailun ykkönen Roble-hevosellaan.Jussi Nukari / Lehtikuva

Nations Cup on tuttu kilpailu suomalaiselle esteratsastusväelle. Kansainvälinen GP-tason joukkuekilpailu on järjestetty aiemmin Ypäjällä ja Haminassa.

Nyt heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomen Nations Cup -isännyys nousi uudelle tasolle, kun esteratsastuskilpailun lisäksi Järvenpäässä järjestettiin samassa yhteydessä myös neljän tähden kouluratsastuskilpailu.

Nelipäiväisessä tapahtumassa maailman parhaiden ratsastusmaiden joukkueet tavoittelivat tulosrajoja EM-kisoihin ja ensi kesän olympialaisiin Ratsastuskeskus Ainossa.

Suomalaisyleisöä ilahdutti kouluratsastuksen suomalainen huippunimi Henri Ruoste, joka voitti viikonlopun kilpailustaan molemmat. Saksassa jo pitkään asunut Ruoste kilpaili edellisen kerran Suomessa viime syksyn Helsinki Horse Show'ssa melko kokemattomalla Rossetti-ratsullaan. Kolme vuotta sitten hän nappasi Horse Show'ssa tuplakultaa menestyksekkäällä Roble-hevosellaan.

– Suomessa on aina hauska kilpailla, nähdä tuttuja ja nähdä kuinka laji kehittyy. Meiltä on tietysti aika pitkä matka tänne, niin kuin täältä on pitkä matka Keski-Eurooppaan. Kun se on aikataulun puitteissa mahdollista, niin koetetaan olla mukana, Ruoste kertoo Yle Urheilulle.

18-vuotiaana 2000-luvun alussa maailmalle lähtenyt Ruoste kertoo, että hänen asuessaan Suomessa mahdollisuudet päästä ratsastamaan isoilla areenoilla olivat vähissä.

– Jokainen tavoitteellinen kilparatsastaja toivoo, että pääsee isoille areenoille. Kyllähän tämä on kouluratsastukselle ja esteratsastukselle tosi hieno asia, että Suomessa järjestetään tällainen.

Ratsastusuran lisäksi hevoskauppa pitää Ruosteen kiireisenä. Alkuvuosi on kulunut pitkälti kilpailumatkoilla, sillä Suomen kouluratsastusjoukkue tavoittelee maapaikkaa EM-kilpailujen kautta ensi kesänä kilpailtaviin Tokion olympialaisiin.

Tavoite on kova, sillä jokaisen joukkueen jäsenen pitäisi onnistua vähintään omalla tasollaan EM-kilpailuissa. Jos joukkue ei saa paikkaa, on Ruosteella mahdollisuus hankkia henkilökohtainen paikka olympialaisiin.

Harrastus lähti lapasesta

Ratsastuskeskus Ainon omistaja Erkki Siltala ei ollut koskaan ratsastanut, kun hän päätti luoda kansainväliset vaatimukset täyttävän ratsastusareenan Järvenpäähän.

Ajatuksena oli rakentaa paikka, joka on lähellä Helsinkiä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Ympärivuotisten huippuolosuhteiden takaaminen maassa, jossa tuuli tuivertaa ja lumi tuiskuttaa, oli kaiken suunnittelun lähtökohta.

– Perheen harrastuksesta se alkoi ja se lähti vähän lapasesta. Nyt ollaan tässä pisteessä, että järjestetään Nations Cupia, Siltala sanoo virnistäen.

Kokeneelle rakennusalan yrittäjälle Nations Cup -kokoluokan kilpailut ovat vaatineet alueelle lisää katsomorakenteita ja telttoja. Suuren ratsastustapahtuman tuomista Ainoon pitää Siltala merkittävänä lajille.

Keppihevonen
Nations Cup -tapahtuma tarjosi oheisohjelmana muun muassa esteratsastusta keppihevosilla.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Haluamme tuoda mukaan ihmisiä, jotka eivät ole aikaisemmin olleet ratsastuskilpailuissa. Meillä on täällä keppihevosia, bändejä ja esitelmiä tarjolla. Järjestäjänä on tärkeää, että ihmisillä on hyvä fiilis ja saadaan lajia eteenpäin. Lajin kannalta tärkeää on tietysti Suomen joukkueiden menestys, Siltala sanoo.

Suomen kouluratsastusjoukkue oli lauantaina toinen, jääden täpärästi Ruotsille. Sunnuntaina rankkasade keskeytti esteratsastuksen joukkuekilpailun. Ensimmäisen kierroksen tulosten perusteella Suomi oli neljän joukkueen kovatasoisessa taistossa viimeinen.

Jyläksellä takanaan huippukuukausi

Suomen esteratsastuksen kärkinimi Juulia Jyläs oli paikan päällä, mutta ei tällä kertaa kilpaillut Suomen joukkueessa. Hevosen kanssa matkustaminen Hollannista asti olisi ollut eläimelle kuormittavaa keskellä intensiivistä kilpailukautta. Jyläs ei malttanut pysyä poissa, kun synnyinmaassa järjestetään poikkeuksellinen tapahtuma.

– Tosi upea juttu, koska tämän tason kisat tuovat hirveästi lajitunnettavuutta. Nostan hattua kilpailun organisaatiolle. Onhan tämä tosi iso veto. Paljon täytyy tapahtua, että tällainen tapahtuma saadaan kasaan, Jyläs kehuu.

Takkuisen alkuvuoden jälkeen Jyläksellä on takanaan urheilullisesti jopa hänen uransa paras kuukausi, sillä hän saavutti muuan muassa ykkössijan kolmen tähden kilpailusta Tanskasta ja neljännen sijan tasokkaasta viiden tähden kilpailusta Monacosta.

Jyläksen tavoitteet on asetettu elokuussa Rotterdamissa Hollannissa kilpailtaviin EM-kisoihin. Monipuolisesti hevosten ja ratsastuksen parissa työskentelevä urheilija virittää hevostensa kuntoa jo loppukesän haasteisiin.

Parinkymmenen hevosen tallia pyörittävä ja hevosiaan jatkuvasti kehittävä Jyläs uskoo, että Suomeen voisi tuoda jatkossakin kovan tason ratsastuskilpailuja, mutta kehityksen täytyy jatkua nousujohteisena.

– Tasoa pitää nostaa Suomessa, että saataisiin kehitettyä vielä enemmän korkean tason ratsastajia. Tietysti ratsastajat tarvitsevat hevosmateriaalia, jonka luominen, kasvattaminen, yhteistyö kasvattajien ja omistajien välillä ovat tärkeitä asioita. On tässä vielä paljon tekemistä, Jyläs hymyilee.

Lue myös:

Horse show näkyy Ylen kanavilla ainakin vuoteen 2026

Suomalaisilla kouluratsastajilla toiveikas tulevaisuus – Pariisin finaalissa jyräävät suurten firmojen kuskit

Juulia Jyläksen tie MM-esteillä päättyi pettymyksen kyyneliin

Uran keskeytyksestä takaisin huipulle - suomalainen huippuesteratsastaja sai lottovoiton, josta ei osannut edes haaveilla: "Nyt voin realistisesti tähdätä EM-kisoihin ja olympialaisiin"

Ruoste kaksoisvoittoon Horse Show’n kouluratsastuksessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat