1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Kommentti: Juhlikaa nyt, Yhdysvallat! Muu maailma kehittyy niin kovaa vauhtia, että nelinkertaisen maailmanmestarin etumatka kaventuu väistämättä

Yhdysvallat pysyi ansaitusti valtaistuimellaan, mutta päättyneet MM-kisat olivat ennen kaikkea alkusysäys kilpailun kiristymiselle, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Yhdysvallat kaatoi MM-finaalissa Hollannin 2–0. Kuva: Getty Images

Jalkapallon naisten MM-kisat päättyivät Ranskan Lyonissa samoihin tunnelmiin kuin neljä vuotta sitten Kanadassa. Yhdysvallat juhlii maailmanmestaruutta, ja täysin ansaitusti.

Yhdysvallat oli kiistatta turnauksen paras joukkue kaikilla mittareilla. Parhaat yksilöt muodostivat yhtenäisen kokonaisuuden, jonka kruunasi päävalmentaja Jill Ellisin kylmäpäisyys. Yhdysvallat raivasi pudotuspeleissä tieltään Euroopan suurimmat mestarikandidaatit Ranskan ja Englannin. Finaalissa Hollanti jäi täysin vaille mahdollisuuksia.

Yhdysvallat oli kahdeksasta puolivälieräjoukkueesta ainoa, joka tuli Euroopan ulkopuolelta. Viimeisen neljän vuoden aikana panostukset naisten jalkapalloon ovat kasvaneet Euroopan suurissa jalkapallomaissa eksponentiaalisesti, mikä näkyi jo nyt MM-kisojen tuloksissa. Naisjalkapallon kiistatonta kuningatarta ei vielä syösty valtaistuimelta, mutta nykyvauhdilla se tapahtuu väistämättä.

Eurooppalaisten nuorten näkymät pelaajakehityksessä ovat yhdysvaltalaisia parempia. Yhdysvalloissa 15–16-vuotiaat tytöt pelaavat omanikäistensä kanssa. Euroopassa samanikäiset voivat olla jo ammattiorganisaatioiden suojissa harjoittelemassa maailman parhaiden pelaajien kanssa.

Rose Lavelle iski Yhdysvaltojen maailmanmestaruuden sinetöineen 2–0-maalin MM-finaalissa. Kuva: Getty Images

Nämä esimerkit tulivat Jill Ellisin suusta finaalia edeltäneessä lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa käytäntö tulee satuttamaan Yhdysvaltojen maajoukkuetta tulevaisuudessa. Ellisin mukaan myös Yhdysvalloissa nuoria pelaajia on pystyttävä haastamaan enemmän.

Naisten maajoukkue on saanut Yhdysvalloissa huomattavaa taloudellista tukea kansalliselta liitolta jo pitkään. Ellisin mukaan Yhdysvallat on ollut 100 metrin sprintissä 10 metrin etumatkalla liiton antaman tuen turvin. Kisojen kohupelaaja Megan Rapinoe komppasi valmentajaansa ja sanoi, että ilman Yhdysvaltojen panostuksia naisten jalkapallo ei olisi koko maailmassa noussut nykyiseen asemaansa.

Rapinoe osuu lausunnossaan naulan kantaan. MM-kisoja on pelattu vuodesta 1991 lähtien. Yhdysvallat on voittanut neljä maailmanmestaruutta ja ollut mitaleilla jokaisessa kahdeksassa turnauksessa. Yhdysvallat on asettanut muulle maailmalle riman, jota tavoitella.

Historiallisen tasokkaat Ranskan MM-kisat nostivat riman ennätyksellisen korkealle. Jos Euroopan kehitys jatkuu naisten jalkapallossa samanlaisena, Yhdysvaltojen etumatka on pian kurottu kiinni.

Lue myös:

Yhdysvallat on jälleen jalkapallon maailmanmestari! 180-senttinen Hollannin muuri piti joukkueensa mukana pelissä, kunnes Megan Rapinoe iski rangaistuspotkusta – katso huippuhetket

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista