1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Eurooppalaista menestystä ja ennätyksellisiä katsojalukuja, kiukutteleva joukkue sekä alisuoriutunut mestariehdokas – näistä yllätyksistä ja pettymyksistä Ranskan MM-kisat muistetaan

Yle Urheilun asiantuntija Maiju Ruotsalainen listasi MM-kisojen yllättäjät ja epäonnistujat.

Hollanti ja Ruotsi kohtasivat välierässä Lyonissa. Puolivälieriin selvinneistä kahdeksasta joukkueesta seitsemän tuli Euroopasta. Kuva: Getty images

1. Eurooppalainen pelaajakehitys

Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkue juhli voittoa MM-pronssiottelussa Englantia vastaan. Kuva: Getty images

– Mielestäni on aika kova suoritus, että joukkueita on niin paljon enemmän kuin viime kisoissa, jolloin Euroopasta puolivälieriin eteni kolme joukkuetta kahdeksasta, Ruotsalainen huomauttaa.

Euroopassa perinteiset suurseurat ovat alkaneet panostaa myös naisten joukkueisiin vasta viime vuosina. Esimerkiksi italialaisseura Juventus perusti menestyksekkään naisten joukkueensa vasta 2017.

– On tavallaan yllättävää, miten kehitys näkyy noin vahvasti jo nyt. Toisaalta taas naisten jalkapallon kasvuissa on niin suuri potentiaali, että miksi satsaus ei näkyisi. On niin suuri ero pelata ammattilaisena. Totta kai se näkyy intensiteetissä, Ruotsalainen pohtii.

Jalkapallon naisten MM-kisat ovat kiinnostaneet yleisöä niin lehtereillä kuin kotisohvilla. Kuva: Getty Images

2. Katsojien kiinnostus

Naisten jalkapallon räjähdysmäisestä kasvusta puhuttiin jo paljon ennen kisoja. Ranskan MM-turnaus on osoittanut, ettei hehkutus jäänyt pelkästään puheen tasolle, sillä pelit ovat rikkoneet tv-ennätyksiä ympäri maailmaa.

– On ollut yllättävää, miten hyvin naisten jalkapallo ja MM-kisat ovat lyöneet läpi. Varsinkin pienet tytöt ovat saaneet uusia esikuvia. Siinä alkaa itsekin unelmoida eri lailla erilaisista asioista, Ruotsalainen iloitsee.

Chilen Christiane Endlerin torjunnat ihastuttivat MM-kisoissa. Kuva: Getty images

3. Christiane Endler

Pelaajatasolla Ruotsalainen nostaa positiiviseksi yllättäjäksi Chilen maalivahti Christiane Endlerin, joka piti torjunnoillaan Chileä kaikissa alkulohkon otteluissa pystyssä.

– Chilen kaltaisesta maasta, joka ei ollut edes maailman rankingissa kovin korkealla vielä muutama vuosi sitten, tulee tälläisiä yksilöitä ja esikuvia, jotka pystyvät yksinään näin valtaviin suosituksiin. Loppuvaiheen peleihin ei yksittäisellä pelaajalla pysty menemään, mutta tuollaisia esikuvia tarvitaan, Ruotsalainen ylistää.

MM-kisojen pettymykset:

Kamerunin pelaajat kiukuttelivat neljännesvälierässä Englantia vastaan. Kuva: Getty images

1. Kamerunin asenne

Ranskan MM-kisojen yksi mieleenpainuvimmista otteluista lienee neljännesvälierä Englanti–Kamerun – joskin ei suinkaan pelisuoritustensa puolesta.

Kamerunin pelaajat protestoivat näyttävästi ottelun kiinalaistuomari Qin Liangin ratkaisuja, ja koko ottelusta kehkeytyi täysi kaaos. Pelaajat kieltäytyivät muun muassa jatkamasta peliä sen jälkeen, kun Englannin 2–0-maali hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen.

Pelin jälkeen Englannin päävalmentaja Phil Neville tuomitsi Kamerunin pelaajien käytöksen. Sen sijaan Kamerunin päävalmentaja Alain Djeumfa oli sitä mieltä, että joukkue pelasi reilusti.

– Jotenkin toivoisi, ettei tuollaista käytöstä tarvitsisi enää tällä tasolla nähdä. Pelaajat keskittyivät ihan vääriin asioihin. Mielestäni Kamerun ei onnistunut joukkueena näissä kisoissa, Ruotsalainen lataa.

Saksalaispelaajat olivat pettyneitä tappioon päättyneen MM-puolivälierän jälkeen. Kuva: Getty images

2. Saksa

Saksaa povattiin yhdeksi mestariehdokkaista. Alkulohkossa voitot Kiinasta ja Espanjasta irtosivat niukasti 1–0 ja lopulta joukkueen tie tyssäsi tyssäsi puolivälieriin, kun Ruotsi vei voiton 2–1.

– Saksalta odotti enemmän, sillä heillä on ammattilaispelaajia ja sitä tietää, mihin he pystyvät. Kisojen intensiteetti ei pitäisi tulla heille millään lailla yllätyksenä. Saksa ei pystynyt tämän turnauksen myötä parantamaan omaa pelaamistaan eikä varsinkaan Ruotsi-pelissä pystynyt taktisesti hyödyntämään Ruotsin jättämiä tiloja, Ruotsalainen ruoti.

Cristiane teki Brasilian 3–0-osuman vapaapotkusta alkusarjassa Jamaikaa vastaan. Kuva: Getty Images

3. Vapaapotkut

Kolmanneksi pettymyksen aiheeksi Maiju Ruotsalainen nostaa läheltä annettujen vapaapotkujen tason. Koko MM-turnauksessa nähtiin kaksi vapaapotkuista syntynyttä osumaa, kun USA:n Megan Rapinoe ja Brasilian Cristiane jäivät ainoiksi onnistujiksi.

– Mielestäni lähivapaapotkut ovat olleet luokattomia. Ne ovat usein jääneet muuriin, Ruotsalainen nostaa.

Syitä Ruotsalainen sanoo miettineensä paljon.

– Toivon, että pelaajat harjoittelevat näitä omalla ajalla, vaikka valmentajat koko ajan paremmin rytmittävätkin ja koko ajan mennään kohti sitä, että pelaajat harjoittelevat itse vähemmän. Voisiko se olla yksi syy, Ruotsalainen päättää.

Päivitetty kello 11.59: Korjattu kuvatekstiin, että Ruotsi voitti pronssiottelun Englantia, ei Hollantia, vastaan.

Lue myös:

Kommentti: Naisten MM-futiksessa nähtiin povattu suosion räjähdys! Toivottavasti Fifa ei hölmöile jatkossa, vaikka Suomi voisi hyötyä siitä

Kommentti: Juhlikaa nyt, Yhdysvallat! Muu maailma kehittyy niin kovaa vauhtia, että nelinkertaisen maailmanmestarin etumatka kaventuu väistämättä Edes MM-turnauksen parhaasta maalivahdista ei ollut USA:n pysäyttäjäksi – joukkuekaveri herkistyi: "Juuri nyt on vaikea olla ylpeä"

Tähän hetkeen ratkesi Yhdysvaltojen MM-kulta – asiantuntija iloitsi: "Hyvä, että tulee ilmi"

Kohuttu Megan Rapinoe tyhjensi MM-kisojen palkintopöydän ja vihjaili päräyttävistä mestaruusjuhlista: "Aurinkolaseille tulee käyttöä"

Elä uudelleen huimat MM-kisat! Katso Ylen upea kooste kesän jalkapallojuhlasta

Myös urheiluvälinejätit ovat havainneet MM-jalkapallohuuman – Yhdysvaltain naisten pelipaita myynyt ennätyksellisen paljon, suositumpi kuin Barcelonan pelipaita Naisten MM-futis rikkoo tv-ennätyksiä ympäri maailmaa – Englannin päävalmentaja Phil Neville yllättyi: ”En olisi voinut kuvitella tätä hetkeä”

MM-ensikertalaisten maalilla torjuu kovatasoisen Ranskan liigan parhaaksi valittu maalivahti – Christiane Endler avaa maannaisilleen ovia Kahdeksankertainen Euroopan mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari floppasi Ruotsin käsittelyssä – Saksan toiminta yllätti asiantuntijan

Täysi kaaos! MM-kisojen pudotuspeli keskeytyi useaan kertaan – itkuiset Kamerunin pelaajat eivät suostuneet jatkamaan peliä videotarkistuksen jälkeen

Näyttävä vapaapotku kruunasi hattutempun! Brasilia sai karmean tappioputkensa poikki MM-avauksessa – Jamaikan maalivahti loisti silti, Usain Boltkin hehkutti