1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Tähän hetkeen ratkesi Yhdysvaltojen MM-kulta – asiantuntija iloitsi: "Hyvä, että tulee ilmi"

Yhdysvallat sai lähtölaukauksen maailmanmestaruuteen videotarkistuksella tulleella rangaistuspotkulla.

Stefanie van der Gragt, Alex Morgan

Yhdysvallat otti toisen peräkkäisen naisten jalkapallon maailmanmestaruutensa ja yhteensä neljännen ykkössijansa, kun finaalissa Ranskassa kaatui Hollanti 2–0.

Yle Urheilun asiantuntijat Erkka V. Lehtola ja Maiju Ruotsalainen pitivät Yhdysvaltojen mestaruutta täysin sanottuna. Megan Rapinoe vei joukkueensa johtoon 61. minuutilla rangaistuspotkusta sen jälkeen, kun Stefanie van der Gregt potkaisi Alex Morgania rangaistusalueella.

Tuomio tuli kisoille hyvin ominaisella tavalla eli videotarkistuksella. VAR-tarkistuksia on sekä kehuttu että kritisoitu kisojen aikana.

– Korostan sitä, että potkaisemalla toista selkään olkapään korkeudella tulee rike. Mielestäni on hyvä, että tällaiset tulee ilmi, Erkka V. Lehtola totesi.

– Olen kuitenkin pikkaisen pettynyt Hollantiin ja heidän isoihin tähtiin Shanice van de Sandeniin sekä Lieke Martensiin. Hollannilla oli yksi laukaus maalia kohti.

Yhdysvaltojen toisen maalin viimeisteli Rose Lavelle. Kumpikin asiantuntija hehkutti Yhdysvaltojen tappionta tietä maailmanmestariksi. Puolivälierissä Ranska ja välierissä Englanti jäivät Yhdysvaltojen vahvan alun jälkeen taakse. Joukkue teki kaiken kaikkiaan 26 maalia turnauksessa. Se on uusi MM-lopputurnauksen ennätys.

– Yhdysvallat laittoi myllyn pyörimään, mutta Hollanti kesti. Yhdysvallat jatkoi kuitenkin samalla tavalla. Yksi sanonta on, että missaat 100 prosenttia paikoista, joita et ota. Morgan meni boksiin. Vastustaja joutui pelaamaan huonosti. Siitä tuli sitten pilkku, Ruotsalainen kertasi.

– Maalin jälkeen nähtiin vapautunut USA. He uskoivat itseensä ja nauttivat kentällä. Se näkyi pelaamisessa avausmaalin jälkeen.

Ylipäätänsä voittamattomallle Yhdysvalloille löytyy useampi syy. Tuollaista hyvin roolitettua joukkuetta on Lehtolan mukaan vaikea lyödä. Kuuluisa "voittamisen kulttuuri" näkyi joukkueessa.

– On helppo pelata, kun tietää olevansa paras. Jos pääkoppa vähänkään kunnossa ja on timanttisessa kunnossa, jalkapalloa on aika helppoa lähteä pelaamaan, Lehtola sanoi.

– Heillä oli myös ripaus pragmaattisuutta. He olisivat voineet lähteä jahtaamaan useampaa maalia, mutta laittoivat luukut kiinni. He eivät ole ottaneet ylimääräisiä riskejä.

Lue lisää:

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista

Yhdysvallat on jälleen jalkapallon maailmanmestari! 180-senttinen Hollannin muuri piti joukkueensa mukana pelissä, kunnes Megan Rapinoe iski rangaistuspotkusta – katso huippuhetket

Kommentti: Juhlikaa nyt, Yhdysvallat! Muu maailma kehittyy niin kovaa vauhtia, että nelinkertaisen maailmanmestarin etumatka kaventuu väistämättäKommentti: Juhlikaa nyt, Yhdysvallat! Muu maailma kehittyy niin kovaa vauhtia, että nelinkertaisen maailmanmestarin etumatka kaventuu väistämättä

Näin Yhdysvallat kellisti Hollannin ja nappasi neljännen maailmanmestaruutensa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Yksi lakipykälä vuonna 1972 muutti kaiken – näistä syistä Yhdysvallat on tänäkin iltana suosikki naisten MM-jalkapallon voittajaksi

Donald Trumpia vastaan taistelleen tähtipelaajan rankka perhetausta: Vankilakierteeseen ajautunut isoveli on järkyttänyt Megan Rapinoeta monta kertaa

MM-kisojen kohupelaajan kumppani kuvaa Donald Trumpia keskenkasvuiseksi pojaksi ja kertoo pelkäävänsä – "Presidentti vihaa tyttöystävääni"