1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Brasilia Etelä-Amerikan jalkapallomestari – Gabriel Jesus laukoi voittomaalin, syötti avausosuman ja ajettiin kentältä

Brasilia saavutti yhdeksännen jalkapallon Etelä-Amerikan maanosamestaruuden kotiyleisönsä edessä Rio de Janeirossa.

Brasilian Gabriel Jesus kuvassa Kuva: EPA

Brasilia palasi kolmen vaatimattoman Copa American jälkeen takaisin parrasvaloihin ja päihitti loppuottelussa Perun maalein 3–1 (2–1). Brasilia päätti 12 vuoden kuivan jaksonsa. Keltapaitojen edellisin maanosapytty oli vuodelta 2007.

Brasilia osoitti jäätävää tehokkuutta ja iski ensimmäisestä kunnon tekopaikastaan pallon heti verkkoon. Dani Alves lähetti pallon pystyyn oikealle laidalle. Gabriel Jesus taiteili parin harhautuksen jälkeen tasokkaan keskityksen taka-alueelle, josta Everton laittoi pelivälineen takuuvarmasti pussiin vartin pelin jälkeen.

Ensimmäisen puoliajan lopussa Peru sai rangaistuspotkun, kun pallo osui Thiago Silvan käteen. Paolo Guerrero ei erehtynyt pilkulta, vaan viimeisteli lukemat 1–1:een 44. minuutilla. Osuma oli hänelle kaikkiaan 14:s Copa Americassa ja vasta ensimmäinen, joka upposi tässä turnauksessa brassien maaliverkkoon.

Perun keskuspuolustus nukahti kohtalokkaasti vielä ennen taukoa. Arthur ja Roberto Firmino syöttelivät, ja Gabriel Jesus täräytti keskisektorilta Brasilian 2–1-johtoon avauspuoliskon lisäajalla.

Toisella puoliajalla Peru pääsi hakemaan yhden miehen ylivoimalla tasoitusta, kun monessa mukana ollut Gabriel Jesus hankki omaa typeryyttään toisen keltaisen kortin 70. minuutilla.

Perun hyökkäyspeli ei ollut kuitenkaan riittävän tasokasta. Röyhkeästi 16 metrin sisälle pallon kanssa rynninyt Everton hankki Brasilialle lopussa rangaistuspotkun. Yhdestätoista metristä loppunumerot 3–1:een viimeisteli vaihtopelaaja Richarlison.

Peru on kaksinkertainen Etelä-Amerikan jalkapallomestari ja se on ollut lähivuosina tuoreen hopean lisäksi kahdesti myös pronssilla, mutta sen viimeisin ykköstila on peräti 44 vuoden takaa, vuodelta 1975.

Ensi vuonna Copa America pelataan Kolumbiassa ja Argentiinassa.

Lue myös:

Brasilian 12 vuoden odotus päättyi ja mestaruuspokaali nousi ilmoille – turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu letkautti: "Saanko jostain duunia!"

Suihkukomennuksen saanut Lionel Messi purkautui pronssipelin jälkeen ja syytti kisajärjestäjiä jälleen korruptiosta: ”Tämä pilaa jalkapallon”