Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

HJK:n europelitaival käynnistyy kotiottelulla, lilliputtimaan mestarin ei pitäisi pystyä yllättämään: "Haluamme näyttää, että sarjojen välillä on tasoeroa"

HJK avaa Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen tänään kotiottelulla Färsaarten mestaria HB Torshavnia vastaan. Klubi lähtee pariin selvänä ennakkosuosikkina, ja tasoero halutaan näyttää jo heti avauspelissä.

Mestarien liiga
Stadin derby päättyi heinäkuussa 2019 HJK:n juhliin.
HJK pääsi juhlimaan Stadin derbyn voittoa kannattajiensa kanssa viime viikolla.Matti Raivio / AOP

Hallitsevan Suomen mestarin Helsingin Jalkapalloklubin ensimmäinen haaste tiistaina alkavissa Mestarien liigan karsinnoissa tulee Färsaarilta. Maan mestari Havnar Bóltfelag eli HB on 15 pelatun ottelun jälkeen sarjassa viidentenä, ja torshavnilaiset kompuroivat etenkin alkukaudella. Helsinkiin ryhmä saapuu neljän ottelun voittoputkessa.

Viime vuonna HJK kohtasi samassa vaiheessa niin ikään Färsaarten mestarin Vikingurin, ja matka jatkui seuraavaan vaiheeseen yhteismaalein 5–2. HB on päävalmentaja Toni Koskelan mukaan hieman pallollisempi ryhmä.

– Vastaan tulee hyökkäävä joukkue, joka pitää palloa omassa sarjassaan paljon enemmän kuin muut. He ovat tehneet sarjassa eniten maaleja, mutta koska he eivät ole hetkeen pelanneet europelejä, sellaisesta ei ole vertailukohtaa. Varmasti heillä on täällä vähän puolustavampi ottelusuunnitelma, Koskela toteaa Yle Urheilulle.

– Lähdemme selvänä ennakkosuosikkina pariin, ja kyllä me haluamme etenkin kotona näyttää, että sarjojen välillä on tasoeroa.

22-vuotias kapteeni Sebastian Dahlström odottaa mielenkiintoista kamppailua.

– Vikinguriin nähden he pelaavat omassa sarjassaan enemmän pallonhallinnan kautta pitkiä hyökkäyksiä, ja saa nähdä, miten se tulee menemään meitä vastaan, kun pyrimme pelaamaan kuitenkin aika lailla samalla tavalla. Periaatteessa HB on kuitenkin samantyyppinen kuin Vikingurkin.

Toni Koskela, HJK.
Toni Koskelan alaisuudessa HJK on kerännyt kuudesta ottelusta 13 pistettä. Matti Raivio / AOP

Kurssi kääntynyt

HJK:lla on alla tyylikäs voitto Stadin derbystä, jossa HIFK kaatui etenkin vahvan avausjakson ansiosta 2–0. Veikkausliigan kolmantena oleva joukkue on pelannut Mika Lehkosuon tilalle Rovaniemen Palloseurasta valmentajaksi hankitun Koskelan alaisuudessa kuusi ottelua, joista voittoja on tullut neljä ja tasapelejä yksi.

Suunta on luotsin mukaan oikea.

– Pelillisesti kolmessa edellisessä ottelussa emme ehkä ole saaneet ehjää 90-minuuttista, mutta meillä tapahtuu paljon hyviä asioita. Kun olemme luomassa hyvillä paikoilla maalipaikkoja, tarvitaan laatua, jotta ne paikat myös saadaan ja sitä kautta teemme enemmän maaleja.

– Tähän jaksoon on mahtunut yksi maajoukkuetauko, jonka aikana huilattiin ja monet pelaajat olivat pois. Yhteisiä harjoituksia ei ole takana ihan hirveästi, mutta selkeästi menemme parempaan suuntaan. Se on tietysti myös hyvä asia, sillä meillä on paljon pelejä tiedossa, Koskela muistuttaa.

Helsingin sinivalkoinen puoli pääsi torstaina juhlimaan derbyvoittoa, ja hyvästä lopputuloksesta nauttivat pelin jälkeen kentällä yhdessä juhlien niin pelaajat kuin taustavoimatkin. HJK:n toisen maalin Riku Riskin oivasta syötöstä ohjannut Dahlström myöntää, että vaikean alkukauden jälkeen voitto teki terää juuri europelien alla.

– Tosi hyvät fiiliksethän siitä jäi totta kai ja siitä sai paljon virtaa. Tuntui, että saimme kannattajat taaksemme, ja se on tärkeää europelejä ajatellen. Se yhdessä juhliminen nostatti tunnelmaa, ja pelasimme siinä pelissä myös hyvin etenkin ensimmäisellä puoliajalla.

Valmentajanvaihdoksen jälkeen joukkueen peli on aktivoitunut ja siihen on tullut lisää vauhtia.

– Menemme hyökkäyspelissä nyt nopeammin eteenpäin, ja jos tulee menetys, pyritään riistämään takaisin. Peli virtailee ehkä enemmän molempiin suuntiin, ja ajoittain peli on avoimempaa. Tulokset myös ruokkivat tilannetta, ja voiton jälkeen on aina helpompi ottaa seuraava voitto kuin että jos ei olisi voittanut pitkään aikaan, Dahlström toteaa.

Sebastian Dahlström pääsi tuulettamaan HJK:n toista maalia Stadin derbyssä.
HIFK:n verkkoon osunut HJK-kippari Sebastian Dahlström kokee pelanneensa tasaisen kauden toistaiseksi. Seppo Samuli / Lehtikuva

Parra valmiina

Joukkueen terveystilanne HB-pelin alla on Koskelan mukaan hyvä, ja varmuudella sivussa ovat vain Joonas Vahtera sekä Harmeet Singh. Siirtoikkuna avautuu 10.7, ja kolumbialainen keskikenttäpelaaja William Parra on jo ensi viikolla toisessa osaottelussa Färsaarilla käytettävissä. 24-vuotias Parra on harjoitellut joukkueen kanssa muutaman viikon, ja valmennus on ollut tyytyväinen.

– Hän on näyttänyt olevan niissä asioissa hyvä, mitä katsoimmekin etukäteen. Hän on selkeästi puolustava keskikenttäpelaaja, joka suojaa puolustuslinjaa ja pitää hyvää huolta pallosta. Pelissä vasta toki näkee sitten tarkemmin, mutta harjoitusten perusteella hän on juuri sitä, mitä haimmekin.

A-maajoukkueessakin keväällä debytoinut vikkelä laituri Lassi Lappalainen on saanut Italian Serie A:ssa pelaavasta Bolognasta tarjouksen, mutta siirron mahdollisesta toteutumisesta ei ole vielä tietoa. Tämän kauden yksi päähankinnoista, nigerialaispuolustaja Elderson jätti seuran kesäkuun lopulla, ja Koskela sanoo, että puolustajan löytäminen tilalle ei haittaisi.

– Aika näyttää, mitä tapahtuu, mutta mitään uutisoitavaa ei ole. Yläkertaan haetaan vaihtoehtoja ja vasenjalkaista puolustajaa ehkä haetaan myös.

Singhin oltua viime viikot pois HJK-valmennus on antanut rohkeasti vastuuta omalle kasvatille Santeri Väänäselle, joka saatetaan nähdä kentällä myös HB:ta vastaan. 17-vuotias keskikenttälahjakkuus ja taitava pallonriistäjä esiintyi edukseen etenkin HIFK-pelissä, ja Koskela on ollut tyytyväinen näkemäänsä.

– Hän on lupaava nuori ja mielenkiintoinen pelaaja. Häntä ajetaan pikkuhiljaa sisään, mutta täytyy muistaa, että hän on vasta 17. Ei hänen harteilleen voi vielä laittaa liikaa paineita, Koskela muistuttaa.

Lue myös:

Jalkapalloliigan HIFK tiivisti puolustustaan – yhdysvaltalaispelaaja vaikuttui Stadin derbyn tunnelmasta

Palloliitolta jälleen luvassa sakkoja Stadin derbystä – savupommit paukkuivat molemmissa fanikatsomoissa: ”Ilmiö on ikävä ja vakava”

HJK vei Stadin Derbyn ja nousi tasapisteisiin sarjakärjen kanssa

VPS vaihtaa päävalmentajaa – edustusjoukkueen käskyttäjäksi Christian Sund

Aki Riihilahti varoittaa ammattilaisjalkapallon kuolevan pienissä maissa, jos Mestarien liigaa ei uudisteta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat