Valmentaja teki rohkean ratkaisun – Tunisia löi Ghanan pilkuilla, Afrikan mestaruusturnauksen puolivälieräparit selvillä

Jatkoajan lopussa kentälle vaihdettu maalivahti ratkaisi voiton Tunisialle.

Tunisia eteni kahdeksan parhaan joukkoon, vaikka ei ole vielä voittanut turnauksessa yhtään ottelua varsinaisella peliajalla. Kuva: Getty Images

Jalkapallon Afrikan mestaruusturnauksen puolivälieräparit ovat selvillä. Egyptissä pelattavan turnauksen viimeisessä neljännesvälieräottelussa maanantai-iltana Tunisia kaatoi Ghanan rangaistuspotkuilla.

Varsinainen peliaika päättyi Ismailiassa 1–1, Ghana tuli tasoihin aivan ottelun lopussa, kun Tunisian Rami Bedoui puski pallon omaan maaliin. Taha Yassine Khenissi oli laukonut Tunisian johtoon 73. minuutilla.

Tunisian ranskalaisvalmentaja, 1980-luvun maajoukkuetähti Alain Giresse teki jatkoajan lopussa mielenkiintoisen ratkaisun. Hän vaihtoi kentältä pois hyvin pelanneen maalivahti Hassen Mouezin ja vaihtoi hänen tilalleen rangaistuspotkuja varten Farouk Ben Mustaphan.

Pilkkukisa päättyi Tunisian hyväksi 5–4. Ainoa epäonnistuja oli Ghanan kolmas laukoja Caleb Ekusan, jonka yrityksen Ben Mustapha torjui. Ratkaisevan pilkun ampui sisään Ferjani Sassi, jonka matala laukaus verkkoon aloitti Tunisian juhlat.

Voitto oli Tunisialle makea, sillä Ghanasta oli muodostunut Karthagon Kotkille jonkinlainen peikko Afrikan mestaruusturnauksessa. Ghana voitti Tunisian vuoden 1965 turnauksen finaalissa ja oli siitä alkaen ottanut kuusi perättäistä voittoa Tunisiasta.

Ghanalla puolestaan katkesi välieräpaikkojen putki, se oli selviytynyt tätä ennen neljän parhaan joukkoon kuudessa perättäisessä Afrikan mestaruusturnauksessa.

Maanosan perinteisiin jalkapallomahteihin kuuluva Tunisia ei silti ole vielä voittanut tässä turnauksessa yhtään ottelua varsinaisella peliajalla, sillä alkulohkosta se selvisi jatkoon kolmella tasapelillä.

Zaha vei Norsunluurannikon jatkoon

Maanantain aiemmassa neljännesvälierässä Norsunluurannikko voitti Malin 1–0. Ottelun ainoan maalin teki toisella puoliajalla Crystal Palacen hyökkääjä Wilfried Zaha.

Vaikka neljän vuoden takainen mestari Norsunluurannikko selvisi jatkoon, oli sen esitys vaisu, ja joukkueelta vaaditaan selvää parannusta, jos se aikoo kamppailla mestaruudesta.

Puolivälierissä Tunisia saa vastaansa yllättäjän, turnauksen ensikertalaisen Madagaskarin. Norsunluurannikko puolestaan kohtaa Algerian. Muissa puolivälierissä Senegal kohtaa Beninin ja Nigeria Etelä-Afrikan.

Lue myös: