1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Pitkien ratamatkojen suvereeni hallitsija painii ylirasitustilan kanssa ja joutui sohvaperunaksi – tähtää olympialaisiin uudelle matkalle

Kestävyysjuoksija Arttu Vattulaisen kausi meni täysin piloille ylikunnon takia. Juoksija kertoo Yle Urheilulle, kuinka ylirasitustila vaikutti hänen vointiinsa.

Arttu Vattulainen aikoo yrittää ensi vuoden Tokion olympialaisiin maratonille. Kuva: Tomi Hänninen.

7. elokuuta 2018. Sää on Berliinissä kuuma ja miesten 10 000 metrillä Arttu Vattulainen irvistää kovasti.

Maalissa irvistys muuttuu hetken kuluttua hymyksi, kun Vattulainen tekee uransa parhaan juoksunsa. Haastavissa oloissa juostu aika 29.12,02 on loistava ja kotiin tuomisena 18. sija EM-kisoista.

Muutaman kuukauden kuluttua alkavat kuitenkin vaikeudet. Kroppa ei palaudu kunnolla, eikä hermotus toimi. Harjoittelu jatkuu, mutta juoksu ei kuitenkaan ole parhaimmasta päästä, kun mies kisaa parissa maantiekisassa Euroopassa helmikuussa.

– Ei silloin mitään tämmöistä osattu epäillä. Olen itsekin ollut hämillään tässä, että mitä pääsi käymään, Vattulainen avaa tilannettaan Yle Urheilulle.

Maaliskuussa kamelin selkä katkeaa: Vattulainen joutuu tutkimuksiin, joissa paljastuu paha ylirasitustila. Touko-kesäkuussa Vattulainen yrittää harjoitella, mutta peli vihelletään jälleen poikki juhannuksena.

8. heinäkuuta juoksija kertoo, että kausi on paketissa.

– Tehtiin valmentajan kanssa nyt päätös, että unohdetaan tämä kesä ja keskitytään tulevaan. En ole tässä pystynyt harjoittelemaan, joten vihelsin pelin poikki ja annan nyt elimistön toipua kunnolla. Tämmöiset tilanteet ovat aina mielelle raskaita, Vattulainen sanoo ääni painuksissa.

Vattulaisen mukaan oireet ovat näkyneet eniten kovana leposykkeenä.

– Alkuun sykkeet olivat korkealla, ja loppuvaiheessa tilanne oli päinvastainen eli syke oli liian matala. Suorituskyky myös heikkeni rajusti, ja olin väsynyt, Vattulainen kertoo pahimmasta vaiheestaan.

"Kynnys on iso, että laittaisin lenkkarit naulaan"

Vattulainen on kestävyysjuoksijaksi vielä nuori, vasta 27-vuotias. Juoksija on hallinnut suvereenisti pitkiä ratamatkoja Suomessa useita vuosia. Viime kausi oli Vattulaisen uran paras, sillä hän kellotti ennätykset molemmilla paraatimatkoillaan.

Vattulainen tykitteli kymppitonnin aikaan 28.48,43, joka on paras suomalaisen juoksema tulos yli viiteen vuoteen. Myös 5 000 metrillä Vattulainen laittoi ennätyslukemansa uusiksi aikaan 13.46,75.

Kolminkertaista Kalevan Kisojen voittajaa on koeteltu jo aikaisemmin juoksijoille tyypillisillä jalkavammoilla, jotka ovat aiheuttaneet uralle takapakkia. Nyt tilanne on ollut kuitenkin uran vakavin.

– Kynnys on iso, että laittaisin lenkkarit naulaan. Mutta nyt pitää palautua normaaliin tilaan. Se saattaa kestää vielä pari viikkoa tai useamman kuukauden. En osaa sanoa, Vattulainen arvioi.

Viime elokuussa Arttu Vattulainen taisteli hienosti Berliinin EM-kisoissa 18:nneksi. Kuva: AOP

Ylirasitustila on Vattulaiselle uran ensimmäinen. Vattulainen kertoo, että taustalla ei pitäisi olla tekijöitä, jotka estäisivät urheilemisen jatkossa. Syy ylikuntoon saattaa juontua Vattulaisen mukaan pitkältä aikajänteeltä.

– En edes lisännyt onnistuneen viime kauden jälkeen harjoittelua. Tämän on varmasti monen tekijän summa. Huippu-urheilussa mennään äärirajoilla ja ollaan veitsen terällä harjoittelussa. Joskus voi käydä näin. Jo viime kesän lopulla aloin olla väsynyt pitkästä kaudesta.

Nähdäänkö olympialaisissa jälleen suomalainen maratoonari?

Vaikka tällä hetkellä Vattulaisen mieli on matala, katse on jo tulevassa. Vuosi 2020 on ollut jo pidemmän aikaa isona tavoitteena.

– Ensi vuosi on ollut jo pidemmän aikaan mielessä. Se on varmasti yksi urani tärkeimmistä. Olympialaiset kiinnostavat paljon.

Vattulaisen mukaan ratamatkojen olympiarajat ovat kovat. Toipilas arvioi, että suurimmat mahdollisuudet päästä kisaamaan olympiarenkaiden alle ovat maratonilla.

– Tämä ylirasitustila nyt hieman hankaloittaa tätä tavoitetta.

Olympiaraja maratonille on todella kova 2.11,30, mutta sitä ei välttämättä tarvitse juosta. Kisoihin voi päästä myös rankingin perusteella. Silti olympialaisiin pääseminen vaatii Vattulaiselta isoa venymistä, koska hän ei ole vielä juossut ikinä maratonia maalin asti.

– Tavoite on ottaa kuukauden sisällä jo seuraavat juoksuaskeleet. Jos kroppa tervehtyy nopeasti, niin ainakin maantiekisoja olisi tarkoitus juosta syksyllä. Keväällä voisi sitten kokeilla olympiarajaa, Vattulainen summaa.

Arttu Vattulainen teki viime kaudella ennätykset pitkillä ratamatkoilla. Kuva: AOP

Hetki vielä sohvaperunana

Vattulaisen aika kuluu nyt pitkälti lepäillen. Hetken kuluttua harjoitusohjelmaan on tarkoitus ottaa kevyttä uintia, kävelyä ja mailapelejä.

– Vähän erilaista ohjelmaa tulossa, mitä normaali juoksuharjoittelu. Hiljalleen pientä liikuntaa, Joensuun Katajaa edustava Vattulainen kertoo.

Vattulainen arvioi jo ylirasitustilan pahimman vaiheen olevan takana. Silti mies ei vielä viitsi edes ajatella juoksemista.

– Sitten, kun ei tee mieli olla enää sohvalla ja haluaa lenkille niin tietää, että kroppa alkaa olla palautunut. Nyt annan elimistöllle aikaa levätä.

Lue myös:

Suomen pitkien ratamatkojen ykkösnimi ei kisaa kesällä: "Elimistöni ei ole sellaisessa kunnossa"

Ella Räsänen on poikkeuksellinen juoksijalahjakkuus, mutta henkinen romahdus vei hänet viiden vuoden kilpailutauolle – paluukilpailussaan kyynelehtinyt entinen teinitähti unelmoi nyt olympialaisista