Suomen ykkösmailerin MM-unelmaan tarvitaan Suomen ennätys – Sara Kuivisto hakee vauhtia kotimaan "vuoristoleiriltä" ennen kauden huipennusta

Sara Kuivisto leireilee parhaillaan Pajulahden "vuoristo-olosuhteissa", joista hän palaa radoille tavoittelemaan elokuussa kovaa tulosrajaa yleisurheilun MM-kisojen 800 metrille.

yleisurheilu
Sara Kuivisto
Sara Kuivisto arkistokuvassa.Vesa Pöppönen / All Over Press

Juostuaan kolme 800 metrin kilpailua kolmessa eri maassa viikon sisään kesä-heinäkuun vaihteessa, Sara Kuivisto käänsi autonsa nokan Tampereen Ratinasta kohti Lahtea ja Pajulahden urheiluopistoa.

Tiukka alkukesän kilpailutahti on tuottanut tulosta: ensi kertaa urallaan Kuivisto juoksee jo kesäkuussa 2.02-alkuisia aikoja. Ajat 2.02,85 ja 2.02,64 porvoolaisjuoksija kiri intensiivisellä Euroopan kiertueellaan Puolassa ja Englannissa. Kuiviston ennätys 2.02,14 on viime vuoden Kalevan kisoista.

– Perustasoa olen yrittänyt koko ajan saada paremmaksi, ja se on onnistunut. Tavoite on, että saisin perustasoni elokuussa 2.01:een ja sieltä tulisi erikseen vieläkin parempi huippuonnistuminen, Kuivisto avaa suunnitelmaansa.

Kuivisto viettää heinäkuussa kolmen viikon harjoitusjakson Pajulahdessa, jossa hän asuu urheiluopiston uusissa alppimajoissa. Tavallisilta hotellihuoneilta näyttävien tilojen happipitoisuutta voidaan säädellä vastaamaan vuoristo-olosuhteita.

Porvoon Akillesta edustavalle Kuivistolle vuoristoharjoittelu on tuttua, sillä hän leireili viime talvena Flagstaffissa Arizonassa reilun 2000 metrin korkeudessa. Kuivisto koki ohuen vuoristoilman tuomat hyödyt, kuten hemoglobiinin nousun, mutta huomasi sen negatiiviset vaikutukset harjoitusvauhteihin.

– Se auttoi siihen, mitä haettiinkin, eli että veriarvot paranivat. Mutta 800 metrin juoksijalle on haastavaa olla vuoristossa, koska vauhtien pitäisi olla niin hyviä. Ne tippuvat siellä niin hirveästi. Voi olla minulle paras ratkaisu, että oleskelee ohuessa ilmanalassa, mutta tekee treenit täysin normaalissa.

Keinotekoiset vuoristo-olosuhteet kotimaassa myös helpottavat yhteistyötä valmentajan Ari Suhosen kanssa, kun hän voi matkustaa helposti Porvoosta Pajulahteen seuraamaan Kuiviston harjoituksia.

Sara Kuivisto
Sara Kuivisto kilpaili kesäkuussa ahkerasti Suomessa ja ulkomailla.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

MM-kisalippuun vaaditaan nappisuoritus

Kun Kuivisto puhuu tavoitteistaan, hänen äänestään voi kuulla määrätietoisuuden. Sekä 1500 että 800 metrillä EM-kisoissa edustanut juoksija satsaa tällä kaudella 800 metrille, jolla odotukset ovat korkealla.

Tulosraja syksyn MM-kisoihin Dohaan on kova, 2.00,60. Vain yksi suomalaisnainen on koskaan juossut sen alle: Tuuli Merikosken juoksema Suomen ennätys on 2.00,59.

– Doha on totta kai tavoitteeni, että olisin siellä mukana. Se on kova tavoite ja vaatii Suomen ennätyksen juoksemista, mutta en pidä sitä millään lailla epärealistisena. MM-raja on niin kova, että on pakko panostaa jompaan kumpaan matkaan. Ei voi hyppiä edestakaisin, Kuivisto sanoo.

Merikoski juoksi Suomen ennätyksen kesäkuussa 1991, vajaat kaksi kuukautta ennen kuin Kuivisto syntyi. Yksikään suomalaisnainen ei ole 2000 luvulla päässyt yhtä lähelle Merikosken ennätystä kuin Kuivisto viime kesänä.

Saman matkan miesten Suomen ennätys on ollut voimassa vieläkin pidempään, vuodesta 1989. Sen haltija on Kuivistolle tuttuakin tutumpi: hänen henkilökohtainen valmentajansa Ari Suhonen.

– Kyllä se minua potkii eteenpäin, että omalla valmentajalla on SE. Olen tiennyt alusta asti, että pystyn siihen. En halua että siitä tehdään liian isoa numeroa, koska siitä tulee helposti rasite. Se tulee sitten kun tulee, mutta kyllä minä sen teen.

Vauhti kiihtyy elokuussa

800 metrin SE-ajan tavoittelu ei ole muuttanut Kuiviston perusharjoittelua, mutta vaati muutoksia harjoitteluun erityisesti keväällä. Harjoituksissa on totuteltu 800 metrin kovaan kilpailuvauhtiin.

– Olen juossut tosi vähän 1500 metrin kilpailuvauhtia harjoituksissa. Kun sitä ei ole treeneissä vetänyt, se tuntuu tosi vaikealta juosta. Se ei ole kovaa eikä hiljaa, vaan juuri sellainen välivauhti, mitä en ole juossut.

Kolmen viikon leirin jälkeen Kuivisto palaa tiukkaan kilpailutahtiin. Hän on mukana Joensuun gp-kisoissa heinäkuun lopussa ja Kalevan kisoissa elokuun alussa.

MM-rajan tavoittelu jatkuu elokuussa Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa, jonka superliigaan Suomi on noussut täksi vuodeksi. Kuivisto jatkaa maajoukkuepaidassa elokuun lopun Ruotsi-otteluun.

– Tarkoitus on, että ne kovimmat tulokset ja MM-raja tulee elokuussa, Kuivisto sanoo.

Lue myös:

Sara Kuivisto juoksi huippuvauhtia Puolassa

Caster Semenyan kertaalleen kukistanut suomalaismaileri liputtaa CAS:n päätöksen puolesta – "Täysin oikeudenmukainen"

Kristiina Halonen paranteli 13 vuotta vanhan Suomen ennätyksen uudelle sekuntiluvulle, Piesanen ja Kuivisto tuplakultaan

Suomelle neljä lajivoittoa hallimaaottelussa – Sara Kuivisto pinkoi Suomen kautta aikain toiseksi nopeimman ajan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat