Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Ristomatti Hakolan viheliäiset vastoinkäymiset jatkuvat: "Täytyy sanoa, että siinä oli kyllä niin amatöörimäistä virhettä"

Ristomatti Hakolan kesä on sujunut kaikkea muuta kuin suunnitellusti.

hiihto
Ristomatti Hakolan harjoituskausi on pitänyt sisällään useita vastoinkäymisiä.
Ristomatti Hakolan harjoituskausi on pitänyt sisällään useita vastoinkäymisiä.Vesa Pöppönen / All Over Press

Vaikka maastohiihdon maailmancupkausi alkaa Rukalla vasta 29. marraskuuta, ainakin yhdellä suomalaishiihtäjällä riittää jo alkukautta uhkaavia vastoinkäymisiä. Miesten maajoukkueessa Iivo Niskasen takana kakkostykkinä tulosta tehnyt Ristomatti Hakola on ollut vaikeuksissa viime kauden loppumetreistä lähtien.

Vastoinkäymiset alkoivat kauden päättäneessä SM-kisojen takaa-ajossa Äänekoskella, kun Hakola loukkasi selkäänsä taistellessaan hopeasta Juho Mikkosen kanssa viimeisellä kilometrillä.

– Se oli kuudes kisa kymmenen päivän sisään, ja Quebecistä (maailmancupin viimeinen kisa) oli paljon matkaa Äänekoskelle. Selkä varmaan väsähti, eikä se tarvinnut kuin yhden huonon työnnön, Hakola muistelee Yle Urheilulle.

Kesäkuussa Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Hakola sai SM-hiihtojen jälkeen selkäkipujen lisäksi myös toisen huolenaiheen, kun hänen vasemman jalkansa ulkosyrjä kipeytyi. Jalkavamman vuoksi Hakola oli pystynyt tekemään vain kolme juoksuharjoitusta toukokuusta 1. päivästä alkaen.

Kuukautta myöhemmin tilanne ei ole helpottunut. Päinvastoin.

Hakola, 28, kertoo Yle Urheilulle, että jalkavamma vaivaa edelleen eikä menestystoiveiden kannalta elintärkeitä juoksukilometrejä ei kerry plakkariin heinäkuussakaan.

– Selkä alkaa olla jo ihan normaali, mutta juoksua jalka ei kestä yhtään, Hakola kertoo.

– Juoksu on oikeastaan aina ollut kesällä pääharjoitusmuotoni. Kyllä minä vähän niin kuin tarvitsen sitä, jos haluan pärjätä.

Jos pääset juoksemaan vasta elokuussa, paljonko annat tasoitusta viime vuosien harjoitusmääriin?

– No olen aikaisemmin juossut melkein kerran päivässä harjoituskaudella. En paljon valehtele, jos sanon, että kerran päivässä.

Elokuun alkuun mennessä Hakolan pankista uupuu siis 90 juoksupäivää, eikä takeita ole, että laskuri pysähtyy siihen.

Ristomatti Hakola on kausi kaudelta parantanut vauhtiaan normaalimatkoilla. Vaikka kuvan MM-kisat Seefeldissä menivät alakanttiin, Otepäässä hän sijoittui perinteisen 15 kilometrillä yhdeksänneksi.
Ristomatti Hakola on kausi kaudelta parantanut vauhtiaan normaalimatkoilla. Vaikka kuvan MM-kisat Seefeldissä menivät alakanttiin, Otepäässä hän sijoittui perinteisen 15 kilometrillä yhdeksänneksi.imago sportfotodienst / All Over Press

Henkisesti hankalaksi tilanteen tekee se, että Hakolan mukaan jalkavaiva ehti jo poistua kuvioista. Tai niin hän ainakin luuli, sillä magneettikuvasta paljastunut tulehdus uusiutui.

– Täytyy sanoa, että siinä oli kyllä niin amatöörimäistä virhettä.

– Vähän voi varmaan katsoa peiliin, että olisi voinut vähän vielä malttaa, mutta jalka oli ollut jo 1,5–2 viikkoa ihan hyvä. Tällainen kuuluu välillä urheiluun, Hakola sanoo.

Toistaiseksi Jämin Jänteen ykköshiihtäjällä hälytyskellot eivät vielä soi, mutta tilanne on toinen, mikäli jalan tilanne on muuttumaton kuukauden kuluttua.

– Sitten laitan vähän paniikkinappulaa pohjaan, mutta ei nyt vielä. Jouluunkin on onneksi vielä aikaa, Hakola murjaisee.

Vaivoistaan huolimatta Hakola on harjoitellut maajoukkueen kanssa Vuokatissa juhannuksen alusviikosta alkaen. Perjantaina päättyvällä leirillä legendaarinen Vuokatinvaaran nousu on tullut tutuksi, rullasuksilla.

Jauhojärven mukaan kriittinen raja on syyskuun puolivälissä

Yle Urheilun asiantuntijan Sami Jauhojärven mukaan Hakolan tilanne on lohdullinen siksi, että tämä on pystynyt tekemään korvaavaa harjoittelua.

– Varsinaisesti jalkavaiva ei tee hirveän isoa lovea. Sen pystyy korvaamaan monella muulla harjoitusmuodolla, mutta jos se jatkuu syksyyn asti, niin se näkyy väistämättä jalkojen hermotuksessa siinä vaiheessa, kun siirrytään suksille ja aletaan hiihtämään kilpaa. Pertsalla jalka ei ole niin terävä kuin normaalisti. Jalkojen hermotus vaatii juoksua, Jauhojärvi sanoo.

Sami Jauhojärvi jatkaa Ylen asiantuntijana myös ensi kaudella.
Sami Jauhojärvi jatkaa Ylen asiantuntijana myös ensi kaudella.Jarno Kuusinen / All Over Press

Kriittiseksi rajaksi Jauhojärvi, 38, nimeää syyskuun puolivälin.

– Siihen mennessä pitäisi pystyä tekemään jotain jalkalenkkiä, olympiavoittaja arvioi ja antaa esimerkin omalta uraltaan.

– 2010 syksyllä minulla oli plantaarifaskiitti eli kantakalvon tulehdus. Silloin minulla meni loppusyksystä kuusi viikkoa, etten ottanut juoksuaskeleen juoksuaskelta. Kun muut lähtivät Senaleksen leirillä tekemään jalkalenkkiä, minä jäin polkemaan kuntopyörää tai pukkaamaan tasatyöntöä rullilla.

Maltti oli kuitenkin valttia, ja ongelmat kääntyivät voitoksi jo alkukaudesta.

– Kun mentiin lumille, jalat alkoivat pysyä mukana kolme viikkoa siitä hetkestä, kun pääsin pikkuhiljaa juoksemaan ja hiihtämään pertsaa.

– Rukalla olin sprintissä kolmas sekä Davosissa viides ja hävisin voiton alle kuudella sekunnilla. MM:eissä olin sitten viides pertsan 15:llä, hiihdin elämäni kyytiä parisprintissä ja viestissäkin olin pertsan osuuksien nopein, Jauhojärvi luettelee.

Eli suomalainen hiihtokansa voi nukkua yönsä hyvin?

– Toivottavasti Ristomattikin nukkuu, vuoden 2014 parisprintin olympiavoittaja kuittaa.

Lue myös:

Selkävaivainen Hakola jää sivuun SM-hiihdoista

Iivo Niskasen ylivoimaa SM-takaa-ajossa – kolmas mestaruus takuuvarmaan tyyliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat