Suora

  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jännitystä pelaajille ja mojova rahapotti seuralle – eurokentiltä menestystä janoava KuPS aikoo kurkottaa mahdollisimman pitkälle

Kuopion Palloseura kohtaa torstaina Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella valkovenäläisjoukkueen. Tavoitteena on kotivoitto.

jalkapallo
Kuopion Palloseuran maalivahti Otso Virtanen.
Kuopion Palloseuran maalivahti Otso Virtasen mukaan europelit luovat pientä jännitystä joukkueen sisällä.Sami Takkinen / Yle

Vahvassa vireessä kotimaisessa pääsarjassa tänä kesänä ollut Kuopion Palloseura on valmistautunut huolella kauden ensimmäiseen europeliinsä. Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella vastassa on valkovenäläinen FC Vitebsk. Vastustajan pelitapaa on tutkittu tarkasti.

– Vitebsk reagoi hyvin vastustajaan. He muuttavat aika paljon kenttäryhmistystään. Siellä on taitavia pelaajia ja joukkue on hyvin hyökkäävä ja monipuolinen, arvioi KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara.

Taloudellisesti europeleillä on KuPSille iso merkitys. Jo ensimmäinen kierros tuo kassaan Euroopan jalkapalloliitolta, eli Uefalta, 240 000 euroa. Kassaa piristävät myös lipputulot ja oheistuotot. Raha on tarpeen, sillä KuPS on tehnyt miljoonatappioita viime vuosina.

"Europelit ovat iso piristys"

KuPSin viime vuosien paras euromenestys on kesältä 2012. Silloin kuopiolaiset selvisivät kolmannelle karsintakierrokselle ja taival katkesi turkkilaisseura Bursasporia vastaan.

Viime kaudella KuPSin eurotaival päättyi jo ensimmäisellä karsintakierroksella. Tuolloin FC Kööpenhamina haki Kuopiosta 0-1-vierasvoiton. Vieraskentällä joukkueet pelasivat 1-1-tasapelin.

Kolmatta kautta Kuopiossa pelaava Ville Saxman kertoo, että KuPS aikoo kurkottaa mahdollisimman pitkälle.

– Europelit ovat iso piristys. Muutaman kerran olen saanut niitä jo pelata ja aina se on hieno hetki. Tunnelma on jotenkin erilainen ja jatkopaikka on meille iso tavoite, sanoo Saxman.

Pelaajat seisovat kentällä.
Kuopion Palloseuran Ville Saxman ja Juho PirttijokiSami Takkinen / Yle

Maalivahti Otso Virtanen on isossa roolissa kun joukkue kamppailee jatkopaikasta. Virtasen torjunnat voivat siivittää joukkuetta pitkälle.

– Kyllä kansainvälisissä peleissä on aina se oma tunnelma ja kipinä. Europelit luovat pientä jännitystä joukkueen sisälläkin, toteaa Virtanen.

KuPS odottaa peliin täyttä katsomoa. Keskuskentän stadionille mahtuu enintään 3 200 jalkapallojännäriä. Aurinkokatsomo on tosin käyttökiellossa, sillä europeleissä on oltava oma kuppi-istuin jokaiselle katsojalle.

Valkovenäläisjoukkue tutustuu kenttään myöhään keskiviikkoiltana.

Jo viisi maalia tällä kaudella tehnyt KuPSin Ville Saxman painottaa tiivistä puolustamista. 29-vuotias keskikentän työmyyrä odottaa KuPSilta vahvaa peliä.

– Maaleja ei voi näissä peleissä kauheasti päästää. Meidän pitää myös itse pystyä hyökkäämään. Emme olleet viime vuonna Kööpenhaminaa ensimmäisessä europelissä tarpeeksi rohkeita. Nyt yritämme muuttaa sitä, sanoo Saxman.

Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara.
Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani HonkavaaraSami Takkinen / Yle

Päävalmentaja Honkavaara painottaa puolestaan kärsivällisyyttä.

– Meidän on oltava kärsivällisiä. Vastustaja voi muuttaa muotoaan ja meidän pitää olla valmiita reagoimaan missä tilanteessa vaan. Meidän on rohkeasti pelattava omaa pallollista peliä eikä voi liikaa lähteä miettimään vastustajaa. Kotivoittoa haetaan, mutta isoin tavoite on se, että myös seuraavassa ottelussa on pelattavaa, sanoo Honkavaara.

Toinen osaottelu pelataan Valko-Venäjällä torstaina 18. heinäkuuta. Mikäli KuPS selviää toiselle kierrokselle, todennäköinen vastustaja on puolalainen Legia Varsova. Ensin on kuitenkin voitettava FC Vitebsk.

– Vielä ei ole tutkittu Legiaa. Mahdollinen jatkopaikka tuo sitten kiirettä valmentajille, kun pitää selvittää faktat ja vastustajan kuviot, sanoo Jani Honkavaara.

Lue myös:

Yli tunnin vajaalla pelannut HJK aloitti europelit selvällä voitolla – Lassi Lappalainen maalasi kahdesti

Kuopion Palloseuralle puolen miljoonan euron tappio viime vuonna – Veikkausliigassa tullut takkiin yli neljä miljoonaa

KuPSin torstain europeli on matalan riskin ottelu

KuPSin europeliin pääsee kympin halvemmalla kuin viime kesänä

Kuopion Palloseura kohtaa europelin ensimmäisellä karsintakierroksella valkovenäläisen FC Vitebskin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat