Suora

  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, torstai
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Rajut vatsavaivat pakottivat Suomen pyöräilytähden kilpailutauolle – perhe ja urheilupsykologi auttoivat Lotta Lepistöä: "Voisitko antaa itsellesi armoa?"

Lotta Lepistö on kärsinyt kevään mittaan vatsavaivoista. Hän toivoo palaavansa kilpailutauolta elokuussa.

pyöräily
Lotta Lepistö
Lotta Lepistön alkuvuosi on ollut vaikea. Kuva viime kesältä. Roni Rekomaa/Lehtikuva

Suomen ykköspyöräilijä Lotta Lepistön tilanne on ollut mysteeri viime viikot. Ennen juhannusta tiedotettiin, että Lepistö jää sairauden vuoksi lääkärin määräämälle kilpailutauolle heinäkuun loppuun asti. Enempää asiaa ei avattu.

Nyt Lepistö kertoo Yle Urheilun haastattelussa tilanteestaan tarkemmin.

– Minulla on ollut kaikenlaisia terveysongelmia. Oma kroppa ei ole toiminut sillä tavalla kuin hyvässä iskussa pitäisi toimia. On ollut kaikenlaista vatsaongelmaa ja siitä on tullut pientä stressiä, mistä ne ongelmat ovat johtuneet. Sekään ei ole auttanut asiaa, Suomessa toipuva Lepistö avaa.

– Olen kisoissa oksennellut jostain syystä. Sitten on menty siihen, että tällaista on tapahtunut lenkeillä. Ongelmia on ollut ennenkin, mutta nyt ne ovat äityneet pahemmiksi, Lepistö avaa.

Lotta Lepistö
Lotta Lepistö toivoo pääsevänsä pian takaisin pyörän selkään.Jarno Kuusinen/AOP

Pyöräilijä kärsii tällä hetkellä myös kesäflunssasta ja poskiontelot ovat tulehtuneet.

– Lepäsin ja annoin olla. Kroppa oli avoin kaikille pöpöille ja sitten iski kahta kauheammin. Tuli pakkolepoa, mikä olikin varmaan ihan hyvä asia, Lepistö sanoo.

Terveysongelmia on nyt selvitelty tiiviisti ja eteenpäin on päästy. Lepistö hoitaa tällä hetkellä vatsavaivojaan lääkityksen avulla.

– Pääkoppakin on saanut lepoa, koska viime vuodet ovat olleet aikamoista menoa. Ehkä kroppa ilmoitti, että nyt olisi syytä levätä ja ottaa rauhassa, Lepistö pohtii.

"Pari viime vuotta ovat olleet aika rankkoja"

Noormarkusta kotoisin oleva urheilija nousi jo noin viisi vuotta sitten Suomen kansainväliseksi ykköspyöräilijäksi. Vuosi 2017 oli tuloksellisesti hänen tähänastisen uransa paras. Tuolloin hän otti useita palkintopallisijoituksia ja voitti muun muassa World Tourin kilpailut Ruotsissa ja Belgiassa.

Samalla kaudella Lepistö joutui keskeyttämään kilpailukautensa hetkeksi sitkeän virustaudin vuoksi. Myös viime kaudella hän oli useampaan kertaan kipeänä, vaikka maanteillä tulikin onnistumisia. Uudelle tasolle kehittyäkseen hän vaihtoi kauden jälkeen myös työnantajaa. Tanskalainen Bigla-talli vaihtui amerikkalaiseen, huippukuskeja vilisevään, Trek-tiimiin.

Uusi kausi alkoi lupaavasti ja etappivoittoja kertyi kevään aikana kolme. Vatsaongelmat äitiyivät toukokuussa, jolloin Lepistö joutui keskeyttämään etappikisan Kaliforniassa. Hän oli muutenkin väsynyt, sillä kevään aikana oli kertynyt yli 2 600 kisakilometriä.

– En ehtinyt kunnolla lepäämään ennen tallinvaihtoa ja olin jo syksyllä enemmän tai vähemmän loppu. Sitten tulivat leirit uudessa tallissa ja uusi kausi lähti käyntiin, Lepistö avaa.

– Pari viime vuotta ovat olleet aika rankkoja. Aikaisempina vuosina minun kisakalenteriani ei ole mietitty kauhean hyvin. Olen ajanut kaikki kisakalenterin kisat liki jokaisena viikonloppuna. Siinä ei ollut mitään järkeä.

"Olen kyllä urheilupsykologilla kuullut monta kertaa sanat, että voisitko antaa itsellesi armoa"

Lotta Lepistö.

Lepistö kertoo, että nykyiset terveyshuolet ovat aiempia vakavampia. Vatsavaivojen kanssa hän joutuu elämään todennäköisesti läpi koko elämänsä.

Hän kertoo saaneensa lähipiiriltään paljon apua tilanteen käsittelemiseen ja on jutellut aiheesta esimerkiksi valmentajan ja perheen kanssa. Viime syksystä asti Lepistö on saanut apua myös Olympiakomitean urheilupsykologilta. Hänen kanssaan Lepistö on käynyt keskusteluita esimerkiksi ennen tärkeitä kisoja tai isojen pettymysten jälkeen. Aiheina on pyörinyt kaikkea mahdollista itse kisasuorituksista elämänhallintaan.

– Psykologista on ollut tosi paljon apua. Kun kerran oma kroppa ei toimi, niin ei puristaisi mailaa niin kovaa. Antaisi vaan kropan olla, Lepistö kuvailee.

Lepistö pohtiikin, että terveysongelmat saattavat osin johtua armottomuudesta itseään kohtaan. Hän sanoo suoraan, että on hyvin harvoin mihinkään tuloksiin tyytyväinen.

– Olen kyllä urheilupsykologilla kuullut monta kertaa sanat, että voisitko antaa itsellesi armoa, Lepistö sanoo.

– Se on toki vähän vaikeaa. Järki ymmärtää, mutta tunteet eivät. Ne eivät aina kohtaa toisiaan.

Paluukisa vielä avoinna

Huipputallissa on ymmärretty, että suomalaisspintteri tarvitsee nyt lepoa. Syyskuussa odottaisivat myös MM-kisat ja Suomen edustaminen, mutta Lepistön tavoite on nyt kaikkien vaikeuksien jälkeen jotain ihan muuta.

– Jos pääsisin vain terveenä ja kroppa kunnossa takaisin pyörän päälle. Ensi vuonna olisin sitten taas iskussa, Lepistö muotoilee.

Lotta Lepistö
Lotta Lepistö tavoittelee huippusijoituksia jälleen ensi vuonna.AOP/Jarno Kuusinen

Kisoihin hän toivoo palaavansa viimeistään elokuun puolella, mutta tarkka paluuaika tai -kisa ei ole vielä tiedossa. Ensin on toivuttava myös flunssasta.

– Olen sen kanssa mieluummin varovainen kuin liian riskialtis. Ei tämä minun tilanteeni ole kehittynyt lyhyessä ajassa, vaan pitkän ajan saatteessa. Joskus aiemmin olen lähtenyt treenaamaan ja kisaamaan liian aikaisin. Nyt minun ei kannata sitä tehdä, jotta en joudu vähän ajan päästä samaan kuntoon, Lepistö avaa.

Myös paluukisaa pitää miettiä tarkasti, sillä kuntoon pääseminen ei tapahdu hetkessä. Lepistön sopimus Trekin kanssa jatkuu ensi vuoden.

– Nyt on vain isoja kisoja tulossa. Meillä on sen verran kova tiimi, että sairastuvalta suoraan World Tourille tuleminen voi olla vähän vaikeaa. En osaa sanoa, missä kisassa palaisin. Tärkeintä olisi kuitenkin päästä treeneihin takaisin, Lepistö sanoo.

Lue lisää:

Lääkäri määräsi pyöräilijä Lotta Lepistön yli kuukauden kilpailutauolle

Lotta Lepistö kaatui ja järkyttyi kilpakumppanin loukkaantumisesta

Pyöräilijä Lotta Lepistö aloitti kilpailukautensa voitolla – "Sairastelut ovat nyt ainakin tällä kertaa ohi"

Lotta Lepistö siirtyy uuteen talliin, jossa on enemmän sisäistä kilpailua: "Uskon, että tarvitsen tätä"

Hikipisarat ja kipinät lentävät, kun suomalaispariskunta rakentaa uraansa ammattipyöräilyn julmassa maailmassa – Lotta Lepistö ja Joonas Henttala uhraavat lähes kaiken urheilulle: "Jos joku asia ei mene niin kuin sen pitäisi mennä, niin reaktiot ovat aika äkkinäisiä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat