1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nuorten arvokisoissa menestykseen tottunut juoksijalupaus joutuu totuttelemaan haastajan rooliin – "Olen aika vaativa urheilijana, niin kuin ihmisenäkin"

Viivi Lehikoinen lähtee alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin erilaisista lähtökohdista kuin aiemmin. Hän on aiemmin kuulunut suosikkeihin, mutta tämän kauden tilastossa hän on kaukana kärjestä.

Kuva: AOP

Ratakierroksen aituri Viivi Lehikoinen, 19, aloittaa urakkansa perjantaiaamuna nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa – tällä kertaa tosin haastajan roolissa. Kolmen vuoden takainen 17-vuotiaiden Euroopan mestari on uudessa tilanteessa.

– Olen yrittänyt kääntää tämän haastajan aseman positiiviseksi, kun sitähän se oikeasti onkin. Itse tiedän kuitenkin, että on rahkeita parempaan kuin tämän kauden paras tilastoaika 58,5. Tämä aiheuttaa minulle enemmän paineita kuin se, että olisin kilpailussa erilaisessa asemassa kuin aiemmin, Lehikoinen muotoilee.

Lehikoinen on Euroopan tilastoissa tämän kauden tilastoajallaan vasta sijalla 16. Hän oli esimerkiksi vuonna 2015 400 metrin aitajuoksussa alle 18-vuotiaiden maailmantilastossa viides (aika 57,74) ja vuonna 2016 neljäs (aika 57,65).

– Viimeistelytreenit menivät ihan ok. Sen jälkeen olen yrittänyt kerätä lähinnä hyvää fiilistä. Kiva olla täällä, ja kentällä oli mukava nähdä eri maiden urheilijoita. Tästä johtuen tuntuu, että fiilis sen kun kasvaa.

Lehikoisen kauden paras ja samalla kotimainen kärkiaika ratakierroksen aidoissa 58,55 on juostu Paavo Nurmen kisoissa. Ennätyslukemiin 56,49 on vielä silti kosolti matkaa. Gävlen kilpailijoista Lehikoisella on kuitenkin neljänneksi paras ennätys.

– Harjoituskausi on mennyt hyvin ja kunto on ihan kohdillaan, vaikka alkukaudesta en ole saanut sitä näkymään vielä kisoissa. Säiden suhteen on ollut myös pikkuisen epäonnea, kun on ollut paljon vastaista tuulta tai sitten vain kylmät olosuhteet.

Vaikka alkukesä on ollut luvalla sanoen vaisu helsinkiläiselle, niin Lehikoisella on aiempaa, kansainvälistä menestystä nuorten arvokisoista. Siitä pitäisi olla pelkästään hyötyä. Varsinkin kun hän on usein venynyt kauden tärkeimmissä kilpailuissa.

Viivi Lehikoinen Kuva: Tomi Hänninen

– Tulee kotoisa olo, kun tietää mitä täällä odottaa. Se antaa vielä oman lisäsäväyksen, kun näkee tuttuja kilpakavereita eri maista. Urheilijana – ja myös ihmisenä olen aika vaativa itselleni, myöntää Lehikoinen, jolla on kasassa iso liuta mitaleita nuorten sarjoista.

Lehikoinen toteaa, että Gävlen kisat ovat hänelle kauden päätavoite.

– Toki nämä kisat tulevat aika aikaisessa vaiheessa. Normaalisti kun on tottunut siihen, että nämä kisat tulevat vasta heinäkuun lopussa. Näissä EM-kisoissa on kova taso 400 metrin aidoissa, jo senkin takia täällä on kiva kisata.

Suomella on asettaa Gävlen kisoihin iskukykyinen joukkue, jolta voidaan odottaa menestystä. Kaksi vuotta sitten Puolassa Suomi sai tässä ikäluokassa kasaan kolme mitalia. Lähes poikkeuksetta mitali U23-ikäluokassa on ennakoinut suomalaisurheilijalle menestystä myös aikuisten sarjoissa.

Lue lisää:

Viivi Lehikoinen nosti yleisurheiluväen kokoontumisessa keskusteluun nuorten urheilijoiden hankaluudet: "Vaikka minulla asiat ovat suhteellisen hyvin, kaikilla näin ei ole"

Aitajuoksijalahjakkuus teki elämänmuutoksen lukion jälkeen – Viivi Lehikoinen heittäytyi täysipäiväiseksi urheilijaksi

Rankat ajat ovat takana – Viivi Lehikoinen vapautui peloistaan ja löysi hirmuisen juoksuvireen: "Keskittyminen oli enemmän koulussa ja omassa yksityiselämässä kuin urheilemisessa"

Yleisurheiluväki haluaa lahjakkuuksille riittävän taloudellisen ja henkisen tuen – ”Emme tiedä, onko urheilijan huippuhetki 20- vai 35-vuotiaana”

Tässä Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – “Iso ja iskukykyinen joukkue”