Kohuttu supertähti piti tunteikkaan puheen MM-kultaparaatissa: ”Meidän pitää rakastaa enemmän ja vihata vähemmän” – kritisoi aiemmin Trumpia kuittailemalla presidentin iskulauseesta

Yhdysvaltojen maajoukkue juhli MM-kultaa New Yorkissa keskiviikkona. Huomion keskipisteessä oli luonnollisesti kapteeni Megan Rapinoe.

Megan Rapinoe juhli railakkaasti New Yorkissa. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltojen jalkapallomaajoukkue jatkoi tänään maailmanmestaruuden juhlintaa prameissa tunnelmissa, kun heille järjestettiin voittoparaati keskellä New Yorkia Manhattanin saarella. Paraati kulki Broadwayta pitkin New Yorkin kaupungintalon eteen.

Joukkue tapasi fanien lisäksi kaupungin pormestarin Bill de Blasion. Hän antoi jokaiselle MM-kultajoukkueen jäsenelle New York Cityn kaupungin avaimet. Se on pormestarin mukaan suurin kunnia, minkä kaupunki voi antaa.

Paraatissa joukkueen päälle ja ilmaan ammuttiin konfettia eli paperisilppua. Tuhansia ihmisiä hurrasi ja seurasi mestarijoukkuetta New Yorkin kaduilla paikallista aikaa aamupäivänä keskiviikkona.

Paraatin lopuksi Yhdysvaltojen kapteeni Megan Rapinoe piti tunteikkaan puheen.

– Tämä on minun määräykseni kaikille. Meidän pitää olla parempia, meidän pitää rakastaa enemmän ja vihata vähemmän. Meidän pitää kuunnella enemmän ja puhua vähemmän. On meidän vastuumme tehdä tästä maailmasta parempi paikka, Rapinoe kertoi yleisölle New York Timesin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Megan Rapinoe tuuletti saapuessaan puhujalavalle. Kuva: Getty Images

Rapinoe hehkutti myös joukkuetovereitaan.

– Tämä ryhmä on niin sitkeä. Se on kova. Ryhmällä on huumorintajua, MM-kisojen parhaana palkittu Rapinoe totesi.

Hän painotti, että mikään ei hätkähdyttänyt joukkuetta.

– Meillä on pinkin ja purppuran värisiä hiuksia. Meillä on tatuointeja ja rastahiuksia. Meillä on valkoisia tyttöjä ja tummaihoisia tyttöjä. Meillä on kaikkea siltä väliltä. Meillä on hetero- ja homoseksuaaleja, Rapinoe totesi.

Paljon eleitä tasa-arvon puolesta

Maailmanmestaruuden jälkeen suureksi puheenaiheeksi on noussut Yhdysvaltojen maajoukkueille maksetut palkkiot. Jo ennen MM-kisoja keväällä koko naisten maajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä. Vuonna 2015 maailmanmestarit saivat voitostaan vain kaksi miljoonaa dollaria, vaikka neljännesvälieriin Brasilian miesten MM-kisoissa selviytynyt joukkue nettosi menestyksestään yhdeksän miljoonaa dollaria.

Konfetit lensivät New Yorkissa keskiviikkona. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkue on tuonut edellisen mestaruutensa jälkeen vuosina 2016–2018 maan jalkapalloliitolle enemmän rahaa kuin miesten maajoukkue. Silti Yhdysvaltojen miesten joukkueen palkkiot ovat isommat kuin naisilla, vaikka menestyskin on ollut myös heikompaa kuin naisilla. Miehet eivät selvinneet viime kesän MM-kisoihin.

Puhe tasa-arvosta nousi esiin myös paraatin aikana. Useat joukkueen pelaajat, kuten Tobin Heath ja Crystal Dunn, huusivat tasa-arvoisten palkkioiden perään paraatissa. Myös talojen seiniin ja ikkunoihin oli liimattu lappuja tasa-arvoisten palkkioiden puolesta.

Fanit huusivat tasa-arvoisten palkkioiden perään Yhdysvaltojen jalkapalloliiton puheenjohtajan Carlos Cordeiron puheen aikana paraatissa.

– Yhdysvaltojen jalkapalloliitto on investoinut enemmän naisten jalkapalloon kuin muut maat maailmassa. Jatkamme myös tätä panostusta, Cordeiro ehti sanoa ennen kuin huudot alkoivat.

– Aiomme myös jatkaa panostamista naisten jalkapalloon suuremmin kuin missään muussa maassa maailmassa. Uskomme jalkapalloliitossa, että kaikki naisurheilijat ansaitsevat reilun ja oikeudenmukaisen palkkion.

Rapinoe vaati Trumpilta vastuun ottamista

Ennen paraatia Rapinoe jatkoi presidentti Donald Trumpin arvostelemista CNN:n televisiohaastattelussa. Haastattelija Anderson Cooper kysyi, mitä Rapinoe sanoisi Trumpille.

- Viestisi torjuu ihmisiä. Torjut minut, torjut ihmiset, jotka näyttävät minulta, torjut värilliset ja torjut amerikkalaiset, jotka saattavat tukea sinua. Tarvitsemme näkemystä viestiisi, jonka mukaan Amerikasta tehdään taas mahtava. Minusta palaat aikakauteen, joka ei ollut mahtava kaikille. Se saattoi olla mahtava joillekin, ja ehkä Amerikka on nytkin mahtava joillekin, mutta ei tarpeeksi monelle maailman amerikkalaisista, Rapinoe sanoi suoraan kameralle puhuen.

Megan Rapinoe ja hänen joukkuetoverinsa ottivat kaiken irti mestaruusparaatista. Kuva: Getty Images

Jalkapallotähti muistutti Trumpia myös tämän vastuusta maan johdossa. Useiden erilaisten vähemmistöjen edustajat ovat arvostelleet presidentin lausuntoja ja toimintaa. Avoimesti homoseksuaali Rapinoe on jo pitkään puhunut tasa-arvoisesta kohtelusta. Hän kuuluu myös siihen urheilijoiden joukkoon, jotka ovat kiinnittäneet huomiota oikeuksiin polvistumalla Yhdysvaltojen kansallislaulun ajaksi ottelutapahtumissa.

– Meillä kaikilla on tietty vastuu, ja sinulla erityisesti tämän maan johtajana on suuri vastuu pitää huolta joka ikisestä ihmisestä. Sinun pitää suoriutua siitä paremmin, Rapinoe päätti viestinsä Trumpille.

Kongressin kutsu kiinnostaa

Rapinoe vahvisti myös sen, ettei ole aikeissa mennä Valkoiseen taloon, vaikka Trump kutsuisi maailmanmestarijoukkueen vierailulle. Presidentti viestitti vielä kisojen aikana Twitterissä kutsuvansa joukkueen, mutta mestaruusjuhliin mennessä hän oli tullut jo varovaisemmaksi, ilmeisesti kieltäytymistä peläten. Toistaiseksi virallista kutsua ei ole siis esitetty.

– En menisi. Kukaan joukkuekaverikaan ei menisi, ainakaan niistä, joiden kanssa olen erikseen tästä puhunut, Rapinoe sanoi.

Donald Trump ei ole Yhdysvaltojen naisten maajoukkueen suosiossa. Kuva: Zach Gibson / AOP

Yhdysvaltojen kongressista ja muualta valtiojohdosta tulleet kutsut kiinnostavat silti joukkueen jäseniä. Rapinoe mukaan kaikki haluavat mennä Washingtoniin.

– Kyllä kaikille muille tahoille, jotka kutsuvat meidät ja haluavat käydä todellista keskustelua meille olennaisista asioista

Demokraatit hyödynsivät saman tien Rapinoen suosion Yhdysvalloissa. Tutkimusyhtiö PPP järjesti kyselyn, jossa vertailtiin Trumpin ja Rapinoen suosiota, mikäli molemmat olisivat ehdokkaana presidentinvaalissa 2020. Jalkapalloilijaa kannatti 42 prosenttia ja Trumpia 41 prosenttia vastanneista.

Rapinoe kertoi kuitenkin paraatissa, että ei ole lähdössä presidentinvaaleihin. Demokraattien omistaman tutkimuslaitoksen vertailun tarkoitus olikin lähinnä osoittaa, että Trump jää noin 40 prosentin kannatuslukemiin, olipa demokraattien vastaehdokkaana kuka vain.

Ruotsissakin isot juhlat

Jo maanantaina yllättäen MM-pronssille yltäneelle Ruotsin joukkueelle järjestettiin omat juhlat Göteborgissa. Noin 25 000 ihmistä tuli ottamaan vastaan jalkapallosankarit Götaplatsenin aukiolle.

– Ruotsi, rakastamme teitä kaikkia. On ollut valtavan upeaa tuntea teidän tuki paikan päällä sekä täällä kotona. En halua itkeä, mutta tämä merkitsee minulle todella paljon. On saanut kokea tämän ja elää tätä teidän kanssanne, Ruotsin kapteeni Caroline Seger sanoi.

Kisojen jälkeen myös Ruotsissa on herännyt keskustelua tasa-arvoisesta kohtelusta. Kaksi yksityishenkilöä teki Ruotsin jalkapalloliiton toiminnasta ilmoituksen yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Ruotsin jalkapalloliiton viestintäpäällikkö Andreas Jansson sanoo olevansa tilanteesta tietoinen.

– Minulla ei ole suoraa mielipidettä asiasta. Moni haluaa reilumpaa suhdetta miesten ja naisten välille jalkapallossa. Se on positiivista. Meidän mielestämme sopimuksemme eivät ole syrjiviä sukupuolen perusteella, Jansson totesi Expressenille.

Lue lisää: