1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

HJK-pomo Riihilahti maalailee suuria uhkakuvia – "Euroopan jalkapallo on rikki"

Euroopan seurajalkapalloon vaaditaan suuria muutoksia, painottaa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on huolestunut eurooppalaisen seurajalkapallon tilasta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti näkee suuria uhkakuvia eurooppalaisessa seurajalkapallossa. Riihilahden mukaan nykyinen tilanne suosii viittä suurinta maata, Ranskaa, Italiaa, Englantia, Saksaa ja Espanjaa. Muiden Euroopan maiden kannalta järjestelmä alkaa olla kestämättömällä pohjalla.

Eurooppalaisten seurajoukkueiden järjestön (ECA) puheenjohtajana toimiva Riihilahti esitti näkemyksiään brittiläisessä The Times -lehdessä. Riihilahden kolumni on otsikoitu "Eurooppalainen jalkapallo on rikki, muutokset ovat välttämättömiä".

– Esimerkiksi Espanjan La Ligan puheenjohtaja (Javier Tebas) väittää olevansa pienten maiden puolella. Hän ei sitä ole. Tebas pyrkii vain suojelemaan viiden rikkaimman maan liigoja, Riihilahti näpäyttää.

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua siitä, miten jalkapallon europelejä tulisi uudistaa vuoden 2024 jälkeen. Mestarien liigan lohkovaiheeseen pääsee tällä hetkellä 32 joukkuetta ja Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen 48.

Eurocupit ovat useimmille seuroille ainoa tapa säilyä hengissä ja elinvoimaisina.

– Olen todella pettynyt siihen, että keskustelu muutoksista on keskittynyt Mestarien liigaan, kun meidän pitäisi keskustella laajemmin koko eurooppalaisen jalkapallon tulevaisuudesta, Riihilahti kirjoittaa.

Tv-rahat keskittyvät rikkaille maille

Valtaisat tv-sopimukset ovat omalta osaltaan vääristäneet kilpailutilannetta. Viiden suurimman maan tv-sopimukset ovat jopa kahdeksan kertaa suuremmat kuin muiden 50 maan sopimukset yhteensä.

– Suurimpien maiden lähes seitsemän miljardin tv-sopimukset aiheuttavat isoja ongelmia. Viisi parasta liigaa taistelevat siitä, ketkä saavat parhaat kaviaarit, kun taas muut 50 maata kärsivät.

Riihilahden pelkona on, että tulevaisuudessa otteluita kulutetaan vain television kautta. Pienempien maiden mahdollisuudet raivata tiensä parrasvaloihin käyvät liian vaikeiksi. Maailman suurimmat mahtiseurat vievät kaiken huomion.

– Esimerkiksi HJK:n täytyy pelata kahdeksan ottelua päästäkseen Mestarien liigan luvattuun maahan (lohkovaiheeseen). Ymmärrän, ettei HJK ole ehkä joukkue, jonka kaikki haluavat maailmalla nähdä, mutta meidän pitäisi löytää nykyistä parempi tasapaino järjestelmiin, Riihilahti miettii.

Riihilahti muistuttaa, että jalkapallo on maailman suurin urheilulaji, koska se sallii unelmoinnin kaikille. Siitä on pidettävä tiukasti kiinni jatkossakin.

Lue lisää:

Aki Riihilahti varoittaa ammattilaisjalkapallon kuolevan pienissä maissa, jos Mestarien liigaa ei uudisteta

Yli tunnin vajaalla pelannut HJK aloitti europelit selvällä voitolla – Lassi Lappalainen maalasi kahdesti

Jännitystä pelaajille ja mojova rahapotti seuralle – eurokentiltä menestystä janoava KuPS aikoo kurkottaa mahdollisimman pitkälle