Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Soitto Jukka Keskisalolle rauhoitti – Camilla Richardsson ei odottanut aikaista MM-rajan alitusta: "Oli aika paha paikka"

Estejuoksija Camilla Richardsson alitti MM-rajan kauden toisessa kilpailussaan.

yleisurheilu
Camilla Richardsson.
Camilla Richardsson ei odottanut, että MM-raja alittuisi jo nyt.AOP

Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson on aloittanut kautensa räväkästi.

25-vuotias juoksija joutui keskeyttämään viime kautensa jo heinäkuussa nilkan telaluun murtuman takia. Vamman Richardsson sai tuolloin Kalevan kisojen 3 000 metrin estekilpailussa, ja EM-kisat jäivät haaveeksi.

Vamma vaati kuukausien juoksutauon, mikä tuntui. Richardsson arvelee, että olisi jo viime kaudella juossut 9.35 tuntumaan, jos kausi ei olisi keskeytynyt. Täksi kaudeksi kunto piti rakentaa uudelleen takamatkalta ja siinä kesti kauan.

Lähtökohtiin nähden keskiviikkoinen MM-rajan alitus Richardssonin omalla uudella ennätyksellä 9.38,93 tuntui makealta.

– Olin viime vuonna tosi hyvässä kunnossa ennen kuin jalka murtui. Olen nyt samassa kunnossa kuin silloin. Toivottavasti Dohassa 9.30 on lähempänä kuin 9.40, Richardsson sanoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Ensi kesän Tokion olympialaisiin 3 000 metrin esteiden tulosraja on juurikin 9.30,00. Richardsson ei kuitenkaan vielä käännä katseitaan olympiarenkaisiin, vaan tämän kauden päätavoite on syys-lokakuun vaihteessa käytävät MM-kisat.

– Minun pitää olla huippukunnossa Dohassa. Katsotaan, miten hyvin siellä menee. Lähelle olympiarajaa olisi kiva päästä. Se raja on kyllä tosi kova. Minun tavoitteeni ei ole ehkä vielä juosta sen alle, mutta sen lähelle haluan päästä.

Rennoin mielin tulevaan

Richardsson kilpaili keskiviikkona vasta toista kertaa tällä kaudella 3 000 metrin esteissä. Syy vähiin estekilpailuihin on ollut yksinkertaisesti siinä, ettei kovatasoisia kisoja ole ollut tarjolla montaa. Lisäksi tänä vuonna yleisurheilukausi on poikkeuksellisen pitkä, kun arvokisat ovat vasta syksyn puolella. Tämän vuoksi Richardsson ei ole halunnut ahmia kisoja alkukesän aikana.

Kauden avauskisassa Jyväskylässä Richardsson juoksi esteet aikaan 9.52,46. Hieman kilpailun jälkeen hän vetäytyi kahden viikon harjoitusleirille St. Moritziin, joka päättyi alkuviikosta.

Olo tiistaina ei ollut vielä sellainen, että Richardsson olisi uskonut rikkovansa ennätyksensä.

– Oli aika paha paikka tiistaina, kun ei kulkenut yhtään. Vuoristoleirin jälkeen voi olla tosi hyvä päivä tai huono päivä. Minulla oli onneksi tiistaina se tosi tosi huono päivä. Soitin valmentajalleni Jukka Keskisalolle, ettei tästä tule mitään. Jukka sanoi, ettei ole mitään hätää, huomenna kyllä kulkee. Keskiviikkona huomasin heti aamulla, että nyt kulkee.

Nuoren urheilijan osallistuminen keskiviikon kilpailuun ei ollut muutenkaan aivan varmaa.

Alun perin Richardsson ja Keskisalo ajattelivat, että MM-rajan alitus voisi tulla 24. heinäkuuta käytävässä Joensuun GP-kilpailussa. Ranskan kilpailun piti olla vain hyvä kenraaliharjoitus ennen kilpailua kotimaassa.

– Olen todella tyytyväinen, että lähdin tänne. En odottanut, että juoksen jo alle MM-rajan, mutta olen siitä tosi tyytyväinen, Richardsson kertoi Pariisin lentokentältä.

MM-rajan alitus tuo Richardssonin tekemiseen rentoutta tuleviin kilpailuihin. Nyt mitään tulosrajoja ei tarvitse ajatella.

Se on helpottavaa, sillä hänellä on kokemuksia tulosrajojen saalistamisesta viime vuosilta.

– On tosi kiva mennä kisoihin nyt, kun raja on tehty. Muistan, kun pari vuotta sitten yritin jahdata rajaa ja oli pakko koko ajan miettiä, että ehkä se menee ensi kerralla, kun ei mennyt vielä. Nyt saan mennä rauhassa juoksemaan Joensuuhun mahdollisimman hyvää aikaa.

Seuraavan kerran Richardsson kilpailee ensi viikon keskiviikkona Lapinlahdella, jossa ohjelmassa on kuitenkin 5 000 metriä.

Lue myös:

Richardssonille uusi ennätys ja reilu MM-rajan alitus – "Tunsin jo aamulla, että on kevyet jalat"

Camilla Richardsson 3000 metrin kärkiaikaan

Camilla Richardsson palasi pirteästi pitkältä kisatauoltaan – "Tosi hyvin kulki, tämä vuosi on ollut rankka"

Taas yksi huippu pois EM-joukkueesta: Camilla Richardssonin nilkkaan murtuma Kalevan kisoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat