1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Helsinki Cupissa pelaa ennätysmäärä tyttöjoukkueita – parasta jalkapallossa on joukkuehenki: "Kaikki ovat keskenään kavereita eikä ketään syrjitä"

Perinteikkäässä Helsinki Cupissa on mukana enemmän pelaajia kuin koskaan.

Helsinki Cup
Katso kuvaa klikkaamalla Urheiluruudun tunnelmia Helsinki Cupista!

Vaikka vähän hävisitte, silti hyvin pelasitte, mutta kippistä meille futismestareille, me tsempataan aina se mieleesi paina, tee uu pee äs TuPS!

Tuusulan Palloseuran ja kajaanilaisen FC Wimman ottelu jalkapallon Helsinki Cupin 11-vuotiaiden tyttöjen ikäluokassa on juuri päättynyt Käpylän tekonurmikentällä. TuPS otti tiukan kamppailun jälkeen 1–0-voiton ja juhlisti sitä äänekkäällä laululla ottelun jälkeen.

Järjestyksessään 44. Helsinki Cup on jälleen kerännyt jalkapallojunioreja ympäri maailman yhteisen asian äärelle. Pääkaupunkiseudulla pelaa viikon aikana ennätykselliset 1 380 joukkuetta.

– Mukana on 60 joukkuetta enemmän kuin viime vuonna, Helsinki Cupin toimitusjohtaja Kirsi Kavanne kertoo.

Saana, Minea ja Sylvia edustavat TuPSia 11-vuotiaiden ikäluokassa. Kuva: Yle / Mikko Ahmajärvi

Erityisesti tyttöjoukkueiden määrä on kasvanut turnauksessa viime vuosina. Viime viikonloppuna päättyneet naisten MM-kisat loivat junioreille uusia sankareita, ja se näkyy myös Helsinki Cupin kentillä.

– Meillä on 185 tyttöjoukkuetta. Kasvu on ollut merkittävää. MM-kisoissa on paljon hyviä esikuvia, jotka varmasti kiinnostavat myös tyttöjalkapalloilijoita. Odotamme heitä suuria määriä tänne jatkossa.

Kesäkuun alussa perinteisesti niin ikään pääkaupunkiseudulla pelattavaan Stadi Cupiin verrattuna on Helsinki Cupilla vielä matkaa tyttöjoukkueiden määrässä. Euroopan suurimmassa tyttöjunioreiden turnauksessa pelasi tänä vuonna yli 350 joukkuetta.

Kirsi Kavanteen mielestä turnaukset eivät syö toisiltaan kävijöitä, vaan päinvastoin innostavat uusia joukkueita mukaan. Helsinki Cup on kiistatta Suomen kansainvälisin junioriurheilun tapahtuma.

– Turnausta ja sen tasoa kehitetään toki tyttöjen ja poikien näkökulmasta ihan samalla lailla. Toki tytöt ovat olleet meillä viime vuosina luupissa. Haluamme tuoda tytöille kansainvälisen suurturnauksen, Kavanne sanoo.

Vihreäpaitainen TuPS ja oranssia väriä kantava FC Wimma kohtasivat keskiviikkona Helsingin Käpylässä. Kuva: Yle / Mikko Ahmajärvi

Joukkuehenki huipussaan

Kajaanista tullaan ja kovia me ollaan, reilu peli pelataan ja loppuun asti tsempataan, vee ii äm äm aa, Wimma!

Myös Wimman ja TuPSin pelaajat seurasivat MM-kisoja innokkaasti. Lempipelaajia löytyy monia aina Englannin maalitykki Ellen Whitesta kisojen parhaaksi pelaajaksi valittuun Yhdysvaltojen Megan Rapinoeen. TuPSissa pelaavan Minean suosikki löytyy länsinaapurista.

– Ruotsin maalivahti (Hedvig Lindahl) on aika hyvä. Se on vaan hyvä maalissa!

Kajaanista junalla Helsinkiin matkanneet FC Wimman tytöt luovat omalta osaltaan tarttuvaa kisatunnelmaa. Mukana on seuran mukaan nimetty maskotti ja turnausta varten on kehitelty ennen ottelua laulettava piirilaulu.

Kajaanin Wimman tytöt ovat ensimmäistä kertaa mukana Helsinki Cupissa. Kuva: Yle / Mikko Ahmajärvi

Parasta jalkapallossa on kajaanilaisten mielestä joukkuehenki.

Millaisista asioista se oikein koostuu?

– Kaikki ovat keskenään kavereita eikä ketään syrjitä, sanoo Aino.

– Vaikka vastustaja tekee maalin, niin ei sitä maalivahtia syytetä tai ketään muutakaan, kuka on vahingossa päästänyt maalin tulemaan, täydentää Sara.

Helsinki Cupissa tärkeintä ovat tietenkin pelit, mutta niiden oheen on järjestetty runsaasti oheisohjelmaa. FC Wimman tytöt pääsevät pelimatkan aikana muun muassa Linnanmäelle ja turnausdiskoon.

Viikon mittainen jalkapallokarnevaali huipentuu perjantaina ja lauantaina pelattaviin finaaleihin.

Lue myös:

Juniorijalkapalloilu on nyt Suomessa voimissaan: Helsinki Cupiin ilmoittautui ennätysmäärä joukkueita