Suora

 • Maastojuoksun EM
 • Mäkihypyn MC, miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Östersund
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Östersund
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheiluruutu
 • Maastojuoksun EM
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten suurpujottelun 1. lasku
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 8.12.
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
 • John Antell on oppinut nauttimaan jokaisesta hetkestä hevosten kanssa - sillä yhteinen matka voi yhtäkkiä päättyä
 • Urheiluruutu
 • Beaver Creek, miesten suurpujottelun 1. lasku
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten suurpujottelun 2. lasku
 • Beaver Creek, miesten suurpujottelun 2. lasku

”On menty peppu edellä puuhun liian monta kertaa” – EM-kultamitalisti Elina Gustafsson maksaa yhä edellisvuosien virheistä, ei puolusta mestaruuttaan leikkauksen jälkeen

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson kertoo Yle Urheilun laajassa haastattelussa, miten hän on noussut pohjalta oikeaan suuntaan huippu-urheilijan urallaan.

nyrkkeily
elina gustafsson
Viime vuonna EM-mitalikahveilla Elina Gustafssonia hymyilytti, mutta vuosi 2019 on ollut kivikkoinen.AOP

Ei tämän näin pitänyt mennä. Se oli ajatus, kun nyrkkeilijä Elina Gustafsson sai kuulla joutuvansa leikkaukseen kesäkuun lopun Euroopan kisojen jälkeen. Nyrkkeilijä oli ajatellut ennen käyntiä lääkärissä, että lihasjumit pistävät vain vastaan.

Gustafssonin kyynärpäästä paljastui kuitenkin irtoluita, jotka piti siistiä leikkausoperaatiolla. Se tarkoitti myös sitä, että tamperelaisnyrkkeilijä ei puolusta vuoden takaista mestaruuttaan EM-kisoissa Espanjassa.

– Jos minä sanon jonkun tuntuvan, niin yleensä se tuntuu sitten aika paljon. Se oli taas sellainen oppi, kipuaistiaan onnettomaksi kuvaileva Gustafsson kertoo Yle Urheilulle.

Parhaassa tapauksessa Gustafsson on valmis palaamaan nyrkkeilykehään reilun kuukauden päästä. Vaikka elokuun lopun EM-kisat tulevat vääjäämättä liian aikaisin, ei se kuitenkaan vaikuta kovin suurelta kolaukselta, kun kuuntelee Gustafssonin puhetta.

Hän korostaa, että lähitulevaisuuden tärkeimmät kisat ovat karsinnat ensi vuoden Tokion olympialaisiin. Euroopan karsinnat järjestetään helmikuussa ja koko maailmalle tarkoitetut viimeiset karsinnat toukokuussa. Gustafsson ei halua kiirehtiä kätensä kuntoutumisessa.

– Olympiakarsinnat ovat nyt pääkisat. Tämän vuoden EM-kisoilla ja MM-kisoilla ei ole nyt mitään painoarvoa olympialaisten kanssa, muuten kuin ottelukokemuksen kannalta. Jos käsi ei ole täysin kunnossa, en voi ottaa pienintäkään riskiä. Se olisi viimeinen virhe, jos jäisin olympiakarsinnoista pois isomman vamman takia, Gustafsson avaa.

Vuonna 2016 MM-pronssin napannut Gustafsson arvostelee sen sijan kovin sanoin nyrkkeilyn kisakalenteria.

Tänä vuonna lajissa pidetään kolmet kovat arvokilpailut naisille. Euroopan olympiakomiteoiden järjestämät Euroopan kisat käytiin kesäkuussa Minskissä, EM-kisat ovat vuorossa Espanjassa elokuun lopussa ja MM-kisat käydään lokakuussa Venäjällä.

Miehille Minskin Euroopan kisat olivat myös EM-kisat, mutta naisille ei.

– Mielestäni on typerää, että meillä on neljän kuukauden sisään kolmet arvokilpailut. Kukaan ei voi olla kunnossa näin lyhyellä ajalla kolmissa arvokilpailuissa, Gustafsson ihmettelee.

– Isoille maille arvokisojen määrällä ei ole niin merkitystä, koska heillä on ykkös- ja kakkosjoukkueet. Mutta se on eri asia tällaisessa pienessä maassa, jossa on yksi edustaja painoluokkaa kohden. Sitten pitäisi mennä muka kaikkiin kisoihin. Minusta se on hullua. Missä kohtaa rakennetaan huippukunto tärkeimpiin kisoihin?

Tappiosta Euroopan kisoissa tulikin hyvä juttu

Gustafsson putosi hieman yllättäen Euroopan kisoissa jo puolivälierissä, kun Irlannin Grainne Walsh oli parempi lukemin 5–0. Gustafssonin mukaan vihoitellut kyynärpää ei jälkikäteen ajateltunakaan vaikuttanut tappioon. Hän oli päinvastoin tyytyväinen otteisiinsa ottelussa.

Nyt Gustafssonista tuntuu siltä, että kyynärpään takia oli hyvä pudota jo puolivälierissä. Välierissä olisi tullut vastaan 169-senttistä Gustafssonia viitisentoista senttiä pidempi puolalainen Karolina Koszewska.

– Minulle olisi tullut niin ylipitkä puolalainen vastaan. Hän olisi ollut todella myrkkyä kädelleni ja se olisi ollut palasina ottelun jälkeen. Näen tämän niin, että universumi pelasti käteni, Gustafsson pohtii

.

Grainne Walsh, Elina Gustafsson
Irlannin Grainne Walsh oli liian kova pala Elina Gustafssonille Euroopan kisoissa Minskissä kesäkuussa.PA Photos / Lehtikuva / Martin Rickett

Gustafsson kokee, että leikkauspöydälle joutuminen johtui aikaisempien vuosien virheistä. Hän oli alipalautunut, kärsinyt energiavajeesta ja mennyt yksinkertaisesti liian kovaa. Tammikuun lopussa Gustafsson lopetti yhteistyön Tampereella Maarit Teurosen kanssa. Hän jätti Tampereen Voimailuseuran, johon liittyi vuonna 2017.

Tämän vuoden alku on mennyt Helsingin Tarmon riveissä ja Nyrkkeilyliiton nuorten olympiavalmentajan Joni Turusen valmennuksessa. Gustafsson ei halua osoitellaan sormellaan ketään aiemmin tapahtuneista virheistä.

– Olen itse laiminlyönyt ravitsemusta ja palautumista. On menty peppu edellä puuhun liian monta kertaa ja liian kovaa. Kokonaiskuormaa on ollut liikaa. Suuntaa on muutettu, ja teen nyt asioita oikein joka päivä. Silti joudun maksamaan edellisten vuosien virheistä. Aloittaessani ajateltiin, että mitä lujempaa, sen parempi. Sillä on yhä seurauksia tähän päivään, Gustafsson toteaa.

Gustafssonin mukaan hänen koko nyrkkeilyuransa teemana on ollut liian kova vauhti. Havahtuminen tapahtui puolitoista vuotta sitten. Häntä kolotti koko ajan. Gustafsson ei keskittynyt palautumiseen tarpeeksi hyvin.

– Suomalainen valmennusmentaliteetti on helposti sellainen, että mennään varmuuden vuoksi vähän kovempaa. Olisin itsekin voinut puhaltaa pelin poikki koska vaan. Mutta en ole itse ollut luonteeltani sellainen. Itsekin tykkään rajummasta, isommasta ja kovemmasta menosta, Gustafsson sanoo.

"Olen ollut ihan loppu ja ihan pohjalla"

Gustafssonille vuosi 2019 on ollut jatkuvaa taistelua. Alkukausi ei ole ollut tulosten valossa paras mahdollinen. Maaliskuun lopussa PM-kisoissa tanskalainen Yvonne B. Rasmussen vei Pohjoismaiden mestaruuden kukistamalla Gustafssonin finaalissa, vaikka suomalaisnyrkkeilijän mielestä ottelu olisi ollut helposti voitettavissa.

Kärsimätön urheilija ei ole ollut aina sinut sen kanssa, että vanhat tavat eivät enää toimi ja uudet mallit eivät tuo heti tulosta. 27-vuotias nyrkkeilijä elää urallaan murrosvaihetta.

Kyynärpääleikkaus oli Gustafssonille yksi paikka oppia lisää itsestään. Hän on päässyt käsittelemään tunteitaan urheilupsykologin kanssa. Aiemmin Gustafsson suoritti liikaa eikä nauttinut elämästä. Hän eli vain kisoista kisoihin laput silmillä.

– Olen ollut ihan loppu ja ihan pohjalla sekä psyykkisesti että fyysisesti. Silloin tajuaa, että ei pysty jatkamaan näin. Olen ollut selkä seinää vastaan monta kertaa. Elämä ei ole kuitenkaan vain sitä, että pusken eteenpäin, Gustafsson sanoo.

.

Elina Gustafsson lähikuvassa
Elina Gustafsson maalikuussa 2017.Alexandra Kral-Leszczynski

Gustafssonin elämä meni nopeasti siihen, että hän eli pelkästään suoritustensa kautta. Hän otti tappiot todella raskaasti ja syyllisti itseään. Nyt huippunyrkkeilijä ymmärtää, että tappiot eivät tee häntä huonoksi ihmiseksi.

– Huippu-urheilu vie niin paljon energiaa, että sitä pitää myös saada jostain takaisin. Jos en saa sitä mistään, niin paukut eivät riitä omaan tekemiseen. Ihan sama juttu tapahtuisi, vaikka ei olisikaan huippu-urheilija, Gustafsson sanoo.

– Olen ymmärtänyt levon, palautumisen ja oman hyvinvoinnin edut. Verrattuna siihen, että piiskaisin ja ruoskisin vain itseäni eteenpäin, eikä ehtisi katsoa ympärilleen. Se on kuitenkin tärkein asia.

Kihlattu on auttanut myös paljon

Muutoksessa on auttanut paljon myös kihlattu Emmi Asikainen. Hän avasi Gustafssonin silmät.

– Emmi toi tähän inhimillisyyttä. Huippu-urheilussa pidetään normaaleina sellaisia asioita, mitkä muussa elämässä eivät sitä ole, Gustafsson sanoo.

Rakkaus on ollut suuri voimavara Gustafssonille.

– Kumppani ei määrittele tai näe minua nyrkkeilijänä. Olen aina ollut hänelle Elina. Totta kai häntä harmittaa minun puolestani, jos menee huonosti. Samalla lailla hän on iloinen, jos tulee menestystä. Mutta hän on opettanut minulle paljon armollisuutta. Tajusin, että elämässä on muutakin kuin nyrkkeily, Gustafsson toteaa.

Gustafssonin suurin toive on nyt, että hänen ei tarvitsisi mennä enää kolmatta vuotta peräkkäin leikkaukseen 5. heinäkuuta. Vuosi sitten nyrkkeilijältä leikattiin kantapää.

– Toivon, että loukkaantumiset olivat nyt tässä. Minulla on vahva usko hyvästä tulevaisuudesta, kunhan pääsen vauhtiin. Minullahan on nyt yksi toimiva käsi ja kaksi toimivaa jalkaa vielä. Nyt pääsen vääntämään kuntotreeniä. Nyrkkeillään sitten, kun käsi kestää, Gustafsson sanoo.

**Lue lisää:

Hallitseva Euroopan mestari Elina Gustafsson putosi yllättäen jo puolivälierissä Euroopan kisoissa

Elina Gustafsson kärsi karvaan finaalitappion, Satu Lehtonen iski Pohjoismaiden mestariksi

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kaipaavat asennemuutosta: ”En voi tajuta, miten vaikeaa on kohdella ihmisiä samanarvoisesti”

Elina Gustafssonin valmentajaksi kaksinkertainen arvokisamitalisti – Euroopan mestari vaikenee edelleen valmentajanvaihdoksen syistä: ”Se homma ei vaan toiminut enää”

Nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson rikkoi Linnan juhlien perinteistä etikettiä ja halusi ottaa kantaa: ”Mitä muuta me voimme olla kuin oma itsemme?”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat