Suora

  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Hampaanjäljet

Legendat 11 vuoden tauon jälkeen vastakkain Wimbledonin ruoholla – Nadalin ja Federerin yhteinen historia hakee vertaistaan tennismaailmassa: “Olemme edelleen tässä, koska rakastamme peliä”

Roger Federer ja Rafael Nadal kohtaavat perjantaina Wimbledonin tennisturnauksen välierässä. Ottelu on kahden suurpelaajan 40. keskinäinen ATP-tasolla.

tennis
Roger Federer onnitteli Wimbledon-voittaja Rafael Nadalia 6.7.2008.
Roger Federer onnitteli Rafael Nadalia legendaarisen loppuottelun jälkeen heinäkuussa 2008.Getty Images

Toinen joutuu jälleen pettymään, kun Sveitsin Roger Federer, 37, ja Espanjan Rafael Nadal, 33, kohtaavat perjantaina tenniksen Wimbledonin Grand Slam -turnauksen välierässä. Ottelu on Grand Slam -voitoilla mitattuna kaikkien aikojen parhaiden pelaajien 40. keskinäinen, ja Nadal johtaa voitoin 24–15.

Grand Slam -turnauksissa kaksikko on kohdannut 13 kertaa, ja Nadal johtaa 10–3. Federeriä ja Nadalia useammin ovat kohdanneet vain Nadal ja Novak Djokovic (54) sekä Federer ja Djokovic (47).

Edellisessä keskinäisessä ottelussa kesäkuussa massakenttien kuningas Nadal voitti Ranskan avointen välierän suoraan kolmessa erässä, mutta sitä ennen Federer oli voittanut viisi edellistä kohtaamista.

Edellisestä kohtaamisesta Federerin valtakuntaa olleella nopealla ruohoalustalla on kulunut jo yli 11 vuotta. Legendaarista loppuottelua Wimbledonin keskuskentällä 6. heinäkuuta 2008 pidetään tenniksen historiassa yhtenä kaikkien aikojen kamppailuista. Laadukkaasta, tasaväkisestä ja jännittävästä ottelusta on kirjoitettu kirja ja tehty myös dokumentti.

Viisi peräkkäistä titteliä vuosina 2003–2007 Lontoossa voittanut sveitsiläinen kohtasi Nadalin kolmannen kerran peräkkäin loppuottelussa, ja kamppailusta muodostui edellisen vuoden 2007 tapaan trilleri. Sateen takia useampaan otteeseen keskeytetty ottelu kesti neljä tuntia ja 48 minuuttia, ja se on yhä pitkäkestoisin Wimbledon-finaali.

Rafael Nadal Wimbledonissa 2019.
Rafael Nadal on kohdannut Federerin ruoholla kolmesti ja voittanut kerran. Laurence Griffiths / Getty Images

Nadal voitti kaksi ensimmäistä erää numeroin 6–4, mutta Federer hivuttautui tasoihin voitettuaan kaksi seuraavaa erää katkaisupelin kautta. Neljännen erän katkaisupeli on eittämättä yksi kaikkien aikojen hienoimmista (siirryt toiseen palveluun).

Nadal johti 5–2, ja hänellä oli mahdollisuus kahdella syötöllä hoidella peli kotiin. “Matadori” teki kuitenkin kaksoisvirheen ja Federer pääsi vielä peliin mukaan. Federer selvitti kaksi ottelupalloa ja vei ottelun viidenteen erään voitettuaan 10–8.

Ratkaisevassa erässä näytti jo siltä, että pimeys siirtää ottelun seuraavalle päivälle, mutta paikallista aikaa kello 21.16 päättynyt peli ehdittiin pelaamaan loppuun. Nadal mursi Federerin syötön tilanteessa 7–7, ja lopulta hän voitti uransa ensimmäisen ja toistaiseksi myös ainoan Wimbledon-mestaruutensa nappaamalla viidennen erän 9–7.

Tasaiset lähtökohdat

Kaikkien aikojen tilastossa Federer on 20 Grand Slam -voitollaan tilaston ykkönen, mutta Nadal nousi 12. Ranskan avointen voitollaan kahden turnausvoiton päähän. Wimbledonissa Federer on juhlinut kahdeksan kertaa, useammin kuin kukaan muu tenniksen niin sanotulla avoimella aikakaudella.

Jotain “FedExpressin” Wimbledonissa menestymisestä kertoo myös se, että hän sai puolivälierässä Japanin Kei Nishikoria vastaan täyteen 100 voittoa Lontoon nurmilla. Se on enemmän kuin kenelläkään muulla missään yksittäisessä Grand Slam -turnauksessa.

Lähtökohdat tämänpäiväiseen otteluun ovat melko tasaiset. Loukkaantumisten jälkeen viime vuosina vielä upean paluun aivan tennismaailman kirkkaimmalle huipulle tehneet legendat ovat pelanneet tasaisesti läpi turnauksen, ja ottelu voi lähteä kääntymään kumpaan suuntaan tahansa.

Kolmanneksi turnauksessa sijoitettu Nadal on pelannut turnauksessa aggressiivista ja hyökkäävää tennistä, ja sitä lienee luvassa myös tuttua kilpakumppania vastaan. Hän on semifinaaleihin tultaessa hävinnyt vasta yhden erän, ja viimeksi niin on käynyt juuri mestaruuskesänä 2008.

– Rogeria vastaan pelaaminen on aina ainutkertainen tilaisuus, ja häntä vastaan on vaikeaa pelata, sillä hän pelaa hyvin ja itseluottamus on korkealla. Tiedostan sen, että pelaan todennäköisesti ruohokenttien kaikkien aikojen parasta pelaajaa vastaan, ja jos haluan finaaliin, minun pitää onnistua täydellisesti.

– Olen pelannut täällä nyt korkealla intensiteetillä ja aggressiivisesti. Olen myös syöttänyt sekä palauttanut hyvin.

Nadal ymmärtää, miksi koko tennismaailma odottaa tätä ottelua niin suurella mielenkiinnolla. Kaksikko on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä.

– Wimbledonissa olemme pelanneet esimerkiksi vuosina 2007 ja 2008 hienoja otteluita, ja 2008 on tietysti vielä tunteellisempi minulle. Nähdäkseni ainoa syy, miksi voimme olla Rogerin kanssa edelleen tässä on se, että rakastamme peliä, Nadal sanoi Wimbledonin sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Roger Federer Wimbledonin puolivälierässä 2019.
Roger Federer hakee Lontoossa jo yhdeksättä Wimbledon-titteliään. Ensimmäinen tuli kesällä 2003 21-vuotiaana.Matthias Hangst / Getty Images

Ainakin kerran vielä

Turnauksen kakkossijoitettu Federer sanoo, että Nadalin syöttäminen ruoholla on muuttunut uran alkuajoista.

– Emme ole kohdanneet tällä alustalla pitkään aikaan, ja muistan, miten hän syötti silloin joskus. Nyt hän syöttää paljon kovempaa ja isommin. Rafa on niin hyvä edelleen, että hän voi vahingoittaa ketä tahansa millä tahansa alustalla.

– Pelini on tuntunut hyvältä, vaikka olisinkin ollut yhden murron tai erän perässä. Peruspelaaminen takarajalla on sujunut hyvin, ja sen täytyy sujua myös hyvin Rafaa vastaan.

Tasaisessa kamppailussa vahvemmilla on se, kumpi pystyy pelaamaan omaa peliään paremmin ja saa vahvuutensa näkymään kentällä. Nadal on tottunut painostamaan Federerin rystypuolta, joka on vuosien varrella välillä pettänyt. Sveitsiläinen pystyy kontrolloimaan peliä mestarillisesti, ja jos Nadal ei saa Federerin vahvaa peruspeliä horjutettua, vaikeuksia on luvassa.

Vaikka molemmat ovat edelleen aivan tenniksen absoluuttisella huipulla, urat ovat vääjäämättä kääntyneet jo loppusuoraa kohti. Kaksikon kohtaamisia ei välttämättä nähdä enää kovin montaa, joten jokaisen tenniksen ystävän kannattaa hakeutua näyttöpäätteiden ääreen, kun kaksikko serbialaisen Djokovicin ja Espanjan Roberto Bautista Agutin välierän jälkeen jälleen astelee Wimbledonin keskuskentälle fanaattisen yleisön eteen.

Lue myös:

Simona Halep jyräsi Wimbledonin finaaliin ja teki historiaa – loppuottelussa vastassa ennätyksellistä voittoa jahtaava Serena Williams

Jälleen huima taistelu! Kontisen ja Peersin välieräpaikka jäi haaveeksi: "Pienestä oli kiinni"

Wimbledonissa jaettiin sakkoja – Serena Williamsille seurauksia kentän vahingoittamisesta, italialaispelaajalle pommipuheista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat