1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomalaisilla hieno aamupäivä alle 23-vuotiaiden EM-yleisurheilussa – finaalipaikan napannut Ella Junnila tuskaili: "Oli aika kamalaa"

Suomalaiset lunastivat aamupäivällä viisi finaalipaikkaa ja yhden välieräpaikan.

Aaron Kangas on Suomen miesten menestystoivoja. Kuva: Lehtikuva / Timo Aalto

Aaron Kangas eteni alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisojen moukarifinaaliin Ruotsin Gävlessä. A-karsintaryhmässä heittänyt Kangas rikkoi karsintarajan (70,50) ja eteni loppukilpailuun. 22-vuotias Kangas heitti karsinnoissa sarjan 68,54 – 69,09 – 70,87.

– Aluksi oli vähän liian varovaista heittämistä, mutta viimeiseen sain vähän paremman teknisen heiton. Rinki oli ihan hyvässä kunnossa, vaikka vähän ripsi vettä, Kangas totesi Yle Urheilulle.

Kangas teki karsintojen kolmanneksi parhaan tuloksen.

– Tästä on hyvä lähteä huomiseen finaaliin.

Kangas voitti pari viikkoa sitten Kaustisen moukarikarnevaalikilpailun ennätyksellään 73,94 ja nousi 22-vuotiaiden kesän Euroopan tilastossa toiseksi.

– Treenit ovat menneet hyvin. Huomenna voi odottaa hyviä tuloksia, Kangas hymyili.

Lauantain 12 parhaan moukarifinaaliin selviytyivät myös Roope Auvinen ja Aleksi Jaakkola. Auvinen oli karsintojen 11:s ja Jaakola 12:s. A-ryhmässä heittänyt Jaakola nakkasi 67,26 ja B-ryhmässä kisannut Jaakkola kirjasi tuloksen 67,03.

Miesten moukarifinaali alkaa lauantaina kello 17.55.

Junnila korkeusfinaaliin

Finaalipaikan aamupäivällä lunasti Kankaan lisäksi korkeushyppääjä Ella Junnila. 20-vuotias Junnila jakoi karsintojen seitsemännen sijan tuloksella 178.

Ella Junnila teki viime kesänä läpimurtonsa Suomen huipulle, kun hän hyppäsi Joensuussa tuloksen 192. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Karsintarajaksi oli asetettu 189, mutta finaaliin yltäneille kaikille 12 hyppääjälle riitti jatkopaikkaan karsintatulos 178.

– Oli aika kamalaa, kun oli kylmä ja satoi vettä. Ei ollut sitä parasta hyppäämistä, mutta onneksi ei tarvinnut enempää, Junnila totesi Yle Urheilulle.

Junnila on tilastokakkonen ennen finaalia. Loppukilpailu hypätään lauantaina kello 19.30. Karsinnoissa suomalainen hyppäsi lyhyellä vauhdilla.

– Kisapäivänä tilastot voi heittää romukoppaan. Huomenna on ensimmäinen arvokisafinaalini – olen innoissani, SE-nainen päätti.

Elina Kakkolle karsinnat olivat synkät, kun hän ei saanut ollenkaan tulosta. 22-vuotias Kakko pudotti riman kolme kertaa korkeudesta 168.

Lehikoinen lauantai-illan välieriin

400 metrin aitajuoksun alkuerissä Viivi Lehikoinen eteni vaivatta lauantai-illan välieriin. Lehikoinen oli alkueränsä toinen ja kaikkien erien kahdeksas ajalla 58,85.

Viivi Lehikoinen Kuva: Tomi Hänninen

– Tuntui ihan hyvältä. Onnistuin juoksemaan ihan rennosti, Lehikoinen kertoi Yle Urheilulle.

Alkuerät juostiin vesisateessa.

– Olosuhteille ei mahda mitään. Aika oli ihan hyvä.

19-vuotias Lehikoinen juoksee välierissä lauantaina kello 18.

– Kauden parasta suoritusta haen näistä kisoista. Huomenna taistellaan finaalipaikasta täysillä.

Rouvali pukkasi kuulafinaaliin

Eveliina Rouvali täydensi suomalaisten mainion aamupäivän, kun hän eteni naisten kuulafinaaliin. Rouvali pukkasi ensimmäisellään 15,52 ja oli karsintojen yhdeksänneksi paras.

Karsintojen ykkönen oli Saksan Julia Ritter, joka työnsi ensimmäisellään 17,32.

Kuulan loppukilpailu alkaa lauantaina kello 19.40.

Markus Teijulan tie nousi pystyyn aamupäivän 800 metrin karsinnoissa. Teijula oli 12:s ajalla 1.50,53 ja karsiutui jatkosta. Finaalipaikan lunasti matkan kahdeksan parasta.

Gävlessä suomalaisia haastatteli Janne Isaksson.

Lue myös:

EM-mitalijahdin keskeyttämään joutunut Huntington avasi tilannettaan Instagramissa – reiden vamma pieni mysteeri: "Tällä hetkellä pystyn jo kävelemään"

Wilma Murron piti tehdä rajuja päätöksiä, kun kehitys lähti väärään suuntaan – "Haluan olla maailman paras, enkä ole suostunut siitä yhtään tinkimään"

Reetta Hurske jäi taas niukasti MM-rajasta – kotiyleisön suosikki vei Universiadien voiton