1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Aki Riihilahti pelkää, että jalkapalloa katsotaan jatkossa vain televisiosta – suomalaiset seurapomot tukevat suuria uudistuksia europeleihin: "Tuntuu ihan käsittämättömältä"

Jalkapallossa seurajoukkueiden europelejä ollaan muokkaamassa todella paljon kaudesta 2021–2022 alkaen. Aki Riihilahti on ollut keskeisessä asemassa tekemässä uudistuksia.

Aki Riihilahti on ajanut eurooppalaisiin seurajalkapallokilpailuihin uudistuksia. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Suomalaiset seurajoukkueet ovat aloittaneet jalkapallon europelit positiivisesti, kun sekä HJK että KuPS pystyivät voittamaan avausottelunsa. Kenttien ulkopuolella, kabineteissa, kuitenkin kuohuu. Seurajoukkueiden europelejä ollaan mylläämässä uusiksi.

Tällä hetkellä Mestarien liigan lohkovaiheessa pelaa vuosittain 32 joukkuetta. Tasoa alempana, Eurooppa-liigassa, pelaa 48 joukkuetta. Vuonna 2021 Uefa käynnistää uuden kansainvälisen eurosarjan. Sarja on työnimeltään Eurooppa-liiga 2 ja se muodostaa europelien kolmannen tason. Vuodet 2021–2024 Eurooppa-liiga kakkosen lohkovaihetta pelaa 32 joukkuetta. Samalla Eurooppa-liiga supistuu 32 joukkueeseen.

Uudistuksen myötä eurosarjoissa pelaavien joukkueiden määrä kasvaa 16:lla. Lohkovaiheissa edustettujen maiden määrä hyppää 26:sta 34:een.

Uefalla on kuitenkin jo visio vuodesta 2024. Tuolloin Eurooppa-liiga kakkoseen otettaisiin mukaan peräti 64 joukkuetta. Jos visio toteutuu, suomalaisseurojen mahdollisuus edetä eurokilpailun lohkovaiheeseen kasvaa moninkertaisesti. Lisäksi eurokarsinnoista tulee inhimillisempiä, kun Veikkausliigan kakkoset ja kolmoset saavat pelata lähempänä omaa tasoaan olevia joukkueita. Sama vaikutus on jo vuoden 2021 uudistuksella, joskin lievempänä.

Uefan europelien muutos 2019–2024. Vuoden 2024 uudistuksesta päätetään vuoden sisällä. Kuva: Yle

New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun)vuoden 2024 suunnitelmissa 24 parasta joukkuetta 32 joukkueen Mestarien liigasta etenisi suoraan Euroopan kovimpaan seurajoukkuekilpailuun ensi kaudelle. Tämä on kuohuttanut huippumaissa, koska Mestarien liigaan pääsevät suurseurat repivät palkintorahoilla ja osallistumisrahoilla entistä suurempaa eroa paikallisiin, keskisuuriin kilpakumppaneihinsa. Osa suurseuroista haluaa tietenkin juuri sitä: kasvaa kasvamistaan, saada yhä enemmän rahaa televisio-oikeuksista, pelata enemmän toisiaan vastaan ja tähdätä kohti ylikansallista superliigaa.

Miksi uudistus tehdään?

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kirjoitti uudistuksista kolumin englantilaiseen The Times -lehteen (siirryt toiseen palveluun) tiukalla otsikolla: Eurooppalainen seurajalkapallo on rikki ja vaatii korjausta. Hän toimii Euroopan jalkapalloliiton Uefan ja eurooppalaisten seurajoukkueiden järjestön päättävissä elimissä ja on ollut keskeisessä roolissa suunnittelemassa uudistuksia.

Riihilahden suurin huoli on, että suurseurat näännyttävät pienempänsä. Viisi suurinta maata (Englanti, Saksa, Espanja, Italia ja Ranska) saavat jalkapalloliigojensa televisioinnista kahdeksan kertaa enemmän rahaa kuin 50 pienempää maata yhteensä. Riihilahtea on kismittänyt, että keskustelu on pyörinyt vain Mestarien liigan ympärillä. HJK-pomo haluaa puhua koko eurooppalaisen seurajalkapallon tilasta. Hän haluaa pitää pienempien puolta.

Riihilahden mukaan suurin uhkakuva on se, että ilman europelejä mikään pienistä tai keskisuurista maista ei tule kasvamaan. Suomesta on liki mahdotonta päästä Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Vaikeaa se alkaa olla jo esimerkiksi Hollannillekin. Ajaxista tuli keväällä ensimmäinen top 5 -maiden ulkopuolinen Mestarien liigan välieräjoukkue 14 vuoteen. Hollantilainen PSV hävisi vuonna 2005 semifinaalit AC Milanille.

Riihilahdesta tähtipelaajien ja resurssien keskittyminen entistä harvemmalle ei ole eurooppalaisen jalkapallon etu. Hänestä kilpailua voi tasoittaa uudistamalla europelit Uefan vision mukaisesti.

– Uudistukset auttavat sillä tavalla, että jokainen suomalainen seura pelaa omatasoisia vastustajia vastaan jokaisella karsintakierroksella ja pääsee pidemmälle. Ihan varmasti tulee enemmän otteluita europeleissä. Jokaisella on myös lyhyempi tie lohkovaiheeseen, Riihilahti avaa Yle Urheilulle.

Aki Riihilahti haluaa tasapäisempää kilpailua eurooppalaisille seurajoukkueille. Kuva: Antti Haanpää / Yle

HJK:n verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) Riihilahti esittelee silmiinpistäviä lukemia. Kauden 2009–10 jälkeen eurokarsintoja on pelannut 597 joukkuetta. 377 joukkuetta, siis 63 prosenttia, ei ole koskaan pelannut lohkovaihetta. HJK on, kaudella 2014–15, mutta Riihilahden mukaan koko suomalainen jalkapallo voi saada merkittävästi lisäresursseja europelien kautta. Tällä hetkellä europelieurot jaetaan liian epätasaisesti Euroopassa.

– Olen täysin vakuuttunut siitä, että ilman muutoksia europelijärjestelmään pienten ja keskisuurten maiden on todella vaikea kilpailla seurajoukkuejalkapallossa. Tällä hetkellä systeemi ei toimi, Riihilahti toteaa Yle Urheilulle.

Riihilahden mukaan kehitys on ollut viimeiset 10 vuotta vääränlaista. Suurin osa Euroopan maista kamppailee sen kanssa, miten he pysyvät suurten maiden perässä kilpailussa.

– Tällä hetkellä eurooppalaisia seuroja kuolee ennätysmäärä. Meidän pitää ottaa se vakavasti, jotta me jatkossakin olemme laji, jossa kuka tahansa voi päästä huipulle ja mikä tahansa maa tai joukkue voi pelata myös parhaita vastaan, Riihilahti sanoo.

– Ilman uudistusta pelkoni on, että tulevaisuudessa ihmiset kuluttavat jalkapalloa televisiosta eivätkä mene katsomaan paikallisten seurojen otteluita. Se on vakava ongelma jalkapallon ruohonjuuritasolle.

Kehuja muualta Suomesta

Euroopassa uudistuksesta kohistaan, mutta Palloliiton puheenjohtaja ja Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti on Riihilahden kanssa samoilla linjoilla.

KuPS voitti seitsemän vuoden tauon jälkeen eurokentillä torstaina, kun valkovenäläisjoukkue Vitebsk kaatui Kuopiossa lukemin 2–0. Mutta Lahtikin tietää, että lohkovaiheeseen pääsy on kovan työn takana. Viimeistään kolmannella karsintakierroksella tulee vastaan joukkue, jota on hyvin vaikeaa lyödä.

Jos Uefa laajentaa Eurooppa-liiga kakkosta visionsa mukaisesti 64 joukkueeseen, hyötyy kotimainen jalkapallo Lahden mielestä uudistuksesta.

– Kansainvälisten otteluiden kasvun myötä tämä on hyvä asia kotimaiselle jalkapallolle. Toivottavasti rahanjako tulee myös tasoittumaan. Siitä ei ole puhuttu vielä Uefan puitteissa, Lahti toteaa.

– Itse olen voimakkaasti sitä mieltä, että rahajaon täytyy olla tasavertaisempi suurten liigojen ja pienten maiden välillä.

Ari Lahti iloitsi torstaina KuPSin voitosta Eurooppa-liigan karsinnoissa. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Rovaniemen Palloseura puolestaan taipui torstaina Skotlannissa Aberdeenille 1–2, mutta onnistui loppuhetkillä tärkeässä vierasmaalissa kotiottelua ajatellen. Toimitusjohtaja Risto Niva toivottaa uuden eurosarjan tervetulleeksi. Hän pitää nykyistä tilannetta hulluna ja kiittelee Riihilahden ajatuksia.

– Muutamat isot seurat kasvavat koko ajan. Niillä on rahaa, koska heidän kansalliset ja kansainväliset tv-sopimukset ovat niin suuret. Tuntuu, että he haluavat ottaa vielä Uefalta pois, Niva sanoo.

– Muistaakseni Uefan solidaarisuusraha on yhteensä 800 miljoona euroa. Joku Liverpool saa siitä kolme miljoonaa euroa. Mitä se tekee noilla rahoilla?

Nivakin muistuttaa realiteeteista. Ilman Uefan korvauksia RoPS ei pystyisi mitenkään osallistumaan europeleihin.

– Tuntuu ihan käsittämättömältä välillä, että viisi parasta maata haluaa vain koko ajan lisää rahaa, Niva painottaa.

Kaikin puolin Niva näkee, että europelit on jalkapallon suola.

– Pelaajat syttyvät eri tavalla. Tämä on myös kaikille taustahenkilöille hieno juttu. Europelit tuntuvat aina parhaalta palkinnolta. Siinä ei ole kuin positiivista. Päästään tapaamaan toisen seuran pelaajia ja johtoa, Niva tiivistää europelien annin.

Lue lisää:

Aberdeen dominoi, RoPS iski lisäajalla – "Tolkuttoman paljon parempi kuin vastustaja"

HJK-pomo Riihilahti maalailee suuria uhkakuvia – "Euroopan jalkapallo on rikki"

Aki Riihilahti varoittaa ammattilaisjalkapallon kuolevan pienissä maissa, jos Mestarien liigaa ei uudisteta

Jännitystä pelaajille ja mojova rahapotti seuralle – eurokentiltä menestystä janoava KuPS aikoo kurkottaa mahdollisimman pitkälle

Yli tunnin vajaalla pelannut HJK aloitti europelit selvällä voitolla – Lassi Lappalainen maalasi kahdesti