Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Wilma Murto joutui hermostuttavaan paikkaan EM-karsinnassa – taistelee kultamitalista hyvää kaveria vastaan: "Sanoin hänelle, että olet voittanut joka kerta"

Wilma Murto ja Angelica Moser ovat alle 23-vuotiaiden EM-yleisurheilun seiväshyppyfinaalin suosikit, mutta he ovat myös kavereita keskenään.

yleisurheilu
Wilma Murto
Wilma Murto pääsi EM-finaaliin Gävlessa vaikeuksien kautta.Jussi Saarinen / AOP

Seiväshyppääjä Wilma Murrolle oli käydä köpelösti alle 23-vuotiaiden EM-kisojen karsinnassa Ruotsissa. Murto ylitti avauskorkeuden 415 vasta viimeisellä eli kolmannella yrityksellään. Sen jälkeen 425 ylittyi heti ensimmäisellä. Murto oli lopulta karsinnan kolmas. Karsinnan jälkeen haastattelupisteelle saapui helpottunut suomalaisurheilija.

– Kyllähän se väkisin hermostuttaa, kun joutuu kolmanteen yritykseen. Mutta karsinnat on pitkälti mielenhallintatesti. Ensimmäisessä kahdessa hypyssä oli perinteisiä seiväshyppyyn liittyviä ongelmia, kuten askelmerkin kanssa. Viimeisessä tuli koutsin puolelta kommenttia, että nyt oli ensimmäinen kunnollinen hyppy, Murto sanoi Yle Urheilulle.

Onnistuneista hypyistä jäi kuitenkin hyvä tunne.

– Ne menivät niin kuin oletinkin. Askelmerkit toimivat. Seipäät menivät niin kuin pitikin, Murto kertoi.

Radasta ja hyppypaikasta on ollut Gävlessa paljon keskustelua siitä, liikkuvatko seipäät tarpeeksi hyvin. Mutta Murrolla ei ollut itsellään mitään ongelmia.

Murron suu kävi paljon karsinnan jälkeen. Hän paljasti jutelleensa sveitsiläisen Angelica Moserin kanssa, joka oli karsinnan ykkönen hypättyään suoraan 425. Murto ja Moser olivat laskeskelleet, kuinka monissa samoissa arvokisoissa ovat kiertäneet. Moser on syntynyt vuonna 1997 ja Murto 1998, joten he ovat kiertäneet käytännössä yhdessä kaikki nuorten kisat vuodesta 2013 saakka. Murron mukaan heistä on tullut kavereita. Se luokin mielenkiintoisen tilanteen sunnuntaille.

– Kisan ulkopuolella tulemme tosi hyvin juttuun. Puhutaan urheilun ulkopuolisista asioistakin. Kisassa ei voi toivoa kuitenkaan ihan parasta toiselle, Murto myönsi.

21-vuotias Moser on juhlinut urallaan jo vuonna 2015 nuorten EM-hallikultaa, vuonna 2016 alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja vuonna 2017 jo alle 23-vuotiaiden EM-kultaa. Moser lähtee EM-finaaliin tilastoykkösenä. Hän on hypännyt ulkoradoilla tänä vuonna 455. Murto on puolestaan tilastokakkonen. Murron kauden paras noteeraus on 451.

– Angelica on ottanut todella paljon kultamitaleita arvokisoissa. Minulla on sitten niitä himmeimpiä. Sanoin hänelle, että olet voittanut joka kerta. En päästä helpolla. Minua kismittää se, että hän on vienyt joka kerta kullan. Hän hyväksyi kyllä sen ajatuksen, Murto avasi keskustelua hyppypaikalla.

Eli Moser lupasi sinulle kullan?

– Ei se ihan niinkään mennyt. En hyväksyisikään sellaista kultaa, että minulle sellainen luovutettaisiin. Kyllä minä haluan taistella, Murto totesi.

Ennen sunnuntain finaalia Murto jatkaa oman mielen hallitsemista. Kultamitali on selkeä tavoite uran viimeisissä junioreiden arvokisoissa.

– Minulla on sellainen tuntuma kropassa, että se kertoo paremmasta kunnosta kuin tähän mennessä. Kauden parhailla tuloksilla ei saa kuitenkaan täällä kirkkainta mitalia. Kulta vaatii kauden parasta tekemistä, Murto mietti.

Wilma Murtoa haastatteli Janne Isaksson.

Lue lisää:

Mitalitoivo Krista Tervo pettyi rajusti nuorten EM-kisoissa – 100 metrin finaalissa komea suomalaisvenyminen: "Kokemus oli superupea"

Wilma Murron piti tehdä rajuja päätöksiä, kun kehitys lähti väärään suuntaan – "Haluan olla maailman paras, enkä ole suostunut siitä yhtään tinkimään"

Suomalaisilla hieno aamupäivä alle 23-vuotiaiden EM-yleisurheilussa – finaalipaikan napannut Ella Junnila tuskaili: "Oli aika kamalaa"

Tässä Suomen mitaliehdokkaat nuorten EM-yleisurheiluun – “Iso ja iskukykyinen joukkue”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat