Ottelusensaatio Miia Sillman parantanut ennätystään tänä kesänä jo 400 pisteellä – "Tulos oli aika tavalla täydellinen"

Seitsenottelija Miia Sillmanin valmentaja Mika Vakkuri taustoittaa suojattinsa hurjaa tuloskehitystä.

Miia Sillmanin kehitys on ollut tänä kesänä hämmästyttävää. Kuva: Tomi Hänninen

Seitsenottelija Miia Sillman urakoi huimat ennätyspisteensä 6 209 ja juhli universiadien voittoa perjantaina Napolissa. Sillman teki ennätyksensä kuulassa, 200 metrillä, keihäässä ja vielä ottelun päättäneellä 800 metrillä.

Sillman nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi. Edellä suomalaistilastossa ovat enää SE-nainen Satu Ruotsalainen (6 404 pistettä), Tiia Hautala (6 369) ja Tina Rättyä (6 241).

Sillman oli vielä viime kaudella 5 800 pisteen ottelija, mutta on parantanut ennätystään tänä kesänä jo hulppeasti 400 pisteellä. Huikea tuloskehitys on yllättänyt urheilijan valmentajan Mika Vakkurin.

– En osannut odottaa näin kovaa tulosta, vaikka meillä oli kauteen lähdettäessä tavoitteena, että 6 000 pisteen raja rikkoutuisi. Miia päätti heittäytyä oikein kunnolla huippu-urheiluun ja tehdä kaikkensa urheilun ehdoilla, Vakkuri kertoi Yle Urheilulle.

Sillman repäisi universiadeissa keihästuloksen 50,07 ja ylitti yli viidellä metrillä hänen aiemman ennätyssarjansa keihäskaaren (44,66).

– Miialla on ollut aiempina vuosina kyynärpäänsä kanssa ongelmia. Kyynärpään kunto pitää vieläkin ottaa huomioon harjoituksissa, mutta kilpaileminen on kuitenkin mahdollista. Miia heitti täällä universiadeissakin vain kerran, Vakkuri taustoitti.

"Terveiden harjoituspäivien määrä on ratkaisevan tärkeää"

Vakkurin mukaan tuloskehitystä on vauhdittanut, että Sillman on päässyt harjoittelemaan tänä vuonna täysin terveenä.

– Miia on kärsinyt muutamista vammoista, joiden kanssa olemme olleet nyt todella tarkkoina. Terveiden harjoituspäivien määrä on ratkaisevan tärkeää, olemme olleet todella tarkkoina, Vakkuri totesi.

Vakkuri painottaa valmennuksessaan henkistä puolta ja haluaa omien sanojensa mukaan valmentaa enemmän ihmistä kuin lihaksia. Myös palautumiseen on kiinnitetty erityisen suurta huomiota.

– Yhtään laadukasta harjoitusta ei tehdä, jos urheilija ei ole levännyt riittävästi. Tämä on asia, jota ei mielestäni oteta tarpeeksi huomioon suomalaisessa yleisurheilussa.

Tampereen Pyrintöä edustava 24-vuotias Sillman opiskelee Turussa ammattikorkeakoulussa kätilöksi. Opiskelun ja urheilun yhteen sovittaminen on toisinaan haastavaa.

– Miialla oli keväällä tiukka kolmen viikon koulujakso. Tuossa vaiheessa oli parempi keskittyä kouluasioihin, koska kokonaisrasitus olisi noussut muuten liian kovaksi, Vakkuri kertoi.

Dohan MM-kisoja ei ole mietitty

Sillman jäi tuoreella ennätyksellään enää 91 pisteen pisteen päähän Dohan MM-kisarajasta.

– Emme ole huomioineet Dohan MM-kisoja oikeastaan millään tavalla tämän kauden suunnitelmissamme. Tähtäsimme kaikkemme tänne universiadeihin ja olemme tyytyväisiä siihen, että tulos oli aika tavalla täydellinen, Vakkuri sanoi.

Vakkuri ei pidä kovinkaan todennäköisenä, että Sillman lähtisi Dohan MM-kisoihin, vaikka hänelle avautuisi tie Dohaan MM-kisarankingin perusteella. Isoina tavoitteena siintävät jo ensi vuoden Pariisin EM-kisat ja Tokion olympialaiset.

– Ei ole todennäköistä, että Miia lähtisi Dohaan. Hänellä on jo kokemusta nuorten arvokisoista ja nyt myös aikuisten arvokisoista. Vaikka Dohaan on vielä pitkä aika, niin meidän suunnitelmamme alkavat rakentua jo kohti ensi vuotta, Vakkuri tähdensi.

Lue lisää: