Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Ihmeellistä sähläystä pituuden EM-karsinnassa – Taika Koilahden hyppy hyväksyttiin jälkikäteen: "Joku tuli huutamaan, että ei voi nostaa valkoista"

Euroopan tilastokakkonen oli vaarassa karsiutua EM-finaalista, mutta suomalaisnaisen pää kesti tiukan paikan.

yleisurheilu
Taika Koilahti
Taika Koilahti hyppäsi alle 23-vuotiaiden EM-finaaliin. Arkistokuva.AOP / Mika Kylmäniemi

Huimaa kautta kilpaileva Taika Koilahti oli yllättävissä vaikeuksissa naisten pituuden EM-karsinnassa alle 23-vuotiaiden yleisurheilukisoissa Ruotsin Gävlessä. Ponnistus ei meinannut osua kohdilleen ja kapuloita Euroopan tilastokakkosen kilpailurattaisiin laittoivat myös toimitsijat. He nimittäin ensin hylkäsivät Koilahden pisimmälle kantaneen hypyn.

Toisen kierroksen leiskautusta puitiin lankun laidalla pitkään.

– Toimitsijat sanoivat minulle, että pitää tehdä protesti ja että he mittaavat sen, Koilahti avasi hämmentävää tilannetta Yle Urheilulle karsinnan jälkeen. Vielä tuolloin Koilahti ei ollut varma, hyväksytäänkö hänen toisella kierroksella hyppäämänsä 648 kantanut hyppy.

Lankun vaha oli Koilahden mukaan koskematon.

– Ei siinä näkynyt oikeasti mitään. Lippumies oli sitä mieltä, että ei tarvitse liputtaa, mutta sitten lajijohtaja tai joku tuli huutamaan, että ei voi nostaa valkoista. Olimme molemmat vähän hämmentyneitä, mutta tietysti sen mukaan mennään, Koilahti jatkoi.

Vasta viimeisellä hypyllä onnisti

Karsinnan päätyttyä Koilahden tulos muutettiin ja hylätty hyppy hyväksyttiin.

Nainen joutui kuitenkin pistämään kaiken peliin vielä karsinnan viimeisessä hypyssä. Hän oli koko karsinnan viimeisenä hyppyvuorossa ja ilman tulosparannusta karsiutumassa loppukilpailusta. Lehmänhermoinen nainen ei kuitenkaan myöntänyt jännittäneensä.

– Se toinen hyppy oli oikeasti hyvä. En mennyt riskillä, vaan melkein varman päälle viimeisellä. Tiesin, että kyllä minä sen verran hyppään, pitää vain vähän osua, Koilahti kertoi hyväntuulisena.

Myös kolmannen kierroksen 624 kantanut hyppy olisi riittänyt finaaliin.

Tilastokärki karsiutui

EM-karsinta oli muutenkin erikoinen. Euroopan tilastokärki, Ranskan Yanis David karsiutui.

– Näin, että muillakin oli vaikeaa. Tiesin, että perussuorituksen pitäisi riittää eikä tarvinnut todellakaan hypätä sitä 640:ää, mikä oli kuitenkin aika kova karsintaraja. Hyppäsin vain, ei siinä ollut mitään ihmeellistä, Koilahti naurahtaa.

Koilahti on kohentanut ennätystään viimeksi muutama viikko sitten Jämsän pituuskarnevaaleilla tulokseen 664. Vire finaalia ajatellen on hyppääjän mukaan hyvä.

– Karnevaaleista on niin vähän aikaa, että eihän se kunto ole voinut mihinkään kadota. Olen ihan luottavaisin mielin, Koilahti toteaa hymyillen.

Mitaliodotukset eivät ahdista

20-vuotias Koilahti on urallaan aivan uudessa tilanteessa. Häneltä odotetaan ensi kertaa mitalia, ja siihen pitäisi kaikilla mittareilla olla hyvät mahdollisuudet. Mitaliodotuksista Koilahti ei ota paineita.

– Muut saavat ajatella, mitä ajattelevat, minä keskityn nyt omaan juttuuni. Minulla toimii se, että lähden tekemään hyvää suoritusta enkä mieti sijoitusta tai tulosta, kunhan tuntuu hyvältä. Sillä vedän nämäkin kisat läpi.

Taika Koilahtea haastatteli Janne Isaksson.

Lue myös:

Keihään karsinnan laiteongelmat eivät haitanneet EM-loppukilpailuun selvinnyttä Elina Kinnusta: "Vähän oli pientä häppeninkiä alussa" – Taika Koilahti oli yllättävissä vaikeuksissa pituuden karsinnassa

Kommentti: Mitä yleisurheilupiireissä puhuttavan Taika Koilahden suorituksista pitäisi ajatella? Ringa Ropon sanat jättivät jokaiselle paljon pohdittavaa

Ottelusensaatio Miia Sillman parantanut ennätystään tänä kesänä jo 400 pisteellä – "Tulos oli aika tavalla täydellinen"

Wilma Murto joutui hermostuttavaan paikkaan EM-karsinnassa – taistelee kultamitalista hyvää kaveria vastaan: "Sanoin hänelle, että olet voittanut joka kerta"

Mitalitoivo Krista Tervo pettyi rajusti nuorten EM-kisoissa – 100 metrin finaalissa komea suomalaisvenyminen: "Kokemus oli superupea"

Suomalaisilla hieno aamupäivä alle 23-vuotiaiden EM-yleisurheilussa – finaalipaikan napannut Ella Junnila tuskaili: "Oli aika kamalaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat