1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tilastokakkonen Aaron Kangas joutui pettymään: mitalihaaveet vaihtuivat pistesijaan – "Vähän kaksijakoinen fiilis"

Aaron Kangas ei yltänyt mitaleille alle 23-vuotiaiden EM-kisojen moukarifinaalissa. Ikäluokan ylivoimainen tilastoykkönen Bence Halász yllätettiin. Viivi Lehikoinen aitoi itsensä sunnuntain finaaliin.

Ikäluokkansa Euroopan tilastokakkonen Aaron Kangas jäi mitalien ulkopuolelle Gävlessä. Kuva: Suomen Urheiluliitto

Aaron Kangas oli ikäluokkansa tilastokakkonen kesäkuussa heittämällään 73,94 tuloksella, mutta lauantaina Gävlessä, Ruotsissa käydyssä alle 23-vuotiaiden moukarifinaalissa hän jäi parhaastaan yli kolme metriä.

Kangas joutui jännittämään kolmelle viimeiselle kierrokselle pääsyä viimeiseen asti, mutta hänen ensimmäisellään heittämänsä 68,72 riitti tuolloin kahdeksanteen sijaan. Kangas rikkoi 70 metrin rajan neljännellään ja onnistui heittämään parhaan tuloksensa 70,58 viimeisellään, mutta se ei riittänyt mitaliin.

– Vähän kaksijakoinen fiilis. Paras sijoitus (nuorten arvokisoissa), mutta mitalia kuitenkin tavoittelin, Kangas harmitteli Yle Urheilun haastattelussa.

– Tulos oli tämän päivän paras. En saanut parempaa kropasta irti. Puolitoista metriä oli kuitenkin pronssiin, kaverit olivat parempia.

Kangas myönsi, että hänellä oli pieni jännitys päällä kisassa, mutta yritti olla ajattelematta sitä, että hän oli kesän tilastokakkonen. Kankaan mielestä hänellä on kropassaan vielä ainekset ennätysheittoon, mutta tällä kertaa tuli vain "perushyviä heittoja".

– Oli liikaa hätäilyä ja yritystä liikaa. Olisi pitänyt saada rentoja heittoja ja sitä kautta hyvä suoritus tehtyä. Jäi tällä kertaa tekemättä, Kangas sanoi, mutta myönsi pystyvänsä iloitsemaan viidennestäkin sijasta.

Polvivammastaan toipunut Aleksi Jaakkola onnistui myös pääsemään viimeisille kierroksille, sillä hänen toisellaan heittämänsä 70,08 riitti seitsemänteen sijaan. Sen sijaan Roope Auvisen leka kantoi vain 67,96, ja hän sijoittui kisassa kymmenenneksi.

Bence Halász on ollut tämän kauden selkeä tilastoykkönen ja hän tarrasi ykkössijaan kiinni heti ensimmäisellä, 74,14 kantaneella heitollaan. Tilastokolmonen, Espanjan Alberto González yllätti kuitenkin unkarilaisen neljännellä kierroksella, kun hän heitti ennätysheittonsa 74,36.

Halász ei pystynyt enää parantamaan, joten hän joutui tyytymään EM-hopeaan. Pronssimitalin pokkasi Ukrainan Mihailo Havriljuk 72,21 kantaneella heitollaan.

Viivi Lehikoinen on kokenut juoksija nuorten arvokisoissa. Hän on saavuttanut EM-mitalit sekä 17-vuotiaissa että 19-vuotiaissa. Kuva: Suomen Urheiluliitto

Lehikoinen EM-finaaliin

Viivi Lehikoinen oli 400 metrin aitojen toisessa välierässä viides kauden parhaalla ajallaan 58,02. Tämä riitti finaaliin, sillä toisessa erässä juostiin huomattavasti kovempaa kuin ensimmäisessä erässä. Parasta vauhtia piti Lehikoisen erässä juossut Italian Rebecca Sartori, joka kellotti loppuajakseen 56,89. Lehikoinen oli välierien seitsemänneksi nopein.

Lehikoinen aloitti ratakierroksen kovaa ja johti kilpailua. Viimeisellä sadalla metrillä hän kuitenkin hyytyi. 17- ja 19-vuotiaiden EM-kisoissa mitaleille juossut Lehikoinen sanoi pitävänsä kuitenkin kiinni tästä taktiikastaan.

– Se on minun valttini, että olen nopea 400 metrin aituri. Sitä halusin käyttää tässä, ihan en jaksanut loppuun asti tuolla taktiikalla, Lehikoinen kertoi Yle Urheilulle ja naurahti, että sunnuntain finaalissa vauhdin on pakko kestää maaliin asti.

– En ole hirveän tyytyväinen aikaani. Toki siihen, että pääsin finaaliin sillä., mutta haluan finaalissa lohkaista siitä vielä. EM-finaalissa voi tapahtua mitä vain. Kaikki tehtävä tehdään, että huomenna juostaan lujaa.

Oskari Lehtonen sen sijaan karsiutui 200 metrin EM-finaalista. Kahdeksannella radalla juossut Lehtonen pysyi erässään rintamassa mukana ensimmäiset 100 metriä, mutta ei pystynyt nousemaan kärkitaistoon mukaan.

Erässään kuudenneksi sijoittuneen Lehtosen aika 21,55 jäi yli neljä kymmenystä hänen kauden parhaastaan. Kovinta vauhtia välierissä piti Ison-Britannian Shemar Boldizsar, joka juoksi ajakseen 20,93.

Eveliina Rouvali oli tyytyväinen uransa parhaaseen arvokisasijoitukseen. Kuva: Suomen Urheiluliitto

Rouvali pistesijoille kuulafinaalissa

Tällä kaudella hallissa ennätyksekseen 16,50 työntänyt Eveliina Rouvali ei päässyt kuulan finaalissa lähelle ennätyslukemiaan. Hänen parhaakseen jäi kolmannella kierroksella saatu tulos 15,70, joka riitti kahdeksanteen sijaan.

EM-mitalit ratkottiin saksalaiskolmikon kesken, joka oli aivan eri lukemilla kuin muut finaalissa olleet. Alina Kenzel voitti mestaruuden 17,94 kantaneella työnnöllään, Katharina Maisch sai hopeaa tuloksella 17,64 ja Julia Ritter pronssia tuloksella 17,17.

– Oli jotenkin niin huono päivä ja vaikea kisa. Olen niin onnellinen, että sain sillä kolmannella sen 15,70, joka riitti vikoille. Sijoitus on kyllä hyvä, siihen olen tyytyväinen, uran parhaan sijoituksensa saavuttanut Rouvali totesi Yle Urheilulle.

Seiväshypyn finaalissa Urho Kujanpää ei pystynyt parhaimpaansa. Tällä kaudella 556 ylittänyt Kujanpää ylitti aloituskorkeutensa 510 ensimmäisellä ja 530 toisella, mutta 540 oli tällä kertaa liikaa. Hän jäi kisassa yhdeksänneksi.

Mestaruuden voitti Saksan Bo Kanda Lita Baehre, joka ylitti ainoana 565. Hän yritti kerran korkeudesta 577, mutta jätti muut yritykset väliin. Hopeaa sai Kreikan Emmanouíl Karalís tuloksella 560. Saman korkeuden ylitti myös pronssia ottanut Ranskan Thibaut Collet.

Mitalisijat jäivät kauaksi keihäänheitossa

Miesten keihäänheiton finaalissa Toni Keränen ja Lassi Saarinen pääsivät mukaan kolmelle viimeiselle kierrokselle, mutta eivät yltäneet mitalitaistoon. Keränen heitti avausheitollaan parhaansa 74,15, joka riitti seitsemänteen sijaan. Lassi Saarinen sai toisellaan keihäänsä lentämään 73,17 ja tämä toi kahdeksannen sijan.

– Olen karsinnan jälkeen tähän tyytyväinen. Jos olisi viime vuonna kysytty, niin olisin mitalia lähtenyt hakemaan, mutta nyt leikkauksen jälkeen yllättävän vaikeaa on ollut tämä radoille palaaminen, kyynärpääleikkauksesta toipunut Keränen sanoi ja kertoi, että paras jäi puuttumaan.

– Ei tuohon nyt tyytyväinen voi olla, mutta parempi sekin on kuin yhdeksäs sija, Saarinen totesi.

Mitaleihin tarvittiin yli 80-metriset heitot, sillä mestaruuden vei oman ennätyksensä, kisaennätyksen ja alle 23-vuotiaiden ennätyksen 84,97 heittänyt Puolan Cyprian Mrzyglód. Hopea sai Romanian Alexandru Novac 81,75 kantaneella heitollaan ja pronssia Valko-Venäjän Aliaksei Katkavets tuloksellaan 80,31.

Päivitetty klo 19.34: Lisätty Oskari Lehtosen tulos.

Päivitetty klo 19.54: Aaron Kankaan ja Viivi Lehikoisen kommentit.

Päivitetty klo 20.35: Lisätty Eveliina Rouvalin tulos.

Päivitetty klo 21.21: Lisätty Urho Kujanpään ja keihäänheiton finaalin tulokset, Rouvalin, Keräsen ja Saarisen kommentit.

Urheilijoita haastatteli Janne Isaksson.

Lue myös:

Ella Junnilalle nuorten EM-pronssia! "Ella on korkeiden korkeuksien tyttö"

Nuorten arvokisoissa menestykseen tottunut juoksijalupaus joutuu totuttelemaan haastajan rooliin – "Olen aika vaativa urheilijana, niin kuin ihmisenäkin"

Ihmeellistä sähläystä pituuden EM-karsinnassa – Taika Koilahden hyppy hyväksyttiin jälkikäteen: "Joku tuli huutamaan, että ei voi nostaa valkoista"

Keihään karsinnan laiteongelmat eivät haitanneet EM-loppukilpailuun selvinnyttä Elina Kinnusta: "Vähän oli pientä häppeninkiä alussa" – Taika Koilahti oli yllättävissä vaikeuksissa pituuden karsinnassa

Ottelusensaatio Miia Sillman parantanut ennätystään tänä kesänä jo 400 pisteellä – "Tulos oli aika tavalla täydellinen"