Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Dota 2: The International

Eeppinen ja historiallinen tennisfinaali Wimbledonissa – Federer hukkasi kaksi mestaruuspalloa, Djokovic nousi kuilun partaalta

Wimbledonin tennisturnaus huipentui kahden suuren kohtaamiseen. Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic oli himpun verran terävämpi oikeissa paikoissa ja kaatoi uskomattomassa finaalissa Roger Federerin viisieräisessä koitoksessa.

tennis
 Novak Djokovic ja Wimbledonin pokaali
Novak Djokovic esittelee Wimbledonin pokaaliaEPA

Äärimmäisen tasainen, tasokas ja lähes viisituntinen tennisspektaakkeli ei jättänyt sunnuntaina ketään Wimbledonin keskuskentän katsojaa kylmäksi. Monivaiheinen ja hermoja kutkuttanut näytös meni Novak Djokovicille erin 7–6(7-5), 1–6, 7–6(7-4), 4–6 ja 13–12(7-3).

Ottelu kesti kaikkiaan neljä tuntia ja 57 minuuttia ollen kaikkien aikojen pisin kaksinpelien tennisfinaali Wimbledonin historiassa ja Grand Slam -historian toiseksi pisin loppuottelu. Vuonna 2008 Roger Federer ja Rafael Nadal pelasivat 4 tuntia ja 48 minuuttia kestäneen loppuottelun Wimbledonissa.

32-vuotias Novac Djokovic vei viidennen Wimbledonin kaksinpelin voittonsa. Serbi on nyt voittanut kaksikon välisistä viimeisestä yhdestätoista ottelusta yhdeksän ja ollut niskan päällä varsinkin Grand Slam–turnauksissa.

Djokovic on ensimmäinen tenniksen miesvoittaja 71 vuoteen Wimbledonissa, joka on selvittänyt kaksinpelin finaalissa kaksi ottelupalloa ja noussut siitä turnausvoittajaksi.

Avauserä näytti, kaksi parasta vastakkain

Ensimmäisessä erässä molemmat finalistit näyttivät huippuotteillaan, että kentällä on kaksi maailman tämän hetken parasta tennismiestä. Sekä Federer että Djokovic pitivät vaivatta syöttönsä, ja koitos eteni tie-breakiin. Federer johti katkaisupeliä jo 5–3, mutta Djokovic äityi sen jälkeen parhaimmilleen vieden neljä perättäistä pistettä ja samalla avauserän lukemin 7–6 (7-5).

Federer ei jäänyt märehtimään avauserän lopun heikompia hetkiä ollen suorastaan ylivoimainen toisessa erässä. Sveitsiläinen mursi heti kättelyssä vastustajansa syötöt ja eteni 4–0-johtoon ja vei erän nopeasti nimiinsä näytöstyyliin 6–1. Djokovic ei saanut missään vaiheessa oikeanlaista tunnetta ja aggressiivisuutta pelaamiseensa.

Novak Djokovic ja Roger Federer kuvassa
Legendat kuvassa - Novak Djokovic ja Roger Federer EPA

Kolmas erä oli lähes toisinta ensimmäisestä erästä. Federer piti vaivatta omat syöttönsä, mutta samaan pystyi myös Djokovic. Federerillä oli tosin yksi murto- ja eräpallo tilanteessa 5–4, mutta serbi pamautti kovaan paikkaan ässän vieden jatkossa syöttövuoronsa. Tie-breakin alkuun Federerin ote herpaantui ja hän suorastaan lahjoitti vastustajalle 5–1-johdon katkaisupallossa. Tie-break ja erä menivät toistamiseen Djokovicille 7–6 (7–4).

Neljännen erän viidennessä pallossa Djokovic osoitti ensi kertaa pieniä turhautumisen merkkejä. Federer sai kaksi murtopalloa, joista käytti ensimmäisen siirtyen ratkaisevaan 3–2-johtoon. Erä kääntyi samalla hetkellä sveitsiläiselle, joka mursi heti perään toisenkin vastustajan syötön edeten erävoittoon 6–4. Djokovicin yksi murto kahdeksannessa pelissä oli enää kosmetiikkaa.

Uskomaton ratkaisuerä ja hukatut mestaruuspallot

Viidennessä erässä Federerin ykkössyöttö alkoi hetkittäin piiputtaa. Neljännessä pelissä Djokovic hukkasi kolme murtosaumaa, mutta sai kuudennessa pelissä taas kaksi murtopalloa. Jälkimmäisestä serbi ohitti rystyllä Federerin ottaen 4–2-johdon.

Federerin pää ei kuitenkaan notkahtanut, vaan hän osoitti pakon edessä suuruutensa ja kaivoi heti seuraavalla syöttövuorolla kaksi syötönmurtoa, joista käytti toisen.

Ratkaisuksi näytti muodostuvan 15. peli, jossa Federer pystyi huikealla palautuksella ohittimaan Djokovicin siirtyen 8–7-johtoon. Sveitsiläistähti sai jopa kaksi matsipalloa, mutta ei pystynyt pitämään omaa syöttövuoroaan. Tällä kertaa Djokovic piti hermonsa ja palautti palloja joka paikasta tehokkaasti tasoittaen erän 8–8:aan.

Novak Djokovic saa turnauspokaalin Cambridgen herttuatar, prinssi Williamin puoliso Catherinelta
Novak Djokovic saa turnauspokaalin Cambridgen herttuatar, prinssi Williamin puoliso Catherinelta EPA

Viidennen erän 23. pelissä, tilanteessa 11–11 Federerillä oli kaksi murtopalloa, mutta ensimmäisessä paikassa rystyohitus meni leveäksi ja toisessa Djokovicin aggressiivisuus toi palkinnon.

Erän ja ottelun ratkaisu nähtiin lopulta ottelun kolmannessa tie-breakissa, jossa Djokovic oli jälleen kerran vahvempi varmistaen turnausvoittonsa. Federer, 37, jäi katkaisupelissä tappiolle 1–4 ja hävisi sen lopulta 3–7.

Lue lisää

Novak Djokovic: Yksi urani jännittävimmistä matseista, ihan epätodellinen olo

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat