1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaisurheilijoiden pettymykset jatkuivat EM-kisojen päätöspäivänä: Wilma Murto jäi ilman mitalia – "Tänään ei vain aarrearkku auennut"

Suomalaisten yleisurheilijoiden päivä on sujunut mollivoittoisesti alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä.

Wilma Murto hyppäsi kauden parhaan tuloksensa jo tammikuussa Australiassa. Kuva: AOP

Wilma Murto kuului Suomen joukkueen mitaliehdokkaisiin, sillä hän on hypännyt tällä kaudella 451. Tällä hän jakaa ikäluokkansa tilastoissa toista sijaa, kun tilastoykkönen Sveitsin Angelica Moser on ylittänyt 455.

Tilastoista ei ollut kuitenkaan apua Murrolle seiväsfinaalissa, sillä hän jäi tulokseen 420. Murto ylitti tämän aloituskorkeutensa vasta toisellaan. 435 sen sijaan oli Murrolle liikaa ja hän pudotti kolmesti tästä korkeudesta.

Aikoinaan alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen ja Suomen ennätyksen 471 hypännyt Murto jäi jaetulle viidennelle sijalle. Murto on urallaan voittanut alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pronssia vuonna 2016, kuten myös seuraavana vuonna saman ikäluokan EM-kisoissa.

Murto kertoi ennen kisaa lähtevänsä hakemaan kultaa ja mitalikin irtosi tuloksella 435.

– Totta kai olen tosi pettynyt ja harmittaa tosi paljon. Vaikka se oma tuloskunto on ollut kiven alla, niin minulla oli tosi vahva olo verkassa ja hypyt tuntuivat hyvälle. Tänään ei vain aarrearkku auennut, Murto naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

Murron mukaan hänen isoin kehityskohtansa näkyi juuri näissä kolmessa epäonnistuneessa hypyssään 435:stä: hän ei pystynyt tekemään hyppyään loppuun asti, jos lähtö ei ole tarpeeksi hyvä.

– Siinä tuli kaksi limboa, jotka ovat tavallaan turhia epäonnistumisia, joista pitäisi oppia pois. Viimeisestä kahdesta minulle jäi tosi hyvä fiilis, mutta ei vain riittänyt.

Wilma Murron kausi on ollut rikkonainen. Kuva: Getty Images

Gävlen stadionin hyppypaikalla tuulet pyörivät ja kisan aikana satoikin vähän. Murron mukaan olosuhteet eivät helpottaneet hänen tekemisiään, mutta totesi, etteivät nekään olleet tapahtuneeseen syyllisiä. Murron kausi on ollut rikkonainen ja EM-kisat tulivat hänen kannaltaan hieman liian aikaisin.

– Tänään oli sellainen olo, että vaikka hyppäisi kuinka hyvin, niin ei tiedä voittaako vai onko seitsemäs. Oli tosi tasainen porukka finaalissa. Tiesin, että minulla on rahkeita, mutta tosi kiikunkaakun saako sen tuloksessa näkymään, Murto sanoi.

– Tämä viimeinen vuosi ei ole palvellut tätä kisaa, se palvelee sitten jatkossa. Terveystilanne ja valmennustilanne ovat hyviä. Eteenpäin näyttää tosi hyvältä.

Gävlen kisojen myötä Murron juniorikisat ovat nyt ohi, ja hän keskittyy jatkossa aikuisten kilpailuihin. Hän sanoo lähtevänsä näihin kisoihin "kauhealla raivolla", sillä hän pitää nuorten kisoja harjoitteluna aikuisten kisoihin.

– Olisin toivonut näistä nuorten kisoista vähän enemmän. Totta kai täytyy olla tyytyväinen, että siellä on kaksi pronssia kotona muistona näistä kekkereistä. Olisin toivonut, että jossain nuorten kisassa olisi jäänyt sellainen olo, että vitsi, tämä meni hyvin! Nyt olen joka kerta omasta mielestäni alisuorittanut.

Kisan voitti Angelica Moser tuloksella 456. Tšekin Amálie Švábiková oli toinen tuloksella 435. Saman korkeuden ylitti myös pronssia saanut Venäjän Jelizaveta Bondarenko.

Suomalaisurheilijoiden päivä on ollut varsin mollivoittoinen, sillä pituushypyn finaalissa Taika Koilahti jäi ilman tulosta, Elina Kinnunen oli keihäsfinaalin viimeinen ja seitsemänneksi sijoittunut Viivi Lehikoinen pettyi juoksuunsa 400 metrin aidoissa. Aiemmin päivällä Suomen viestimiehet jäivät pikaviestin alkuerissä viimeistä edellisiksi.

Sen sijaan 20 kilometrin kävelyssä Anniina Kivimäki paranteli minuuttitolkulla ennätystään ja sijoittui 15:nneksi. Enni Nurmi sijoittui samassa kisassa 14:nneksi.

Wilma Murtoa haastatteli Janne Isaksson.

Päivitetty klo 19.44: Lisätty Wilma Murron kommentit.

Lue myös:

Wilma Murto joutui hermostuttavaan paikkaan EM-karsinnassa – taistelee kultamitalista hyvää kaveria vastaan: "Sanoin hänelle, että olet voittanut joka kerta"

Wilma Murron piti tehdä rajuja päätöksiä, kun kehitys lähti väärään suuntaan – "Haluan olla maailman paras, enkä ole suostunut siitä yhtään tinkimään"

Karmea pettymys! Mitalisuosikki Taika Koilahti ei saanut lainkaan tulosta – "Jotenkin pystyy ehkä nielaisemaan tämän pettymyksen"

Hurja tulosparannus kirvoitti Anniina Kivimäeltä kovan kiljahduksen maaliviivalla: "Tämä oli vielä paljon enemmän kuin mitä osasin odottaa"

Suomen viestimiehet jäivät ulos EM-loppukilpailusta – "Potentiaalia oli juosta paremmin"

Kommentti: Ella Junnilan nuorten EM-pronssi pelasti joukkueenjohtajan yöunet – menestysreseptistä jokainen voi ottaa mallia