Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Suomen nuorten yleisurheilijoiden saldoksi jäi yksi pronssi – joukkueenjohtaja ei suostunut olemaan pettynyt: "Tämän tason kisoissa vaaditaan mitaliin kaiken onnistumista"

Ella Junnilan korkeushypyn pronssi pelasti paljon yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Gävlessä. Joukkueenjohtaja Tapio Rajamäen mukaan suomalaisurheilijoiden tuloksien joukossa ei ollut floppeja.

yleisurheilu
Ella Junnila
Ella Junnila pystyi kisaamaan tasollaan ja otti nuorten EM-kisoista pronssia.Suomen Urheiluliitto

Suomi lähetti Gävlen alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin suuren joukkueen, sillä siihen kuului peräti 43 urheilijaa. Näistä mitalia odotettiin etenkin naisten korkeushypystä, seiväshypystä ja pituushypystä, mutta myös miesten moukarissa tilastot antoivat odottaa menestystä.

Siihen nähden Ella Junnilan lauantaina saavuttama korkeushypyn EM-pronssi tuntuu pettymykseltä. Etenkin kisojen päätöspäivänä suomalaisurheilijat joutuivat pettymään, kun muun muassa Taika Koilahti jäi ilman tulosta pituudessa ja Wilma Murto oli vasta viides seipäässä.

– Tämä oli sitä urheilun raaempaa puolta, kuten urheilijoiden kommenteistakin on kuultu, joukkueenjohtaja Tapio Rajamäki kommentoi päätöspäivän tapahtumia Yle Urheilun haastattelussa.

– Sikäli olen tyytyväinen kisoihin, että 43 urheilijasta peräti 17 selvitti tiensä finaaliin ja 10 urheilijaa pääsi pistesijoille eli sijoille 4–8. Se on iso määrä ja hyvä prosentti.

Rajamäki ei sanonut olevansa pettynyt, vaan muistutti kisojen kovasta tasosta, ja vaikka suomalaisurheilijoita löytyi tilastoissa mitalisijoilta, ei se hänen mukaan takaa menestystä itse kisoissa.

– Tämän tason kisoissa vaaditaan kaiken onnistumista, jotta se mitali tulee. Pitää olla kauden parhaita suorituksia.

Taika Koilahti
Pituushyppääjä Taika Koilahti oli yksi Suomen mitaliehdokkaista, mutta jäi ilman tulosta EM-finaalissa.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Suomen joukkueesta kolme urheilijaa venyi ennätykseensä: Anniina Kivimäki käveli 20 kilometrillä ajan 1.42,52, Anni Siirtola juoksi pika-aitojen välierissä 13,60 ja Valtteri Kalliokulju 110 metrin aitojen välierissä 14,16. Myös 10-ottelussa Leo Uusimäki paranteli keihäässä ennätystään lukemiin 51,23.

– Se on aina oma haasteensa, kun kisat ovat jo heinäkuussa ja kesä on puolivälissä. Nämä ovat yksittäiset kisat. Urheilijoiden potentiaali ei ole kadonnut, sillä heillä on vielä puolitoista kuukautta aikaa näyttää ja tehdä hyviä tuloksia. Mutta varmasti tämä on analyysin paikka niin urheilijoille kuin valmentajille.

Junnilan pronssi ja kymmenen pistesijaa olivat Suomen joukkueen positiivisimpia suorituksia. Rajamäen mukaan pettymyksiä olivat loukkaantumiset ja poisjäännit jo ennen kisoja (keihäänheittäjä Oliver Helander, estejuoksija Astrid Snäll ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio) sekä kesken kisojen (7-ottelija Maria Huntington).

– Sunnuntai oli vaikea etenkin Taikalle. Se on sitä urheilua raaimmillaan. Mutta minun mielestäni ei tullut floppeja. Esimerkiksi miesten moukarissa oltiin lähellä sitä omaa tasoa, eikä tullut romahduksia, Rajamäki sanoi viitaten Aaron Kankaan viidenteen sijaan ja kolmen miehen finaaliedustukseen.

Ensi viikolla alkavat alle 19-vuotiaiden EM-kilpailut Boråsissa, Ruotsissa, johon Suomi lähettää 39 urheilijan joukkueen. Seuraavat alle 23-vuotiaiden EM-kisat kilpaillaan kahden vuoden kuluttua Bergenissä, Norjassa.

– Tässäkin joukkueessa oli seitsemän urheilijaa, jotka voivat olla silloin mukana. Boråsissa meillä on iso joukkue. Toivottavasti heistä kasvaa potentiaalisia menestyjiä Bergeniin, Rajamäki totesi.

Tapio Rajamäkeä haastatteli Janne Isaksson.

Lue myös:

Karmea pettymys! Mitalisuosikki Taika Koilahti ei saanut lainkaan tulosta – "Jotenkin pystyy ehkä nielaisemaan tämän pettymyksen"

Suomalaisurheilijoiden pettymykset jatkuivat EM-kisojen päätöspäivänä: Wilma Murto jäi ilman mitalia – "Tänään ei vain aarrearkku auennut"

Kommentti: Ella Junnilan nuorten EM-pronssi pelasti joukkueenjohtajan yöunet – menestysreseptistä jokainen voi ottaa mallia

EM-pronssia juhlivan Ella Junnilan riski kannatti – "Ihan rehellisesti en odottanut mitalia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat