Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä

Roger Federer vei tilastot, mutta Novak Djokovic koko potin: tennislegenda ärähti Wimbledonin finaaliyleisölle – "Ihmisten täytyy herätä"

Yleisö oli vahvasti Roger Federerin puolella Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin uskomattomassa loppuottelussa sunnuntaina.

tennis
Federer Djokovic
Roger Federer ja Novak Djokovic paiskasivat kättä hurjan tennisnäytelmän päätteeksi.Getty Images

Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin finaali on 2010-luvulla venynyt vain kahdesti viiteen erään. Molemmilla kerroilla kentällä ovat olleet Novak Djokovic ja Roger Federer.

Vuonna 2014 Djokovic mursi ratkaisuhetkillä Federerin syötön ja voitti uransa toisen Wimbledonin tittelin. Seuraavana vuonna Djokovicille riitti Federerin kaatumiseen finaalissa neljä erää.

Sunnuntaina tennislegendat kohtasivat viiden vuoden tauon jälkeen finaalissa ja tarjoilivat yleisölle yhden kaikkien aikojen klassikko-otteluista. Federerillä oli viidennessä erässä kaksi mestaruuspalloa, mutta Djokovic selvitti ne ja vei mestaruuden lopulta katkaisupelissä.

Historiallisen ottelun loppulukemat kirjattiin serbialaisen eduksi 7–6 (7–5), 1–6, 7–6 (7–4), 4–6, 13–12 (7–3). Neljä tuntia ja 57 minuuttia kestänyt ottelu oli Wimbledonin historian pisin kaksinpelin finaali.

Kahdeksan kertaa Wimbledonissa juhlinut Federer ei ole kertaakaan kyennyt voittamaan Djokovicia Wimbledonin finaalissa.

Pettymys huokui Federeristä pitkälle. Uran yhdeksäs Wimbledonin titteli jäi haaveeksi todella karvaalla tavalla. Sen kertovat jo ottelun tilastot. Federer vei paperilla nimiinsä lähes kaikki olennaiset numerot, mutta Djokovic voitti pisteensä tärkeimmillä hetkillä. Jokainen Djokovicin erävoitto ratkesi vasta katkaisupelissä.

Wimbledonin miesten kaksinpelin finaali 2019

Djokovic

Federer

Ykkössyötöllä voitetut pisteet

74%

79%

Ässät

10

25

Ratkaisupisteiden voitot

54

94

Voitetut pisteet

204

218

Voitetut pelit

29

36

Viides mestaruus

Enemmistö Wimbledonin keskuskentän yleisöstä oli ottelussa selvästi Federerin puolella. Djokovic myönsi mestaruuden ratkettua, että ottelu oli hänen uransa henkisesti vaativin.

– Kun yleisö huutaa "Roger", kuulen "Novak". Se kuulostaa hassulta, mutta niin se on. Lopussa tunsin suurta helpotusta. Elän ja työskentelen tällaisia otteluita varten, Djokovic sanoi BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

– Siitä on apua, jos valtaosa yleisöstä on puolellani. Se tuo motivaatiota, voimaa ja energiaa. Jos ei, vahvuus on löydettävä muualta.

Edellisen kerran pelaaja on selvinnyt kahdesta vastustajan mestaruuspallosta Wimbledonissa vuonna 1948. Djokovic pystyi siihen sunnuntaina viidennessä erässä tilanteessa 8–7.

– Yritän aina kuvitella itseni voittajana. Uskon, että siinä on voimaa. Vahvuutta pitää olla paitsi fyysisesti, myös henkisesti.

Federer on kahdeksalla mestaruudella kaikkien aikojen menestynein pelaaja Wimbledonissa. Djokovic nousi tuorella voitolla viiteen mestaruuteen Björn Borgin rinnalle. Pete Samprasilla on seitsemän mestaruutta.

Boris Becker Novak Djokovic
Boris Becker onnitteli Novak Djokovicia uran viidennestä Wimbledonin tennisturnauksen voitosta.AOP

Enemmän kunnioitusta

Kolminkertainen Wimbledonin voittaja ja Djokovicin entinen valmentaja Boris Becker harmistui yleisön puolueellisuudesta ja vaati Djokovicille enemmän kunnioitusta. Keskuskentän yleisö muun muassa hurrasi, kun Djokovic sortui syötöissään tuplavirheeseen.

– Federer on täällä kaikkien aikojen suurin pelaaja ja hänen saamansa rakkaus on oikeutettua. Toisaalta nelinkertaista mestaria täytyisi kunnioittaa enemmän. Ihmisten täytyy herätä Novak Djokovicin suuruuteen nyt, kun hänellä on 16 Grand Slam -titteliä, Becker sanoi BBC:lle.

Djokovic, 32, on Grand Slam -tilastossa kolmantena. Federerillä titteleitä on 20 ja Rafael Nadalilla 18. Djokovicin nousu Federerin, 37, ja Nadalin, 33, kantaan on ollut huima, sillä serbialainen voitti ensimmäisen Grand Slaminsa vasta vuonna 2008. Federerillä oli tuolloin kasassa jo 13 Grand Slam -voittoa.

Toista Grand Slam -voittoaan Djokovic sai odottaa vuoteen 2011. Nyt hän on vienyt neljä edellisestä viidestä arvoturnauksesta.

– Uskon, että Novak pystyy ohittamaan heidät. Kilpailu on käynnissä. Loputon keskustelu kolmikon paremmuudesta jatkuu niin pitkään, kun he pelaavat. Uskon, että kaikki heistä tulevat voittamaan lisää Grand Slameja, Becker arvioi.

Djokovic itse ei ole asettanut tavoitteekseen Federerin ja Nadalin ennätysten rikkomista. Hänen elämässään on tärkeämpiäkin prioriteetteja.

– Se ei riipu ainoastaan minusta. En ole ainoastaan tennispelaaja, vaan myös isä ja aviomies. Minulla ei ole velvollisuutta pelata tennistä. Pelaan, koska todella rakastan sitä ja saan tukea lähimmäisiltäni, Djokovic totesi.

Lue myös:

Novak Djokovicin tarina – sodan keskeltä maailman parhaaksi

Novak Djokovic: Yksi urani jännittävimmistä matseista, ihan epätodellinen olo

Eeppinen ja historiallinen tennisfinaali Wimbledonissa – Federer hukkasi kaksi mestaruuspalloa, Djokovic nousi kuilun partaalta

Lähteet: BBC

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat