Suora

  • Painin MM, naisten paini ja vapaapaini
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmä
  • Painin MM: vapaapaini ja naisten paini
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Sammelvuo sai huippualoituksen Venäjän maajoukkuevalmentajana – mestaruus irtosi ilman supertähtiäkin: "Emme varmaan kukaan odottaneet tätä"

Valmentaja Tuomas Sammelvuo aloitti Venäjän maajoukkueen peräsimessä vakuuttavasti.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo pääsi juhlimaan Venäjän joukkueen kanssa Kansojen liigan voittoa.
Tuomas Sammelvuo (vas.) pääsi juhlimaan Venäjän maajoukkueen kanssa heti ensimmäistä titteliä.AOP

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuon vuosi on ollut hieno.

Tammikuussa Sammelvuo johdatti Suomen lentopallomaajoukkueen syyskuun EM-kisoihin. Keväällä Venäjän Superliigassa Kuzbass Kemerovoa valmentava Sammelvuo valittiin runkosarjan vuoden valmentajaksi. Toukokuussa hän juhli seurajoukkueensa kanssa kansallista mestaruutta, ja nyt kaksi kuukautta myöhemmin nousi ensimmäinen pysti Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.

Aloitus uudessa pestissä Venäjän maajoukkueen päävalmentajana alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun joukkue voitti toisen perättäisen Kansojen liigan mestaruuden.

Venäjä pelasi Kansojen liigaa kuudessa eri maassa puolitoista kuukautta kestäneen rupeaman aikana. Joukkue kiersi Serbiassa, Venäjällä, Iranissa, Brasiliassa, Australiassa ja lopulta Yhdysvalloissa.

Lentokilometrejä kertyi paljon, ja rutistus oli kuluttava. Sammelvuo uskalsi turnauksen aikana lepuuttaa osaa parhaista pelaajistaan, mikä tuotti hedelmää.

– Siitä on mahtava fiilis, miten koko suunnitelma meni läpi. Emme varmaan kukaan odottaneet tätä, emmekä puhuneet kertaakaan mitään voittamisesta. Näin vain kävi. Pelasimme mahtavan turnauksen, joukkue kasvoi ja meillä oli ihan mieletön energia ja henki, Sammelvuo hehkutti puhelimitse Yle Urheilulle.

Tuomas Sammelvuo, Venäjä.
Sammelvuo ei olisi voinut saada parempaa starttia lentopallojättiläisen peräsimessä.AOP

Sammelvuo hyppäsi maajoukkueen mukaan toukokuussa vain kaksi päivää sarjakauden päättymisen jälkeen. Jo ennen tuota hän kuitenkin suunnitteli maajoukkuekesää ja oli yhteydessä maajoukkuepelaajiin.

Ensimmäinen iso voitto tuli ilman maajoukkueen kirkkaimpia supertähtiä. Ensikertalaiset ja himmeämmät tähdet nousivat suuriin saappaisiin vakuuttavalla tavalla. Finaalissa Yhdysvallat kaatui Chicagossa erin 1–3.

Sammelvuo kuitenkin sanoo, etteivät mestaruudet ole hänelle valmentajana tärkein asia.

– Totta kai tämä oli mahtavaa, mutta rehellisesti sanottuna fokus on sitä vähemmän voittamisessa, mitä enemmän valmentaa. Uskon, että tulos tulee päivittäisestä tekemisestä, yhdessäolosta, harjoittelusta ja päivittäin itsensä laittamisesta tiskiin. Joskus siinä voi käydä niin hienoja asioita kuin nyt, että se voitto vain tuli. Se oli mieletön bonus, ja fiilikset ovat huikeat.

Olympiakarsinnan kotiturnaus iso tavoite

Ensimmäinen maajoukkueturnaus antaa hyvän selkänojan Sammelvuolle tulevan rakentamiseen. Venäjällä on totuttu menestykseen lentopallossa. Voittoja odotetaan ja arvostetaan.

Kesä on maajoukkueessa kiireinen, sillä Kansojen liiga oli vasta ensimmäinen neljästä suuresta turnauksesta. Elokuun alussa Venäjä pelaa kotiturnauksen Pietarissa, kun se kohtaa Tokion olympiakarsinnoissa Iranin, Kuuban ja Meksikon.

Tuomas Sammelvuo.
Sammelvuo uudistaa pelaajistoaan olympiakarsinta- ja EM-turnauksiin.AOP

Olympiakarsintaan Venäjä saa joukkueeseen tuttuja supertähtiä, jotka eivät pelanneet nyt päättyneessä Kansojen liigassa. Sammelvuo kertoo, että esimerkiksi hakkuri Maksim Mihailov, keskitorjuja Dmitri Muserski ja passari Alexander Butko tulevat mukaan olympiakarsintaan.

– Tahdomme tulla kotiturnaukseen parhaalla mahdollisella tavalla valmistautuneena. Todella vaikeat pelaajavalinnat sinne on edessä. Joudun pudottamaan tästä joukkueesta pelaajia.

Toisaalta Sammelvuo myös tiedostaa sen, ettei samoilla pelaajilla voi vetää läpi koko kesää. Olympiakarsintojen jälkeen edessä on syyskuun EM-turnaus ja sen jälkeen maajoukkue pelaa maailmancupia.

Venäjällä sitä paitsi riittää paljon laadukkaita pelaajia, joista maajoukkuemiehistöä kasataan.

– Osa pelaajista on vetänyt raskaan seurajoukkuekauden ja pelannut koko edellisen kesän maajoukkueessa. Meidän on pakko kierrättää ja lepuuttaa pelaajia. Uusia pelaajia nousee vastuuseen hirveällä halulla ja innolla.

Lue myös:

Komea startti! Tuomas Sammelvuo luotsasi Venäjän huipputurnauksen mestariksi

Kiireinen Sammelvuo sai Venäjältä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä – kertoo nyt huippupestin taustat: "Jos tällainen juttu tulee uralla eteen, siihen täytyy tarttua"

"Tämä on ihme" – Tuomas Sammelvuon Kuzbass Kemerovo jyräsi Venäjän Superliigan mestariksi, Kazanin viiden vuoden putki katkesi

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat