Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä

Kukkapuskat saivat kyytiä, kun Lauri Ala-Myllymäki harjoitteli vapaapotkuja kotipihalla – nyt pallot viuhuvat verkkoon ja siirto Ilveksestä ulkomaille on vain ajan kysymys

Seurauskollinen Lauri Ala-Myllymäki on ollut mestaruutta tavoittelevan Ilveksen menestyksen takuumies jalkapallon Veikkausliigassa.

Veikkausliiga
Lauri Ala-Myllymäki
Tämä näky on tullut kuluvalla kaudella tutuksi Veikkausliigassa. Lauri Ala-Myllymäki tuulettaa jälleen yhtä osumaa.AOP

TAMPERE. Harva 22-vuotias liigajalkapalloilija voi sanoa pelaavansa seitsemättä kauttaan kasvattajaseuransa edustusjoukkueessa.

Lauri Ala-Myllymäki nostettiin vain 15-vuotiaana Ilveksen silloiseen Ykkösen joukkueeseen. Nuoresta pojasta on kasvanut vastuunkantaja, jonka johdolla tamperelaisseura tavoittelee ensimmäistä Suomen mestaruuttaan sitten vuoden 1983.

Ilves johtaa Veikkausliigaa, kun kausi on noin puolessa välissä. Lisäetua tuo se, että joukkueella on pelattuna vähemmän otteluita kuin lähimmillä kilpailjoilla. Mestaruudesta saa nyt puhua Tampereella ääneen. Oikeastaan tuplamestaruudesta, sillä Suomen Cupin voitto on jo takataskussa.

– En usko, että mestaruus välttämättä mitään taikatemppuja enää vaatii. Meidän täytyy vain pitää suoritustaso korkealla, mitään ihmeellistä ei tarvitse muuttaa. Sama palo ja meininki pitää löytää, Ala-Myllymäki sanoo Yle Urheilulle.

Paloa ja meininkiä Jarkko Wissin luotsaaman Ilveksen tekemisessä todella on. Rento, mutta keskittynyt tunnelma huokuu koko joukkueesta, kun Ilves harjoittelee Kaupin urheilukeskuksen nurmikentällä.

– Nyt tuntuu siltä, että kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen, jo kakkosdivisioonan ajoista lähtien joukkueen fysiikkavalmentajana toiminut Heli Rekimies toteaa.

Varsinkin Lauri Ala-Myllymäellä palaset todella ovat loksahtaneet kohdalleen. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on kuulunut nuoresta iästään huolimatta Ilveksen avainpelaajiin jo usean vuoden ajan, mutta nyt tehoja on löytynyt aivan uudella tavalla. Ala-Myllymäki valittiin Veikkausliigan kesäkuun kuukauden pelaajaksi.

Lauri Ala-Myllymäki
Lauri Ala-Myllymäki valittiin Veikkausliigan kuukauden pelaajaksi kesäkuussa.Antti Eintola / Yle

Jyvä on löytynyt

Lempinimeä "Lämmi" kantavalla Ala-Myllymäellä on kasassa Veikkausliigassa jo kahdeksan maalia ja kaksi maalisyöttöä. Edellisissä neljässä ottelussa maaleja on syntynyt peräti kuusi.

– Onnistumiset ruokkivat itseään. Ihmeellistä muutosta ei ole tapahtunut, vaan olen koittanut tehdä kovaa töitä. Nyt olen osunut maalipuiden väliin, se on henkilökohtaisesti kiva bonus, Ala-Myllymäki sanoo.

Suurelle yleisölle Ala-Myllymäki on vielä melko tuntematon nimi, ainakin Pirkanmaan ulkopuolella. Millaisena jalkapalloilijana Ala-Myllymäki itse näkee itsensä?

– En välttämättä erotu millään yksittäisellä erityisominaisuudella. En ole räjähtävän nopea, mutta en hitainkaan. Minulla on hyvä pelinymmärrys ja koetan olla oikeissa paikoissa mahdollisimman usein ja tehdä oikeita valintoja, Ala-Myllymäki kuvailee.

Kuluvalla kaudella ainakin yksi piilossa ollut erityisominaisuus on tullut esiin vakuuttavalla tavalla. Ala-Myllymäki on ampunut verkkoon peräti neljä suoraa vapaapotkua Veikkausliigassa ja Suomen Cupissa. Kotikonnuilla Pirkkalassa aloitettu harjoittelu on palkittu upeilla osumilla.

– Se on hyvä lisä ja uhka peliini. Jyvä on nyt löytynyt. Omassa pihassa niitä on paukuteltu, kukkapuskat kokivat kovia niin täytyi siirtyä muualle. Pirkkalan keskuskenttä oli lähellä ja sitten täällä Kaupissa on tullut harjoiteltua myöhemmällä iällä, Ala-Myllymäki kertaa tutulla viheriöllä.

Lauri Ala-Myllymäki
Lauri Ala-Myllymäki on tehnyt Veikkausliigassa vapaapotkuillaan tuhoisaa jälkeä.AOP

"Miksi tyytyä vähempään?"

Jarkko Wiss tuli Ilveksen päävalmentajaksi kaudeksi 2016. Juuri hänen alaisuudessaan Ala-Myllymäki on noussut liigan tähtipelaajien joukkoon. Wiss nosti Ala-Myllymäen aikanaan myös ensimmäistä kertaa alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen.

– Hänellä on ollut tosi iso merkitys. Olemme olleet pitkään tekemisissä futiksen kanssa. Joka vuosi tuntuu siltä, että menen pelaajana eteenpäin. Siitä on nostettava “Jallulle” hattua, hänestä ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Wiss on Ala-Myllymäelle tuttu pitkälta ajalta, mutta niin on myös muu Ilveksen valmennus. Toni Kallio pelasi seurassa, kun Ala-Myllymäki otti ensimmäisiä askelia edustusjoukkueen matkassa. Myös maalivahtivalmentaja Mikko Kaven oli jo silloin mukana. Heli Rekimies on tuttu vieläkin kauempaa, sillä fysiikkavalmentajan poika oli junioreissa Ala-Myllymäen joukkuekaveri.

– He kaikki haluavat kehittyä vielä valmentajina ja sen huomaa. Jokainen on oman valmennusuransa alkuvaiheessa, Ala-Myllymäki miettii.

Jarkko Wissin valmennuskaudella Ilves on tehnyt tasaisen hyvää jälkeä ja päässyt jokaisella kolmella kaudella 50 pisteen tuntumaan. Huippuhetki on tähän mennessä ollut kausi 2017, jolloin 56 pistettä riitti SM-pronssimitaleihin. Nyt pistetahti on ollut aiempaakin kovempi.

– Ei voi sanoa, että olisimme yllättyneet. Puhuimme jo talvella jätkien kanssa siitä, mitä haluamme. Me pidempään seurassa olleet olemme nähneet, että pystymme taistelemaan mitalisijoista. Miksi tyytyä vähempään, Ala-Myllymäki kysyy.

Lauri Ala-Myllymäki
Lauri Ala-Myllymäki jahtasi Iiro Järvistä Ilveksen harjoituksissa Tampereen Kaupissa.Antti Eintola / Yle

Mahdollisesta siirrosta ei hiiskuta

Ala-Myllymäen jatkosopimus Ilveksen kanssa syntyi vasta helmikuun puolivälin jälkeen. Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola sanoi sopimuksen julkistuksen yhteydessä, että Ala-Myllymäestä oli paljon kiinnostusta sekä Suomessa että ulkomailla. (siirryt toiseen palveluun)

Siirtohuhut ovat kiihtyneet entisestään samaa tahtia kuin Ala-Myllymäen maalimäärät. Pelaaja itse kuittaa asian tyynesti ja vaikuttaa jopa hieman kiusaantuneelta.

– Turha siihen on mitään aikarajaa laittaa tai ruveta siitä kipuilemaan. Siirto tapahtuu kun tapahtuu, jos tekee asioita hyvin, ja tulee sellainen paikka, minne haluaa lähteä, Ala-Myllymäki sanoo.

Ala-Myllymäen hyvät esitykset ovat varmasti kiinnittäneet myös maajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan mielenkiinnon. Siirtohuhujen tapaan A-maajoukkue on aihe, jolla juniorimaajoukkueet läpi tahkonnut pelaaja ei lähde spekuloimaan.

– Ei se hirveästi auta, mitä minä sanon ja ajattelen. Totta kai se on tavoite ja unelma päästä sinne. Päivittäin tehdään töitä, niin sitten joskus tuollaiset asiat voivat olla mahdollisia. Turha sitäkään on joka päivä stressata tai miettiä, Ala-Myllymäki toteaa.

Lauri Ala-Myllymäki
Lauri Ala-Myllymäki juhli kesäkuussa KPV:tä vastaan liigauransa ensimmäistä hattutemppua.AOP

Vanhaa rokkia

Omasta urasta puhuminen ei selvästikään ole Ala-Myllymäen lempipuuhaa. Kun puhe kääntyy vapaa-ajan harrastuksiin, tunnelma kevenee. Ala-Myllymäki rentoutuu vanhan rock-musiikin parissa. Suosikkeihin kuuluvat muun muassa Dire Straits ja Eric Clapton. Omaa soittotaitoaan Ala-Myllymäki ei varsinaisesti kehu.

– Se on aika lastenkengissä! Pari kolme vuotta sitten oli tylsää ja ostin kitaran. Koskaan en ole mitään soittanut, niin aika nollista se lähti liikkelle. On mukavaa tapailla vanhaa rockia, mutta vaikeaahan se on, Ala-Myllymäki naurahtaa.

Dire Straitsia tai Eric Claptonia ei välttämättä kuulla lauantaina Tammelan stadionilla, mutta muuten legendaarinen pyhättö kuhisee. Stadion on loppuunmyyty, kun Ilves kohtaa Veikkausliigan kärkiottelussa HJK:n.

Asetelmat ovat poikkeuksellisen jännittävät. Ilves kärsi viime sunnuntaina kauden toisen tappionsa FC Lahden vieraana, vaikka hallitsi kenttätapahtumia. Ero kaksi ottelua enemmän pelanneeseen, sarjassa neljäntenä olevaan HJK:hon on kolme pistettä.

Lauri Ala-Myllymäki on tehnyt kahdessa edellisessä Tammelassa pelaamassaan ottelussa viisi maalia. Keltavihreiden kannattajat odottavat lauantaina lisää. Kauaa herkkua ei ole enää tarjolla. On vain ajan kysymys, milloin Ala-Myllymäen matka jatkuu tuttuakin tutummasta Ilveksestä Eurooppaan.

Ilveksen ja HJK:n kohtaamista ja muita lauantain Veikkausliiga-otteluita seurataan suorana lähetyksenä Yle Puheen Urheilukierroksella. Lähetys alkaa kello 16.30.

Lue myös:

HJK pelaa viiden päivän sisällä kaksi kauden tärkeintä otteluaan – Tampere ja Belgrad ovat joukkueelle yhtä arvokkaat: "Emme vertaile tulevia otteluita"

Aki Riihilahti pelkää, että jalkapalloa katsotaan jatkossa vain televisiosta – suomalaiset seurapomot tukevat suuria uudistuksia europeleihin: "Tuntuu ihan käsittämättömältä"

Ilves kyykähti FC Lahden vieraana – debytantti Pyry Lampinen kellisti maalillaan sarjajohtajan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat