Suomen 18-vuotias keihästoivo on poikkeustapaus: Topias Laine harjoittelee paljon pikajuoksijoiden kanssa – havittelee "isojen poikien" kisoista nuorten EM-mitalia

Nuorten olympiavoittaja Topias Laine kuuluu sarjaan nopeat keihäsmiehet.

Topias Laine kamppailee tällä viikolla taas Suomi-paita päällä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Kuva viime vuodelta pronssiin päättyneistä alle 18-vuotiaiden EM-kisoista. Kuva: SUL/Hasse Sjögren

Jos keihäänheittäjän ennätys sadan metrin juoksussa on yhdentoista sekunnin pinnassa, häntä voi sanoa syystäkin poikkeuksellisen nopeaksi. Sellainen on Suomen keihästoivo Topias Laine.

18-vuotias Laine on kellottanut sata metriä aikaan 11,14. Tulos on juostu viime kaudella 17-vuotiaana ja vieläpä lievään vastatuuleen. Tällä kaudella hän ei ole startannut satasella, mutta voisi olettaa, että hyvissä olosuhteissa aika paranee.

Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukiossa opiskelevalla Laineella on poikkeukselliset harjoitusmetodit. Vaikka päälaji on keihäs, niin hän treenaa talvisin paljon pikajuoksijoiden kanssa.

– Se on poikkeavaa, mutta sopii varmaan minulle. On kivaa vaihtelua, kun hallikaudetkin voi kisailla pikajuoksussa, Laine kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Laineen pikajuoksuvalmentajana toimii Harri Laiho ja keihäsvalmennuksesta vastaa oma isä, Yki Laine.

– Topias tykkää haastaa itseään pika- ja aitajuoksijoiden kanssa nopeuspuolella sekä kisatakin hallikaudella. Tähän asti se on toiminut hyvin. Nopeus on Topiaksen selvä vahvuus ja siitä pyritään pitämään kiinni jatkossakin, Yki Laine selvittää.

Voisiko sanoa, että sinä taistelet vahvasti Suomen nopeimman keihäsmiehen tittelistä?

– Niin voisi sanoa. Toivottavasti se olisi sitten joskus virallisesti minulla se titteli, naurahtaa nuorempi Laine.

Yli 75 metriä tällä kaudella aikuisten keihäällä heittänyt Topias Laine luottaa nopeuteensa. Kuva: SUL-arkisto / Anssi Mäkinen

Jos katsotaan läpi miesten keihäänheiton Suomen tämän kauden kahdenkymmenen parhaan listaa, niin Laineella on kaikista heittäjistä selvästi paras aika satasella. Laine on siinäkin mielessä erilainen keihäsmies, että kovin moni suomalainen keihäänheittäjä ei ole edes juossut sataa metriä virallisissa kilpailuissa. Vahvana haastajana on Toni Keränen, joka voitti viisi vuotta sitten junioreissa jopa sadan metrin SM-kultaa.

60 metriltä löytyy tilastomerkintä monelta keihäänheittäjältä. Myös Jani Kiiskilän 60 metrin aika viittaa hyviin nopeusominaisuuksiin. Samoin Jami Kinnunen tiedetään nopeaksi ja häneltä löytyy myös vahvoja nopeusgeenejä. Melko nopea on myös kärkilistan ulkopuolelta tuleva, vasta 16-vuotias Eemil Porvari, jonka 100 metriä on viime vuonna kulkenut aikaan 11,76.

Nopeimmat keihäsmiehet

SijaNimi100 m60 m
Topias Laine11,147,11
Toni Keränen11,457,25
Eemil Porvari11,767,62
Leevi Uusitalo11,767,68
Teo Takala11,77
Jami Kinnunen11,87,77
Jani Kiiskilä12,067,56

Viime vuosien kärkiheittäjiltä, Antti Ruuskaselta, Tero Pitkämäeltä ja Oliver Helanderilta ei sen sijaan Tilastopajan tuloskannasta löydy sadan metrin tulosta. Nyt 22-vuotias Helander juoksi 60 metriä aikaan 8,65 vuonna 2010.

Yleensä keihäsmiesten nopeustestinä käytetään lentävää 20 metriä. Mutta tällä hetkellä voi ainakin tilastojen mukaan virallisesti sanoa, että Laine on sadalla metrillä kotimaan keihäänheiton kahdenkymmenen parhaan joukossa nopein mies.

Miesten keihäällä jo yli 75 metriä – isän ennätys vaarassa

Viime vuosi oli Topias Laineelle melkoinen jackpot. Kruunun jalokivi oli Argentiinassa heitetty nuorten olympialaisten kultamitali. Jalometallia tuli myös 17-vuotisten EM-kisoista, joissa hän heitti pronssia. Lisäksi Laine nappasi 17-vuotisten sarjassa keihään Suomen mestaruuden sekä saman sarjan SM-hopeaa 100 metrillä. Lisämausteena tuli vielä junioreiden Ruotsi-ottelun voitto keihäässä.

Laine heittää nyt ensimmäistä kauttaan miesten 800 gramman keihäällä. Viime kaudella hän kilpaili vielä nuorten 700 gramman keihäällä. Vaikka eroa on vain sata grammaa, niin kyseessä on aivan eri väline.

– Talvi meni ihan hyvin. Treenikauden pysyin aika lailla ehjänä, eikä ollut mitään suurempaa vaivaa. Uskoisin, että se alkaa kesällä näkyä tuloksissa.

Todellakin, sillä Laine sanoi vielä talvella Ylen haastattelussa olevansa tyytyväinen 72 metrin heittoon miesten keihäällä. Mutta se on jo heti alkukaudesta kaartanut lukemiin 75,18.

– No se seiskavitonen tuli, mutta se oli sen verran helppo, että nyt pitää laittaa tavoitteet vielä pikkaisen korkeammalle, mietiskelee Laine.

Yki Laine (vas.) on Topias Laineen valmentajaisä. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Myös valmentajaisä Yki Laine on tuloksesta hieman hämillään.

– Jonkin verran olen yllättynyt, että se tuollainen tulos tuli jo tässä vaiheessa kautta. Tosin tiesimme jo etukäteen, että Topias tykkää heittää miesten keihästä enemmän kun sitä 700 gramman nuorten keihästä.

Yki Laine on itse lähes 80 metrin keihäsmies. Hän heitti Kalevan kisojen pronssia vuonna 1986 ja hänen ennätyksensä on 79,70 vuodelta 1989.

Alkaako jo pelottaa, että Topias rikkoo pian sinun ennätyksesi?

– Kyllä siinä voi tulla kuittailuja kotona siinä vaiheessa, kun se menee rikki. Ei ehkä välttämättä tänä vuonna vielä, mutta toivottavasti menee joskus, naurahtaa isä-Laine.

Hän uskoo Topiaksen haastavan pian heitoillaan jo yli 80 metrin miehiä. Lappeenrannan Kalevan Kisoissa Topias Laineen tavoite on päästä finaaliin.

– Jos siellä pääsisi finaaliin ja kahdeksan joukkoon, niin se olisi siistiä.

EM-kisoihin haastajana

Laine heittää nuorten alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Boråsissa Ruotsissa viikonloppuna. Hän on kisoihin iältään vielä liian nuori, mutta ei anna sen häiritä.

– Sinne lähdetään taistelemaan mitaleista ja haastamaan vähän isompia poikia. Tulostaso on saatu aika vahvaksi. Uskon, että kisoissa tulee vielä piikkiheittoja. Jos piikkiheitot osuvat EM-kisoihin, niin sitten siellä varmasti taistellaan niistä mitalisijoista.

Topias Laine toivoo piikkiheittoja Ruotsissa alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Kuva: SUL Kuva-arkisto/Anssi Mäkinen

Laine heitti yhden EM-kisoihin valmistavan harjoituksen Helsingin Eläintarhan kentällä, vaikka vettä tuli lähes taivaan täydeltä. Nuori mies suhtautui kypsästi sateessa heitettyyn harjoitukseen.

– Ei sitä koskaan tiedä, EM-kisoissakin saattaa olla ihan millainen sää vain. Täytyy pystyä tekemään samanlainen suoritus ihan missä vaan säässä, Laine pohti.

– Pitkät piikit on pohjassa. Niiden ainakin kuuluisi pitää. On sitten päästä kiinni, että uskaltaa mennä sitä viivaa päin.

Topias Laineen ensimmäinen koitos alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsissa on lauantaina 20.7. Miesten keihään karsinta alkaa kello 14.00.

Lue myös: