Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

Valmentaja Ville Nieminen haluaa paiskia töitä, jotta ovet NHL:ään joskus avautuisivat – suomalainen osaaminen on nyt kovassa huudossa Pohjois-Amerikassa: "Kaikki kysyvät, mikä tämä homma on"

Lahden Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen ei pelkää sanoa ääneen, että uran kirkkain haave on NHL:ssä.

urheilu
Ville Nieminen, Lahden Pelicans
Ville Nieminen valmensi Lahden Pelicansin puolivälieriin ensimmäisellä kaudellaan päävalmentajana SM-liigassa.Tomi Hänninen

42-vuotias Ville Nieminen teki pitkän uran jääkiekkoilijana.

Tapparan kasvatin peliurasta valtaosa kului Pohjois-Amerikassa AHL:ssä ja NHL:ssä, mutta uran loppupuolella otteluita kertyi myös Allsvenskanissa, KHL:ssä ja SM-liigassa.

Heti pelaajauransa lopetettuaan Nieminen siirtyi valmentajaksi. Syksyllä 2015 hän aloitti KeuPa HT:n päävalmentajana Mestiksessä, ja on sen jälkeen edennyt urallaan askel askeleelta ensin Jukurien apuvalmentajaksi ja sitten Pelicansin päävalmentajaksi.

Askel askeleelta -ajattelua Nieminen tarvitsee jatkossakin. Toista kauttaan Pelicansin peräsimessä aloittava Nieminen kertoi The Athleticin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hänen haaveensa on valmentaa NHL:ssä.

Nieminen kertoo Yle Urheilulle, että vielä tässä kohtaa kyse on nimenomaan haaveesta.

– Haaveet ja tavoitteet eivät ole ihan sama asia. Tavoite ei ole vielä käsin kosketeltavaa. Minun tavoitteeni ovat edetä uralla, nähdä maailmaa ja olla mukana erilaisissa projekteissa, kuten olin myös pelaajana. Minulla oli mielenkiintoinen ura. Haluan samaa valmentajauraltani, Nieminen sanoo puhelimitse.

Suomalaisvalmentajista NHL:ssä on päävalmentajana toiminut vain Alpo Suhonen. Apu-, taito- ja maalivahtivalmentajina suomalaisista on nähty Teppo Numminen, Pertti Hasanen ja Jussi Parkkila.

"Suora AHL-paikka voi olla utopiaa"

Nieminen eteni jo pelaajaurallaan askel kerrallaan.

Juniorisarjojen jälkeen Nieminen pelasi yhden kokonaisen kauden SM-liigaa ennen kuin muutti Pohjois-Amerikkaan. AHL:ssä vierähti kaksi kautta ennen kuin ensimmäinen NHL-ottelu kilahti tilille.

Farmisarjassa piti kuitenkin jatkaa vielä kolmaskin kausi, ennen kuin Nieminen sai todellisen näyttöpaikan taalaliigan kirkkaissa valoissa kaudella 2000–01. Tuon kauden päätteeksi hän pääsi nostelemaan Stanley Cup -pokaalia.

Nuorena sinne pitäisi lähteä. Jääkiekko on ollut minulle elämä, totta kai haluan, että siinä on moninaisia vaiheita ja erilaisia projekteja.

Ville Nieminen

Samalla ajatusmallilla Nieminen tahtoo jatkaa valmentajanakin. Reitti NHL:ään kulkee Niemisen arvion mukaan farmisarja AHL:n tai Kanadan kovien juniorisarjojen, kuten OHL:n kautta.

– Suora NHL-paikka ja AHL-paikkakin voi olla utopiaa. Haluan edetä sinne jotain kautta, mitä se ikinä vaatiikaan. Minä etenin pelaajanakin samaa polkua. Aina välillä etenin nopeasti, mutta menin aina työn kautta, ja peruslähtötasot olivat oikeat, Nieminen pohtii.

Sen tarkemmin Nieminen ei ole ajatellut sitä, koska lähtö Pohjois-Amerikkaan olisi ajankohtainen.

– Nuorena sinne pitäisi lähteä. Jääkiekko on ollut minulle elämä, totta kai haluan, että siinä on moninaisia vaiheita ja erilaisia projekteja. Aina täytyy olla kaikki verkot vesillä ja tuntosarvet ylhäällä. Maailma on auki.

Ainakin ensi kausi kuluu Suomessa, sillä Niemisellä on voimassa sopimus Lahden Pelicansin kanssa kevääseen 2020. Hän myös huomauttaa, että valmentajan työ on niin hektistä, ettei sitä voi suunnitella montaa vuotta eteenpäin.

Oma tyyli pitää säilyttää englanniksikin

Valmentaja Nieminen on aina ollut omanlaisensa väriläiskä. SM-liigassa häneltä on kuultu värikkäitä kommentteja, eikä hän halua valmentaa puisevalla kielellä.

Niinpä NHL-unelmaa varten mielessä on yksi selkeä kehityskohde: kielitaito. Niemisen täytyy päästä ilmaisemaan itsensä jämäkästi, selvästi ja joskus hauskastikin, oli kieli mikä tahansa.

– Tarvitsen kokemusta ja kielitaitoa. Niitä täytyy olla ihan ehdottomasti. Suomalainen ongelma on, että sellainen kirjaoppi on hyvä, mutta ulosantiin se ei auta. Jos yrittää päästä ulosannissa samaan kuin omalla äidinkielellä, tulee haasteita.

Kielitaidon kehittymisenkin takia Nieminen kokee hyväksi ideaksi sen, että NHL:n valmennuspestin tavoittelu tapahtuu junioriliigojen kautta, sillä arki opettaa.

Ville Nieminen Pelicans
Ville Niemisen Pelicans sijoittui viime kaudella runkosarjassa kolmanneksi.AOP

Kolmas tärkeä asia uralla etenemisessä ovat kontaktit, joita Nieminen on kerännyt yhdeksän Pohjois-Amerikassa pelatun vuoden aikana. Nyttemmin Nieminen on saanut kosketuspintaa NHL:ään kommentaattorin roolissa.

Viimeisimpänä Nieminen oli kesällä Winnipeg Jetsin development campilla kutsuttuna vieraana. Hän tarkkaili, miten seura pyöritti arkea leirityksen aikana.

Matkoillaan Nieminen on saanut huomata, että suomalaisvalmentajien ammattitaito on tällä hetkellä kovassa huudossa Pohjois-Amerikassa. Suomen A-maajoukkue voitti maailmanmestaruuden toukokuussa ja alle 20-vuotiaiden maajoukkue tammikuussa. Naisleijonat puolestaan venyi huhtikuussa historialliseen MM-hopeaan ja Tyttöleijonat tammikuussa vasta Suomen toiseen MM-pronssiin alle 18-vuotiaiden ikäluokassa.

– Tällä hetkellä kaikki kysyvät Pohjois-Amerikassa, mikä tämä homma on. Suomalaista arvostetaan. Tietysti heillä on oma kulttuuri ja sitä täytyy aina arvostaa ja kunnioittaa.

Lahden Pelicans aloittaa harjoittelun tulevaa liigakautta varten heinäkuun lopussa. Perjantaina 2. elokuuta Pelicans pelaa Pitsiturnauksessa Raumalla.

Lue myös:

Ville Nieminen ja Pelicans sopivat jatkosta – "Mentiin kaasu pohjassa"

Ville Nieminen haluaisi jatkaa Pelicansin päävalmentajana – seura vetkuttelee valintansa kanssa

Kommentti: SM-liigakauden kovin yllätys tuli Lahdesta – pohjat tehtiin neljä vuotta sitten moottorisahalla ja kauhunaamarilla

Ville Niemiseltä meni vati totaalisesti nurin – näin pikkutakki ja juomapullo lensivät kaukaloon

Työn raskaan raatajat taistelevat elannosta – NHL:n tähtikultin takaa paljastuu koruton ja raaka maailma: "Pitää olla ilkeä, koska kiltit jätkät syödään elävältä"

Maailman tärkein turhin asia ja turhin tärkein asia – Ville Niemisen valmennusfilosofia on miestä itseään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat