Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe
  • Ysäriä ja rillausta

Miesten lentopallomaajoukkueella on kaikkien aikojen sauma olympialaisiin – päävalmentaja tiedostaa massiiviset odotukset ennen karsintaturnausta

Suomen lentopallomiehet hävisivät kaikki ottelunsa kesän Kultaisessa liigassa, mutta tavoittelevat tosissaan olympiapaikkaa uuden päävalmentajansa opein. Joukkue tarvitsee kolme voittoa saavuttaakseen historiallisen paikan Tokion olympiakisoihin.

Maajoukkuelentopallo
Suomen miesten lentopallomaajoukkue hakee elokuussa historiansa ensimmäistä paikkaa olympialaisiin Kiinassa pelattavassa karsintaturnauksessa.
Suomen miesten lentopallomaajoukkue hakee elokuussa historiansa ensimmäistä paikkaa olympialaisiin Kiinassa pelattavassa karsintaturnauksessa.AOP / imago sportfotodienst

KUORTANE. Panic! At The Discon High Hopes raikuu Kuortaneen lentopallohallissa, kun muutama päivä aiemmin kokoontunut Suomen lentopallomaajoukkue valmistautuu päivän toisiin harjoituksiinsa. Naurun hörähdyksiä kuuluu sieltä täältä, eikä pelaajien kasvoilta pysty vielä lukemaan sitä suurta tavoitetta, jota kohti he ovat menossa.

Elokuun toisena viikonloppuna joukkueella on nimittäin mahdollisuus tehdä suomalaista lentopallohistoriaa ja varmistaa paikka ensimmäistä kertaa olympialaisiin. Suomella on silloin käsissään kaikkien aikojen sauma: Kiinassa pelattavasta karsintaturnauksesta tarvittaisiin vain kolme voittoa ja paikka Tokion kisoissa olisi varma.

Mutta lähtökohdat ovat mielenkiintoiset, sillä nuorella kokoonpanolla pelannut joukkue hävisi kesän alussa kaikki pelaamansa Kultaisen liigan ottelut ja putosi Hopeiseen liigaan. Lisäksi joukkue on saanut uuden käskijän, kun Tuomas Sammelvuo siirtyi keväällä kuuden vuoden jälkeen Venäjän päävalmentajaksi ja seuraajaksi nimettiin 44-vuotias britti Joel Banks.

Musiikki hallissa on vaihtunut Linkin Parkin ja AC/DC:n kautta Smash Mouthiin, kun pelaajat lämmittelevät joukkueen argentiinalaisen fysiikkavalmentajan Andres Asperin johdolla. Banks seuraa sivussa ja keskustelee apuvalmentaja Sami Kurttilan kanssa samaan aikaan, kun pelaajat pyörittelevät nilkkojaan, venyttelevät, tekevät vatsalihas- ja tasapainoliikkeitä.

Toisin kuin Kultaisessa liigassa nyt Suomella on käytössä lähestulkoon paras mahdollinen kokoonpano. Muun muassa ykköspassari Eemi Tervaportti ja hakkuri Olli-Pekka Ojansivu ovat palanneet joukkueeseen. Toisilleen tuttu parivaljakko oli hakenut yhdessä treenituntumaa jo ennen leirin alkua.

– Ei se loppupeleissä hirveän montaa passia vaatinut, kun rytmi oli jo kohdillaan. Olemme pelanneet niin monta vuotta yhdessä, että yhteys on aika lailla selkäytimessä, Ojansivu vakuuttaa.

Alkukesän huilanneet Olli-Pekka Ojansivu (vas.) ja Eemi Tervaportti ovat palanneet maajoukkueen vahvuuteen.
Alkukesän huilanneet Olli-Pekka Ojansivu (vas.) ja Eemi Tervaportti ovat palanneet maajoukkueen vahvuuteen.AOP / imago sportfotodienst

Joukkueella on heinäkuussa kolme leiriä Kuortaneella ja ne ovat Banksin mukaan kesäohjelman toinen vaihe. Ensimmäinen vaihe, Kultainen liiga, jätti toivomisen varaa – kuusi tappiota kuudesta pelistä.

Liiga oli kova, mutta Banksin mielestä täydellinen oppikoulu nuorille tulevaisuuden pelaajille. Heidän saama pelikokemuksensa hyödyttää kyllä tulevaisuudessa pelaajia ja joukkuetta. Lisäksi Banks näki joukkueen pelissä selkeää kehitystä.

– Suomalainen tapa pelata ja henki pitää sisällään kovan työnteon, siitä ei ole epäilystäkään. Näin jälkikäteen ajateltuna meiltä puuttui Kultaisen liigan joukkueesta vain kokemusta, ja sen myötä vakautta, Banks arvioi.

Motivoitunut, nälkäinen ja kunnianhimoinen. Sellaisena Banks näkee tämän hetken joukkueensa, jonka kanssa hän kokee rakentavansa jotain uutta. Konkaripelaajien tuoma ammattimaisuus, kokemus ja vakaus on näkynyt joukkueen tekemisissä jo muutaman päivän jälkeen.

Pelitapa vahvuuksien kautta

“Puhukaa toisillenne!”

Banks keskeyttää jälleen harjoituksen. Hän ei ole tyytyväinen näkemäänsä, sillä pelaajien keskittyminen oli herpaantunut. Banks korostaa yksinkertaisia asioita, joita saatettaisiin kerrata yhtä lailla junioreiden harjoituksissa. Tällä kertaa maan parhaimmisto kuuntelee tarkkaavaisesti.

Brittivalmentaja on halunnut tuoda joukkueeseen oman visionsa pelistä ja pelityylistä, mutta hän ei ole halunnut panna kaikkea uusiksi. Suomen ei kannata matkia Brasilian, Puolan tai Yhdysvaltojen pelityyliä, sillä se ei sopisi suomalaisille pelaajille.

Banks haluaa kompensoida pelaajien heikkouksia, kuten muun muassa pituutta tietyillä pelipaikoilla. Suomelta ei esimerkiksi löydy yleispelaajaosastolta samanlaisia kaksimetrisiä pelaajia mitä huippumailla on. Siinä onkin uuden päävalmentajan yksi isoimmista koetinkivistä sopimuskaudelleen.

Jotta Suomi pystyisi pelaamaan vuosi toisensa jälkeen korkealla tasolla, pitää kovatasoista pelaajamassaa pystyä kasvattamaan.

– Meillä ei ole 25–30 pelaajaa kolkuttelemassa ovea ja odottamassa tilaisuuttaan, joten yksi tärkeä tehtäväni on kehittää pelaajia ja myös etsiä uusia pelaajia täydentämään joukkuetta.

Tällä hetkellä Banksin ajatukset ovat kuitenkin täysin maajoukkueleirityksessä sekä muun muassa siinä, miten vastustajan saama 10–15 sentin pituuseron tuoma etu kurotaan umpeen.

– Meidän täytyy löytää jotain, mikä toimii meille, Banks sanoo.

Joel Banks valmennustiimeineen haluaa keskittyä olympiakarsintaturnauksessa ja sitä ennen enimmäkseen vain oman joukkueensa peliin.
Joel Banks valmennustiimeineen haluaa keskittyä olympiakarsintaturnauksessa ja sitä ennen enimmäkseen vain oman joukkueensa peliin.CEV

Suomen peli pohjautuu puolustamiseen, ja Banks korostaa etenkin vastaanottopelin laatua, sillä se luo pohjan nopealle passipelille. Hän kaipaa vielä lisää keskittymistä torjuntapeliin, jotta pelaajat pystyisivät iskemään vastapalloihin useammin.

– Pelaamme vahvuuksillamme, koko kesän maajoukkueen mukana ollut libero Lauri Kerminen toteaa ja kertoo Banksin tuoneen peliin lähinnä pieniä nyansseja.

Kermisen mukaan joukkue on aina "ryynännyt hyvin", sillä se on Suomi-lentopallon vahvuuksia. Hyökkäyspeliin sen sijaan tarvitaan ennen kaikkea viisautta ja taitavuutta. Siinä missä Tuomas Sammelvuon pelityyli oli Kermisen mielestä tietyllä tavalla vanhanaikainen, sillä hän peluutti nostoista isoa palloa, Banks korostaa nopeutta.

– Meillä ei välttämättä ole niitä kovimpia hyökkääjiä, joten meidän pitää tietyissä tilanteissa olla taitavia. Kun on isot torjunnat vastassa, pitää pelata palloja nopeasti verkolle, eikä sitä korkeaa palloa. Me emme pärjää sellaisella pelillä. Meidän pitää tehdä jotain eri tavalla kuin maailman kärkijoukkueet, Sammelvuon valmennuksessa Venäjän Superliigan mestaruuden voittanut Kerminen sanoo.

Torjunta-puolustus kokenee suurimman muutoksen

Ojansivu paukauttaa syöttönsä verkkoon neljännen kerran ja kirosanat kaikuvat musiikin yli. Muuten kokenut pelaaja on sama velmu kuin aina ennenkin. Hän ottaa roolinsa joukkueen äänekkäänä ja humoristisena hengenluojana “vakavasti”.

Alkukesän huonoista peleistä on Ojansivun mukaan otettu opiksi eikä vanhoja murehdita turhaan. Liki 12 vuotta sitten ensimmäiset aikuisten maajoukkuepelinsä pelanneelle ja maailmalla erilaisia pelikenttiä kiertäneelle Ojansivulle valmentajanvaihdos ei ollut uusi tilanne.

– Alkuun sitä aina miettii, mutta sitten tulee ensimmäinen treeni ja sen jälkeen mennään taas samaa vanhaa. Sitä rupeaa vain jauhamaan niitä samoja juttuja, mitä on yli kymmenen vuotta jauhanut. Ei se muutu mihinkään, hän hymähtää ja sanoo pitävänsä Banksin pelitaktiikasta.

– Ei ole mitään älyttömiä taktiikoita, ja se sopii minulle. Tykkään sellaisesta simppelistä lentopallosta, eikä sen taktiikan tarvitse olla tähtitiedettä.

Samaa sanoo Eemi Tervaporttikin, joka osoittaa vastaanotto-passiharjoituksessa tarkkuudellaan, miksi hän on yhä joukkueen ykköspassari. Pallo tottelee hänen sormiaan kuin taikaiskusta ja löytää oikean osoitteen.

Katsomossa Puolustusvoimien Urheilukoulun pelaajat sekä heidän valmentajansa Jouko Lindberg seuraavat harjoituksia tarkkaavaisena.

Tuoreen Kreikan mestarin mukaan maajoukkueleirillä jokaisella pelaajalla on intoa kuin pikkupojilla. Kaikilla on halu pukea Suomen maajoukkueen paita tulevassa olympiakarsinnassa.

– Lentopallo on toisaalta kuitenkin aika simppeli peli. Olemme katsoneet erilaisia torjunta-puolustus-taktiikoita läpi ja veikkaan, että torjunta-puolustus on se isoin, mikä muuttuu Sammelvuon ajasta.

Lauri Kerminen (kolmas oikealta) on ollut tyytyväinen Joel Banksin valmennustyyliin ja pelitapaan.
Lauri Kerminen (kolmas oikealta) on ollut tyytyväinen Joel Banksin valmennustyyliin ja pelitapaan.AOP / imago sportfotodienst

Suomen paras mahdollisuus Kiinan turnauksessa

Joel Banksille Suomen joukkueen valmentaminen on suuri haaste henkisestikin, sillä hän on tottunut valmentamaan voittavaa joukkuetta. Banksin valmentama Noliko Maaseik voitti Belgian liigan mestaruuden sekä vuotena 2018 että 2019.

Joukkueen ylä- ja alamäet ovat Banksin mielestä kuitenkin osa prosessia. Hän tietää itseensä kohdistuvat odotukset ja on nauttinut haasteesta, sillä hän uskoo saavansa pelaajien pelitason vakiintumaan ja joukkueen kehittymään.

Aikaa ei kuitenkaan ole tuhlattavaksi, sillä elokuu lähestyy vauhdilla. Suomen miesten lentopallomaajoukkueen kohdalla olympiaunelmasta on puhuttu jo vuosien ajan, mutta nyt se on lähempänä kuin koskaan. Banks tietää, että odotukset ovat äärimmäisen kovat.

– Olympiakarsintaturnaus on massiivisen tärkeä. Olympialaiset ovat jokaisen urheilijan uran huippukohta. Tämä on se tärkein turnaus, Banks linjaa.

Suomi kohtaa Kiinan turnauksessa isäntämaan, Kanadan ja Argentiinan. Jos tästä turnauksesta ei kisalippua irtoa, on ovi olympialaisiin vielä auki tammikuun toisessa karsintaturnauksessa, mutta portaat tälle ovelle jyrkkenevät huomattavasti. Tammikuussa vastaan asettuu nimittäin Euroopan huippumaita.

Banks myöntää, että Kiinan turnaus on Suomelle paras mahdollisuus.

– En sano, että Kanada, Kiina tai Argentiina olisivat helppoja, mutta Italia, Bulgaria, Ranska, Serbia toisessa vaiheessa… Se on yhtäkkiä paljon vaikeampaa.

Oman haasteensa tuo myös se, että elokuun turnaus pelataan toisella puolella maailmaa, pitkän matkan päässä ja eri aikavyöhykkeellä. Koska kyseessä on kolmen päivän turnaus, joukkue ei valmistaudu aikaeroon kelloja siirtämällä, mutta muuten pelaajia valmistellaan henkisesti ja fyysisesti olemaan valmis pelaamaan heti, kun he saapuvat Ningbohon.

Sitä varten Suomi pelaa äärettömän kovan harjoitusturnauksen vain viikko ennen olympiakarsintaa. Puolassa pelattavassa Hubert Wagner Memorial -turnauksessa vastaan asettuvat Brasilia, Serbia ja Puola.

– Vastustajat ovat maailman huipulta, joten joudumme varmasti vaikeaan paikkaan. Mutta se on juuri sitä, mitä tarvitsemme, Banks vakuuttaa.

Joel Banksin alku Suomen maajoukkueen peräsimessä on ollut tuloksellisesti mollivoittoinen.
Joel Banksin alku Suomen maajoukkueen peräsimessä on ollut tuloksellisesti mollivoittoinen. Olympiakarsinnassa tarvitaan voittoja.Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Vain voitto merkitsee

Kuortaneella harjoituksissa on päästy kuusikkoharjoituksiin ja levy on juuttunut soittamaan Red Hot Chili Peppersiä. Banks pitää harjoitukset hyvin hallussaan. Hän pysyy taustalla, mutta antaa palautetta heti, kun aihetta tulee. Yksi joukkueen tekemä pelisuoritus saa hänet jopa huutamaan “Bravo!”

Banks tietää, että joukkueelta vaaditaan äärimmäistä venymistä, jotta se pystyy kukistamaan tulevat vastustajansa olympiakarsinnassa, sillä näistä joukkueista ainoastaan Kiina on Suomea huonommalla sijalla kansainvälisessä rankingissa. Lisäksi tulevat vastustajat ovat pelanneet kuluneen kesän huippukovaa Kansojen liigaa, joka päättyi Sammelvuon valmentaman Venäjän voittoon.

– Se laittaa meidät altavastaajan asemaan, eikä minulla ole siitä ongelmaa.

Kaikki kolme vastustajaa pelaa erilaisella tyylillä. Kiinan pelityyli on eri kuin Kanadan, joka on eri kuin Argentiinan. Banks ei kuitenkaan keskity vastustajien peliin, vaan siihen, mitä hänen oma joukkueensa pystyy tekemään ja mihin pystytään itse vaikuttamaan.

– 90 prosenttia niistä asioista, johon keskitymme ja johon laitamme energiamme, täytyy mennä siihen, että kehitämme oman pelityylimme ja pelaajiamme fyysisesti, teknisesti, taktisesti ja tietenkin henkisesti. Loput 10 prosenttia on sitten vastustajan peliin mukautumista.

Kolme voittoa. Olympiapaikka on niin lähellä. Mutta miten nuo kolme voittoa otetaan? Sitä pähkäilevät Joel Banks ja Suomen pelaajat, mutta yhtä lailla tulevat vastustajatkin. Banksin mielestä kyse on vain tuloksesta ja suorittamisesta. Sillä ei ole merkitystä, miten voitot tulevat.

– Sitä voi pelata huonosti ja voittaa, ja vain se merkitsee. Emme mieti yhtään ensimmäistä Kiina-peliä pidemmälle. Kun tuo peli on pelattu, sen jälkeen keskitymme seuraavaan.

Joukkue on ollut yhdessä vasta muutaman päivän, mutta Banks sanoo aistivansa pelaajista keskittyneisyyttä. Heillä on vain yksi tavoite.

– Pelaajat ovat erittäin kunnianhimoisia, kun he ajattelevat Kiinan turnausta. He haluavat pelata siellä parhaalla mahdollisella tavalla. Silloin nähdään, onko meillä sitä, mitä tarvitaan saadaksemme liput Tokion olympialaisiin.

Lue myös:

Lentopallon EM-kisat ja miesten olympiakarsintaturnaus näkyvät Ylellä syksyllä

Lentopallomiesten maajoukkue olympiakarsintoihin julkistettiin – "Meillä on varmasti paljon tehtävää"

Lentopallomaajoukkueen uusi pääkäskijä tapasi valmennettavansa, ensimmäinen tosipeli jo ensi viikolla: “Minulla on omat ideani, mutta aika on lyhyt”

Miesten lentopallomaajoukkue täydentyy – Sami Kurttila apuvalmentajaksi Joel Banksin rinnalle

Mestarien liigassa valmentanut britti päihitti maajoukkueluotsin haussa keväällä säväyttäneen suomalaisen: "Meillä oli hieno tilanne"

"Pakko sanoa, että olen mukavuusalueeni ulkopuolella" – Lentopallomaajoukkueen uusi brittiluotsi ei vielä tiedä täysin taustatiimiään

Pelaajien mielipiteitä kuunneltiin lentopallomaajoukkueen päävalmentajan valinnassa – "Tavallaan kokenut, mutta kuitenkin kokematon"

Asiantuntija pitää lentopallomaajoukkueen uuden päävalmentajan lähtötilannetta haastavana – "Saako hän asian perille, mitä hän toivoo pelaajilta?"

Brittiluotsi Joel Banks valittiin lentopallomaajoukkueen peräsimeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat