Suora

 • Dota 2: The International
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Rallin MM, Saksa, ek - live
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 1
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut

HJK:n tuleva vastus saa jo poliisin varpailleen: "Fanien maine on melkoinen, olemme katselleet netistä"

Helsingin poliisi on jo alkanut valmistella kahden viikon päästä pelattavaa HJK:n Mestarien liigan toisen karsintakierroksen ottelua.

Mestarien liiga
HJK HB Torshavn
HJK voitti HB Torshavnin yhteismaalein 5–2 Mestarien liigan karsintavaiheen ensimmäisellä kierroksella.AOP

HJK:n tiistai-illan Mestarien liigan ottelua tiirailtiin tarkasti myös Helsingin poliisissa. HJK eteni Mestarien liigan karsintakierroksella toiseen vaiheeseen kukistamalla färsaarelaisen HB Torshavnin yhteismaalein 5–2. Seuraavan kierroksen vastustaja on serbialainen Crvena zvezda, paremmin tunnettu nimellä Belgradin Punainen tähti, jonka fanit ovat tunnettuja rajusta kannattajakulttuurista.

Ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoo, että kahden viikon päästä pelattava ottelu tulee työllistämään HJK:n lisäksi myös Helsingin poliisia. Poliisi on jo aloittanut varautumisen peliin.

– Olemme tässä jo seurailleet ottelukaavioita ennakkoon. Tiedämme, mitä sieltä tulee. Fanien maine on melkoinen, olemme katselleet netistä, Roimu kertoo Yle Urheilulle.

Myös HJK:sta kerrotaan, että seurassa on alettu valmistautua kotiotteluun.

"Pyrimme olemaan mahdollisimman hyvin tilanteen tasalla"

Punaisen tähden fanit ovat olleet otsikoissa rajujen tempausten takia. Kotimaassa fanit ovat muun muassa heitelleet poliiseja soihduilla ja kivillä sekä mellakoineet ottelun jälkeen.

Roimu arvioi, että Punaisen tähden faneja tulee Helsinkiin kahden viikon päästä arviolta kymmeniä, ehkä satoja. Myös Ruotsissa on paljon serbejä, jotka saattavat tulla otteluun. Viikon päästä Serbiassa pelattava ensimmäinen osaottelu antaa Roimun mukaan osviittaa siitä, kuinka paljon väkeä Helsinkiin saapuu.

Punainen tähti. Crvena Zvezda supporters light torches during the Serbian Cup Final match between FK Crvena Zvezda and FK Partizan at stadium Rajko Mitic on May 23, 2019 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Punaisen tähden fanit sytyttivät soihdut Serbia Cupin finaalissa 23. toukokuuta.Getty Images

– Kansainvälisten kontaktien kautta pyrimme olemaan mahdollisimman hyvin tilanteen tasalla fanijoukon määrästä. Viime kädessä voimme myös reagoida tilanteeseen. Varaudumme niin, että pärjäämme tilanteessa kuin tilanteessa, Roimu alleviivaa.

Punainen tähti selvitti ensimmäisellä karsintakierroksella tiensä jatkoon kaatamalla liettualaisen Suduvan. Liettuassa Punaisen tähden faneja oli muutama kymmenen.

Päävastuu on HJK:lla

Poliisin mukaan Belgradin Punaisen tähden fanien käytös on riehakkaimmasta päästä Euroopassa. Poliisi kuitenkin painottaa, että valmiutta ei nosteta mitta-asteikon kärkeen.

– Paljon on eurooppalaisia joukkueita, joilla on vilkasta fanitoimintaa. Tämä faniryhmä kuuluu kärkikastiin, jota täytyy seurata tarkasti. Varaudumme tähän enemmän kuin normaaliin paikallisderbyyn. Huomioidaan, mutta ei mitään mullistavia asioita tehdä.

Ylikomisario Roimun mukaan ottelu tulee työllistämään paljon myös HJK:ta ja seuran täytyy varautua peliin huolella. HJK:lla on ottelusta päävastuu.

– HJK vastaa ottelupaikasta ja ottelun aikaisista turvallisuustoimista lähtökohtaisesti. Koska kyse on kansainvälisestä tapahtumasta ja ennakkojännitteet ovat tiedossa, niin totta kai viranomaiset varautuvat tähän, Roimu korostaa.

Poliisilla menossa vuoden vilkkain vaihe

Helsingin poliisilla heinäkuu on kiireistä aikaa. Helsingissä järjestettävä EU-kokous työllistää poliisin jo lähes äärirajoille. Roimu myöntää, että kahden viikon päästä resurssit ovat tiukoilla.

– Kyllähän tämä poliisiresursseja vie ottelupäivänä merkittävästi pois normaalista perustoiminnasta. Muutenkin kesä on vilkas. Kyllä tämmöiset tapahtumat ovat haastavia resurssien kannalta.

Roimun mukaan Helsingin poliisi tulee pyytämään apuja muualta Suomesta heinäkuussa. Roimu ei silti ole huolissaan. Hän muistelee, että aikaisemminkin huonossa maineessa olevia faneja on tullut muun muassa Puolasta ja siitä on selvitty.

– Toivotaan, että kaikki sujuu mallikkaasti niin kuin aiemminkin.

Lue myös:

HJK pelaa viiden päivän sisällä kaksi kauden tärkeintä otteluaan – Tampere ja Belgrad ovat joukkueelle yhtä arvokkaat: "Emme vertaile tulevia otteluita"

HJK selviytyi tasapelistä huolimatta jatkoon Mestarien liigan karsinnoissa – seuraava vastustaja on kivikova serbialaisryhmä

Palloliitto antoi Stadin derbystä taas sakot molemmille

De Geasta tulossa maailman parhaiten palkattu maalivahti – viikkopalkka lähes 400 000 euroa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat