Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

"Työtön Stanley Cup -voittaja" Ville Husso metsästää yhä ensimmäistä NHL-otteluaan – jatkosopimus ratkeaa lähipäivinä

Maalivahti Ville Husso sai maistaa jääkiekkomaailman glamouria alkukesästä, kun hän pääsi juhlimaan joukkueensa kanssa Stanley Cupin mestaruutta. Juhlista jäi kuitenkin ristiriitainen olo, sillä Husso ei päässyt pelaamaan sekuntiakaan.

NHL
Maalivahti Ville Husso Tokoinrannassa
Maalivahti Ville Husso on kuulunut St. Louis Bluesin organisaatioon kolmen vuoden ajan. Hän haluaisi myös jatkaa samaisessa organisaatiossa, vaikka ei olekaan päässyt pelaamaan vielä NHL:ssä.Laura Hyyti / Yle

Ville Husso istuu rauhallisen oloisena helsinkiläisen ravintolan terassilla ja juo jo hieman kylmettynyttä kahviaan. Hymynkareen takaa ei välttämättä uskoisi, että Husson uralla on tällä hetkellä menossa varsin mielenkiintoiset hetket.

Vasta reilu kuukausi sitten Husso sai nostella St. Louisin pelaajien kanssa himoittua Stanley Cup -pystiä Bostonin TD Gardenissa, mutta nyt hän odottaa kuumeisesti agentiltaan kuulumisia sopimusneuvotteluista.

– Työtönhän minä olen tällä hetkellä, Husso naurahtaa.

Husso ja hänen NHL-seuransa St. Louis Blues ovat sopimusneuvotteluissaan suhteellisen lähellä toisiaan, mutta palkkasummasta käydään vielä vääntöä. Husso toivoo saavansa sopimuksen jo tänään. Tai huomenna. Jos mitään ei kuulu sunnuntaihin mennessä, hän joutuu tekemään parin päivän pikavisiitin Torontoon, sillä tuolloin sopimus siirtyy välimieskäsittelyyn.

– En oikein itsekään tiedä, miten prosessi etenee, hän myöntää ja muistuttaa, että harvoin sopimusneuvotteluja päästetään välimieskäsittelyyn asti.

– Viime vuonna 44 sopimusta oli menossa välimieskäsittelyyn ja neljä niistä lopulta eteni niin pitkälle.

Husson tapauksessa tilanne on poikkeava, sillä yleensä pelaajat turvautuvat tähän menetelmään. Tällä kertaa prosessin on laittanut liikkeelle seura eli St. Louis Blues. Sääntöjen mukaan pelaaja voi joutua välimieskäsittelyyn ainoastaan kerran urallaan, jos sitä hakee seura. Tuolloin pelaajan palkka voi myös pudota.

Jos St. Louis ei hyväksy välimieskäsittelyssä puolueettoman käsittelijän ehdotusta eikä sopimusneuvotteluissa löydy yhteisymmärrystä, Hussosta tulee vapaa agentti ja hän voi valita itse oman seuransa. Tämä ei kuitenkaan innosta suomalaispelaajaa.

– En tiedä, onko siinäkään järkeä, sillä kaikki veskaripaikat ovat aika lailla varattuja. Minulle sopisi pysyä St. Louisissa tai AHL:ssä. Siellä on kuitenkin peliaikaa tarjolla.

Ville Husso
Ville Husso liittyi kesäkuussa niiden harvalukuisten suomalaispelaajien joukkoon, joka on saanut nostaa Stanley Cupia mestaruuden kunniaksi. Hän ei kuitenkaan saa nimeään pokaaliin, sillä hän ei pelannut joukkueessa pudotuspeleissä eikä runkosarjassa.Getty Images

Kun Ville Husso pääsi 13. kesäkuuta nostamaan Stanley Cup -pokaalia ilmaan, oli hän ristiriitaisissa tunnelmissa. Stanley Cupin nostaminen on lähestulkoon jokaisen jääkiekkoilijan unelma, ja vaikka pytyn paino pääsikin yllättämään Husson, oli liki 20 kilon painoisen pokaalin pitäminen käsivarsilla juuri sitä, mitä hän halusikin.

Mutta Husso olisi halunnut vaikuttaa joukkueensa NHL-mestaruuden voittamiseen pelaamalla. Sen sijaan hän joutui tyytymään kolmosmaalivahdin rooliin, kun valokeilan otti haltuunsa hänen joukkuekaverinsa AHL-joukkue San Antonio Rampagesta: Jordan Binnington.

Tilanne olisi yhtä hyvin voinut olla päinvastainen, jos kutsua ylös NHL:ään odottanut Husso ei olisi loukkaantunut, ja vieläpä kahdesti.

Ensimmäisen kerran Husso loukkasi nilkkansa joulukuun lopussa, kun hänen luistimensa jumittui jäähän torjunnassa. Lääkäri uskoi vamman paranevan parissa viikossa, mutta taukoa tulikin kaksi kuukautta.

Tiesin samantien, että se on sama vamma.

Helmikuun lopussa Husso pääsi jälleen tositoimiin, mutta ilo oli ennenaikaista, sillä maaliskuun puolivälissä hän loukkasi toisen jalan nilkan tolppatorjunnassa.

Husso oli pelannut viimeiset kolme vuotta samoilla luistimilla, mutta viime kauden alussa joukkueen huoltajat eivät antaneet hänen pelata enää vanhoilla luistimilla. Uudet luistimet olivat alkuun liian jäykät.

– Tiesin samantien, että se on sama vamma, Husso kertoo ja myöntää, että loukkaantumiset tulivat erittäin pahaan saumaan.

– Kuka tahansa voi kuvitella tilannetta työelämässä: olet tyrkyllä pomon paikkaan. Sitten tulee jotain, mihin et voi itse vaikuttaa, ja viereltä toinen menee ohi ja nousee siihen pomon paikalle.

Husson sijaan Bluesin riveihin noussut 26-vuotias kanadalaisvahti käytti näytönpaikkansa hyväkseen täydellisesti. Binnington otti pomon paikan St. Louisin kokoonpanossa ja oli yksi joukkueen pelin kulmakiviä, kun Blues nousi surkean alkukauden jälkeen ensimmäiseen mestaruuteensa.

Maalivahti Ville Husso Tokoinrannan laiturilla
Ville Husson kauteen kuului kaksi nilkkavammaa. Tästä huolimatta hän pääsi mukaan St. Louisin Black Ace -ryhmään.Laura Hyyti / Yle

Toisen epäonni on toisen onni. Husso ei kuitenkaan jossittele tapahtumia, eikä ole katkera Binningtonille. Pikemminkin päinvastoin, sillä Husso eli vahvasti joukkueen mukana ja halusi Binningtonin onnistuvan. Hänelle kollegan tarina antaa vain lisämotivaatiota. 24-vuotiaalla Hussolla on vielä aikaa maailman valloitukseen.

– Minulla on tarvittavat taidot ja luotan siihen, että pystyn pelaamaan NHL:n tasolla. Uskon siihen, että kun saan sen näytönpaikan – ja se tulee vielä – onnistun.

Ja jo paikka St. Louisin Black Ace -ryhmässä eli pelaavan kokoonpanon ulkopuolisessa ryhmässä oli Hussolle hieno kokemus. Hänet liitettiin ryhmään jo maaliskuussa, jolloin AHL-kausi oli vielä käynnissä ja hän oli vasta toipumassa toisesta nilkkavammastaan. Husso suoritti kuntoutuksensa loppuun St. Louisissa, ja vaikka se tarkoitti vääntäytymistä hallille seitsemältä aamulla, ei Husso valittanut.

– Huhtikuun puolivälin jälkeen pystyin treenaamaan täysiä. Silloin tuntui siltä, että I’m back! Tuli pieni huokaus, nyt on asiat taas hyvin.

Mutta ennen kaikkea oli hieno nähdä, kuinka yhtenäinen ja upea joukkue St. Louis oli.

Ville Husso

Bluesin mustiin ässiin kuului Husson lisäksi kahdeksan kenttäpelaajaa, jotka harjoittelivat pelaavan kokoonpanon ehdoilla. Jos Jordan Binnington nosti harjoituksissa kätensä pystyyn huilin merkiksi, Husso siirtyi siksi ajaksi maalille. Ja jos pelaajat halusivat harjoitella jääharjoittelun jälkeen vähän ylimääräistä, Husso jäi maalille.

Pelipäivinä ässäpelaajat antoivat rauhan pelaavalle kokoonpanolle. Runkosarjan aikaan he tekivät vielä ensimmäisen erän aikana pukukopin tiloissa kuntovalmentajan ohjeilla oheisharjoitusta, mutta pudotuspeleissä pukukoppi rauhoitettiin eikä sinne päästetty ylimääräisiä.

Jos joukkue hävisi pelinsä, ässäpelaajat poistuivat kotiinsa tai hotellille käymättä pukukopissa. Voittojen jälkeen tilanne oli eri.

Husso myöntääkin, että välillä hänestä tuntui, ettei kuulunut joukkueeseen, mutta näin tapahtui vain hyvin harvoin. Organisaatio pyrki pitämään huolen omistaan, joten kaikki pelaajat yöpyivät samassa hotellissa ja uuteen kaupunkiin saavuttaessa joukkue kävi yhdessä syömässä.

Pudotuspelien kokeminen sisäpiiristä oli Hussolle opettavainen kokemus. Nyt hän tietää, kuinka kovaa peliä huipulla pelataan ja mitä mestaruuteen vaaditaan.

– Mutta ennen kaikkea oli hieno nähdä, kuinka yhtenäinen ja upea joukkue St. Louis oli. Sain olla siinä mukana, matkustaa ja elää sitä arkea.

Maalivahti Ville Husso Tokoinrannassa
Ville Hussoa pidettiin jo varhaisista juniorivuosista lähtien yhtenä Suomen lupaavimmista maalivahdeista. Hän hakee edelleen paikkaansa NHL:stä.Laura Hyyti / Yle

Kun Husso lähti Pohjois-Amerikkaan kolme kautta sitten huippulupauksena, tuoreena hopeamitalistina ja liigan parhaana maalivahtina, hän odotti oven NHL:ään aukeavan nopealla aikataululla.

Toisin kävi, sillä Husso joutui ensimmäisenä kautenaan pelaamaan jopa farmiliigan farmiliigassa. Lisäksi hän taisteli peliajastaan Chicago Wolvesin AHL-joukkueessa, joka toimi sekä St. Louisin että Las Vegas Knightsin farmijoukkueena ja jossa valmennusjohto tuli Las Vegasin organisaatiosta.

Viime kaudella Husson tilanne parani selkeästi, sillä hänen edustamansa San Antonio Rampage oli vaihtunut puhtaasti St. Louisin farmijoukkueeksi. Mutta vaikka paikkakunta oli tuttu, oli joukkueen valmentaja vaihtunut Dean Chynowethista Drew Bannisteriin ja myös osa pelaajista oli vaihtanut maisemaa.

Joukkueen peli olikin alkukaudesta useaan otteeseen hukassa, ja tasaisuuden puute vaikutti Husson peliin. Kun tähän lisätään vielä joulun jälkeiset loukkaantumiset, oli talvi hänelle melkoista vuoristorataa.

Ei tuollaiseen pysty valmistautumaan, mutta siihen rumbaan pitää olla henkisesti valmis.

Ville Husso

Husso naurahtaa kaipaavansa välillä tasaisuutta, mutta toisaalta viime vuodet ovat opettaneet häntä elämään hetkessä ja nauttimaan myös vastoinkäymisistä.

– Nuo kasvattavat myös henkisesti ja ovat hyviä kokemuksia. Pitää mennä päivä kerrallaan. Ei voi miettiä, mitä ensi viikolla tapahtuu, hän sanoo ja kertoo esimerkin yhdestä talven viikonlopuista, jolloin hän oli perjantaina Bluesin pelissä luukulla, pelasi lauantaina AHL:ssä, palasi sunnuntaina jälleen Bluesin luukulle ja pelasi maanantaina AHL:ää.

– Ei tuollaiseen pysty valmistautumaan, mutta siihen rumbaan pitää olla henkisesti valmis.

Vielä muutama vuosi sitten tuollaiseen pomputteluun tottuminen olisi ollut Hussolle mahdotonta, sillä hän oli SM-liigassa tottunut vastuuseen ja tiesi aina hyvissä ajoin, missä jäähallissa pelaisi ja milloin. Nyt hän uskoo, että ammattilaisuuden kova koulu maksaa itsensä vielä takaisin.

Maalivahti Ville Husso Il Gabbianon viherseinän edessä
Toissa kaudella Ville Husso pelasi hyvin AHL:ssä, mutta ei saanut peliaikaa NHL:ssä.Laura Hyyti / Yle

Vaikka Husson tuleva osoite ei ole vielä täysin selvillä, hän on aloittanut jo valmistautumisen tulevaan kauteen. Hän on harjoitellut kuntovalmentajansa opein parin viikon ajan ja suunnittelee aloittavansa jääharjoitukset muiden suomalais-NHL-pelaajien kanssaa viimeistään parin viikon kuluttua.

Hussolla on tulevasta kaudesta yksinkertainen toive – hän haluaa pelata ehjän kauden johon kuuluu paljon onnistumisia. Hänelle onnistuminen on ennen kaikkea kauan metsästetty ensimmäinen NHL-peli, mieluiten St. Louis Bluesin riveissä, sekä hyviä pelejä AHL:ssä.

– Sitä kautta tulisi lisää itseluottamusta ja olisin jälleen se sama Ville Husso, joka olin vuosi sitten, hän sanoi viitaten toissa kauteen, jolloin hän tukki Rampagen maalin 92,2 prosentin tarkkuudella.

Husso uskoo, että tuleva kausi on hänelle iso, mutta hän ei suostu ottamaan siitä minkäänlaista painetta. Hän sanoo olevansa henkisesti valmis ottamaan sen lopullisen askeleen eteenpäin.

– Teen nyt töitä ja tulen vahvempana takaisin. Haluan näyttää joukkueelle ja seuralle, että haluan oikeasti tulla takaisin, eivätkä pikku loukkaantumiset minua haittaa. Lähden ensi kauteen sillä mentaliteetilla, että teen binningtonit, hän virnistää.

Muokattu 18.7.2019 kello 8.42: Korjattu, että St. Louis Blues voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa. Aiemmin jutussa luki, että mestaruus tuli 49 tauon jälkeen. Blues pelasi tänä kesänä finaaleissa ensimmäistä kertaa 49 vuoteen.

Lue myös:

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen

Voisiko Ville Husso olla St. Louisin sensaatiomaalivahti Binningtonin tilalla? – ”Kyllä sitä on miettinyt”

Oppirahoja maksanut Ville Husso haluaa näyttää MM-kisoissa NHL-joukkueelleen

Leijonien maalivahti tietää, miltä tuntuu matkustaa bussilla 3222 kilometriä parin vuorokauden aikana – ”Jotain poikkeuksellista siinä jätkässä on!”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat