Pika-aitureiden historiallinen temppu suomalaisessa yleisurheilussa sai asiantuntijan maireaksi: ”Kumpikaan ei ollut edes tyytyväinen”

Yleisurheilun MM-kisoihin ei ole koskaan aiemmin selvinnyt kolmea suomalaista pika-aituria samalle matkalle.

yleisurheilu
Reetta Hurske, Annimari Korte

Suomalaisessa yleisurheilussa tehtiin keskiviikkona historiaa Lapinlahden GP-kisoissa, kun Reetta Hurske rikkoi pitkän taistelun jälkeen Dohan MM-rajan. Suomi saa näin Dohan MM-kisoihin kolme urheilijaa 100 metrin aitoihin. Aiemmin rajan olivat rikkoneet Nooralotta Neziri ja Annimari Korte.

Korte paransi vielä ennätystään ja Nezirin hallussa ollutta kotimaista kärkitulosta lukemiin 12,86. Hurskeen aika kahden metrin myötätuulessa oli 12,97 eli sadasosan alle MM-rajan. Hurske oli jo tällä kaudella kolme kertaa alittanut MM-rajan, mutta liian kovissa myötätuulissa. Neziri ei kisannut Lapinlahdella, vaan on mukana viikonloppuna Lontoossa Timanttiliigassa.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni hehkutti pika-aitureiden historiallista temppua. Koskaan aiemmin kolmea 100 metrin pika-aituria eli täyttä määrää ei ole voitu lähettää MM-kisoihin.

– Naisten pika-aidat oli ihan mahtava kilpailu. Olosuhde oli tuulien osalta hyvä, mutta muuten ei ollut ehkä optimaalista. Kumpikaan ei ollut edes tyytyväinen juoksuunsa ja silti tuollaisia aikoja syntyy. Katsotaan, tuleeko vielä lisää rajanalituksia, Finni iloitsi.

Hänen mukaansa Lapinlahden kisan voiton ratkaisi tapahtumat kahdella viimeisellä aitavälillä.

– Korte pysyi hyvin Hurskeen mukana alussa. Noin kahdeksan aitaa mentiin tasatahtiin. Kaksi viimeistä aitaa olivat Kortteelta erinomaisia. Reetalla ei aivan pysy juoksu loppuun asti kasassa. Kahdella viimeisellä välillä kroppa alkaa vähän pyöriä. Onneksi meni kuitenkin MM-raja rikki, Finni totesi heti vedon jälkeen.

Heti kisan jälkeen asiantuntija kiinnitti huomiota myös kummankin aiturin kehityskohteisiin hyvistä ajoista huolimatta. Kortteen reaktioaika oli 0,201 ja Hurskeen 0,188.

– Vaikka lähdöt näyttivät hyviltä, Kortteen reaktioaika ei ole pikajuoksuun ollenkaan niitä parhaita. Siitä olisi parhaimmillaan otettu vielä pois. Hurskeen reaktioaika oli edelleen hänelle vähän vaisu. En tiedä, missä äänilähteet olivat. Se vaikuttaa aika paljon reaktioaikoihin, Finni pohti.

Euroopan tasolla finaalistien joukossa

Korte nousi ajallaan Euroopan tilaston kuudenneksi ohi seitsemänneksi pudonneen Nezirin. Ykkösenä on Valko-Venäjän Elvira Herman, joka kellotti kärkiaikansa 12,70 viime viikolla alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Jotain lajin kovuudesta kertoo, että maailmantilastossa Herman on vasta jaetulla 13. sijalla. Toki samaan aikaan tai kovempaan on pystynyt peräti yhdeksän yhdysvaltalaista, kun MM-kisoihin pääsee kolme kovinta yhdysvaltalaista.

– Hyvin lähellä ollaan Euroopan kärkitasoa Suomen naisten osalta, Finni toteaa.

Lapinlahden kisassa säväyttivät pika-aitureiden lisäksi estejuoksijat Topi Raitanen ja Camilla Richardsson. Raitanen veti pitkän kilpailutauon ja vuoristoleirin jälkeen lähelle omaa ennätystään 3000 metrin esteissä. Richardsson paransi sivulajissaan 5000 metrillä ennätystään yli 20 sekuntia. Richardsson rikkoi jo viime viikolla 3000 metrin esteissä MM-rajan ja teki siinäkin ennätyksensä.

– Raitanen juoksi korkealta paluun, ratatauon ja jopa pienten ongelmien jälkeen erinomaisen estekisan. Richardsson jatkaa loistavaa juoksukuntoaan. Estejuoksijat ovat kovassa lyönnissä, Finni hehkutti.

Lue lisää:

Näin kiljuttiin riemusta! Korte teki kotimaisen kärkituloksen sekä Hurske rikkoi vihdoin MM-rajan – molemmat silti ymmällään

Raitanen taipui estekisassa sadasosalla – heitti kenties ratkaisevasta hetkestä asiantuntijalle: ”Varmaan nauroi katsomossa”

Suomalaisjuoksijalta jäätävä 20 sekunnin ennätysparannus sivulajissaan: ”Tuntuu todella hyvältä”

Leo-Pekka Tähti lähetti ärhäkkään viestin maailmalle – uudessa kärkiajassa riittää vastustajille miettimistä

Antti Ruuskaselle mahalasku Lapinlahdella – pettyi pahasti: ”Tällaisen kisan haluaisin unohtaa nopeasti”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat