Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

Kommentti: Ranskan ympäriajo on jännittävin vuosikausiin

Toiveissa on huippumäkimiesten romanttinen taistelu mies miestä vastaan Tourmalet’n nousussa lauantaina, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

pyöräily
Geraint Thomas (oik.), Julian Alaphilippe (kesk.) ja Thibaut Pinot La Planche des Belles Filles'n loppunousussa Ranskan ympäriajossa 2019.
Geraint Thomas (oik.), Julian Alaphilippe (kesk.) ja Thibaut Pinot La Planche des Belles Filles'n loppunousussa Ranskan ympäriajossa 2019.Yoan Valat, AOP.

Ranskan ympäriajo saavuttaa tänään torstaina Pyreneiden vuoriston. Touolousesta ajetaan 209,5 kilometriä Bagnères-de-Bigorreen. Matkalla ylitetään pari ykköskategorian nousua: Col de Peyresourde ja Hourquette d’Anzican. Huomenna perjantaina Paussa ajetaan henkilökohtainen aika-ajo.

Sunnuntai-iltana Tourin toinen viikko päättyy Prat d'Albis’n huipulle. Monta vuotta on oltu tilanteessa, jossa tuleva voittaja on ollut tiedossa jo ympäriajon toisen viikon lopussa. Ainakin erittäin valistunut arvaus voimasuhteista on ollut esitettävissä. Media- ja urheilutuotteen kannalta toisen viikon loppu on varhainen ajankohta, sillä Tour kestää kolme viikkoa.

Edelliset seitsemän vuotta ovat kuluneet brittiläisen Team Skyn rautaisessa hallinnassa. Sky vaihtoi täksi kaudeksi sponsorinimekseen Ineos. Joukkueen kapteeni, Bradley Wiggins, Chris Froome tai Geraint Thomas, on voittanut ympäriajon kuutena vuonna seitsemästä. Vuonna 2014 Astanan Vincenzo Nibali otti keltapaidan lopullisesti haltuunsa toisella viikolla matkallaan ylivoimaiseen voittoon.

Tänä vuonna Tour on kuitenkin tasaisempi kuin vuosiin, sillä selkeä ennakkosuosikki puuttuu. Froome olisi ollut suosituin veikkaus, mutta brittitähti mursi likimain jokaisen luunsa onnettomuudessa eikä voi kilpailla. Myös vuoden 2017 Giro-voittaja Tom Dumoulin puuttuu pelotonista eli pääjoukosta.

Keltaisen paidan kohtaloa saadaankin toivottavasti jännittää ensi viikon alppietappeihin asti. Missä vaiheessa kokonaiskisaa johtava Julian Alaphilippe katkeaa – vai katkeaako? Kumpi Ineosin tykeistä, Thomas vai Egan Bernal, on kovempi? Nousevatko Thibaut Pinot ja Jakob Fuglsang mukaan voittotaistoon hölmöiltyään itselleen minuutin tappiot tasaisella mutta tuulisella osuudella maanantaina? Mikä on kolmen vuoden takaisessa Girossa säväyttäneen Steven Kruijswijkin todellinen vuoristokunto?

Toiveissa on huippumäkimiesten romanttinen mano a mano-, mies miestä vastaan -taistelu Tourmalet’n nousussa lauantaina. Pragmaattinen veikkaus on kuitenkin arkisempi. Kokonaiskisan kakkosena oleva Thomas polkee todennäköisesti haastajiltaan jalat alta huomisessa aika-ajossa. Sen jälkeen Ineos kontrolloi tempoa läpi Pyreneiden ja mestari on jälleen tiedossamme viikkoa ja 970 kilometriä ennen Pariisin Champs-Élysées’tä.

Lue myös:

Geraint Thomas puolustaa Tourin valtikkaansa tiukasti – "Tavoite on voittaa kokonaiskisa, muut ovat täällä voittaakseen etappeja"Rajut vatsavaivat pakottivat Suomen pyöräilytähden kilpailutauolle – perhe ja urheilupsykologi auttoivat Lotta Lepistöä: "Voisitko antaa itsellesi armoa?"

Vakavasti loukkaantunut Chris Froome puoli vuotta sivussa pyöräilykisoista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat