Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Mitä jos jalkapalloilija tulee raskaaksi? Tähdet vaativat sopimuksiin selkeitä sääntöjä esimerkiksi palkanmaksusta

Naisjalkapallon huiput vaativat päättäjiltä tekoja ammattilaisuran ja perheen sovittamiseksi yhteen.

jalkapallo
caroline seger
Caroline Seger voitti MM-pronssia tänä kesänä muun Ruotsin joukkueen kanssa.Richard Heathcote/Getty Images

Naisten jalkapallon suosio maailmalla kasvaa kovaa vauhtia, ja samalla lajissa liikkuu enemmän rahaa, kun suuret seurajoukkueet ja monikansalliset yritykset panostavat siihen. Naisjalkapallon suurmaihin kuuluvan Ruotsin huippupelaajat haluavat, että osana ammattimaisuutta lajiliitot ja seurat pyrkisivät nykyistä paremmin huomioimaan pelaajien oikeuden saada lapsia ja perustaa perhe uransa aikana.

Uutistoimisto TT:n kattavassa artikkelissa asian ottavat puheeksi Ruotsin MM-pronssia saaneen joukkueen avainpelaajat Hedvig Lindahl, Caroline Seger ja Nilla Fischer.

– Olisi hienoa kuulla, että jalkapalloliitto ottaa tässä aloitteellisen roolin. Sen ei pitäisi jäädä aina vain meidän pelaajien ajamaksi asiaksi, Lindahl sanoi TT:n mukaan.

Rahavirtojen lisääntyessä naisten jalkapallo ammattimaistuu entisestään. Pelaajien mielestä päättäjät eivät ole kuitenkaan tarttuneet kaikkiin kehityksen osa-alueisiin riittävän hyvin.

– Meidän sopimuksissamme näistä kysymyksistä ei ole varmaan koskaan edes keskusteltu. Niitä on punnittu aina yksittäistapauksina, kun asia on tullut vastaan seurojen ja yksilöiden kesken. Tätä pitää tietenkin miettiä ja suunnitella huolella, Seger pohti.

Linjausta kaipaavia kysymyksiä on paljon: Kuka maksaa palkan raskausajalta? Käsitelläänkö äitiysloma samalla lailla kuin loukkaantumisen aiheuttama tauko? Jatketaanko pelaajasopimusta automaattisesti raskausajalle? Voiko pelaaja palata lapsen saatuaan kentille siirtoajan ulkopuolella?

Jalkapallouran jatkamista äitinä pitäisi helpottaa

Minkäänlaista keskustelua yleisistä toimintatavoista ei ole toistaiseksi käyty liittojen tai seurojen kesken. Perheen perustamista puntaroivat ammattilaispelaajat joutuvat tekemään isoja päätöksiä ilman varmaa tietoa seurauksista.

– Uskoakseni todella harvoilla seuroilla on mitään käytäntöä näihin asioihin. Naiset pelaavat jalkapalloa, ja me naiset olemme niitä, jotka tulemme raskaiksi. Näin ollen pitäisi olla jonkinlainen käytäntö, totesi puolestaan Fischer.

TT teki kyselykierroksen Ruotsin naisten jalkapalloliigan Damallsvenskanin seurajohtajille. Vastausten perusteella selvisi, ettei seuroissa ole edelleenkään linjattu käytäntöjä, vaikka kysymys on ollut tapetilla ennenkin.

Yksi pelaajien esiin nostama huoli on huippu-uran jatkaminen äitinä. Liitolta kaivattaisiin rohkaisua, tukea ja konkreettisia neuvoja. Maailman huippupelaajiin lukeutuva tanskalainen Pernille Harder uskoo, että yhä useampi huippupelaaja haluaa jatkaa uraansa lapsen saatuaan.

– Meille naisille se menee eri lailla kuin miehillä, joten kysymys on tärkeä. Ehkä pitäisi kirjata sponsori- ja pelaajasopimusten ehtoihin, aivan samoin kuin tavallisissa töissä, että on mahdollisuus jäädä vanhempainvapaalle ja palata sen jälkeen hommiin. Sopimusta ei voisi purkaa raskauden perusteella, Wolfsburgin huippuseurassa pelaava Harder ehdotti TT:n mukaan.

Lue myös:

MM-kisamenestyjät Hollanti ja Ruotsi nostivat sijoitustaan jalkapallon naisten maailmanlistalla

Kohuttu supertähti piti tunteikkaan puheen MM-kultaparaatissa: ”Meidän pitää rakastaa enemmän ja vihata vähemmän” – kritisoi aiemmin Trumpia kuittailemalla presidentin iskulauseesta

Ruotsin kokenut MM-maalivahti jatkaa maajoukkueessa olympiakullan kiilto silmissään

Naisten MM-jalkapallo keräsi Ylen kanavilla upeat katsojaluvut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat