Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini

Suomen paras naisjalkapalloilija valitsi Ahvenanmaan, koska oli kuullut siitä paljon hyvää – Åland United houkuttelee suomalaishuippuja, vaikka palkka on opintotuen luokkaa

Åland United vahvistui kauden kynnyksellä kolmella Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajalla. Mestarihaastaja on esiintynyt alle odotusten.

jalkapallo
Anna Auvinen kuuluu Åland Unitedin luottopuolustajiin.
Robert Jansson

Jalkapalloilija Anna Westerlundin paluu Naisten liigaan yhdeksän ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen oli viime vuoden lopulla suomalaisen jalkapallon uutispommeja. Suomen maajoukkueen luottotoppari oli juhlinut Lilleströmin kanssa niin Norjan pääsarjan kuin cupinkin voittoa ja komean kauden kruunasi valinta Suomen parhaaksi naisjalkapalloilijaksi.

Suurelle yleisölle paluu kotimaahan tuli kenties puskan takaa, mutta ei Westerlundille itselleen.

– Olin yhdeksän vuotta ulkomailla. Olen hyvin perhekeskeinen ihminen, ja minulla oli jo vähän koti-ikävä. Lilleströmissä pysyminen ei ollut vaihtoehto, sillä olin ollut seurassa jo viisi vuotta ja kaikki tuli kuin automaattiohjauksesta.

Anna Westerlund
Anna Westerlund kuuluu myös maajoukkueen kokeneimpiin pelaajiin.AOP

Siksi Westerlund suuntasi katseensa kotimaan kentille. Pisimmän korren veti viime kaudella pronssille yltänyt Åland United, joka on sangen hyvässä maineessa maajoukkuepelaajien keskuudessa.

– En ehkä ollut sanonut sitä ääneen, mutta olin aina ajatellut, että haluan kokeilla Ahvenanmaalla pelaamista. Muilta pelaajilta olin kuullut seurasta pelkästään positiivista. Täällä saa keskittyä jalkapalloon täysillä ja tuntea itsensä ammattilaiseksi, vaikka kyse onkin Naisten liigasta.

"Emme ole täällä rahan takia"

Westerlund ei ole ainoa ahvenanmaalaisseuran huippuvärväyksistä. Åland United onnistui täksi kaudeksi houkuttelemaan saarelle maajoukkuepelaajista puolustaja Tiia Peltosen ja maalivahti Paula Myllyojan. Myllyoja siirtyi kuitenkin vastikään italialaisseura Pink Barin riveihin, minkä jälkeen seura tiedotti hankkineensa keskikentälle kovatasoisessa yhdysvaltain naisten pääsarjassakin pelanneen Erin Yenneyn.

– Emme ole täällä rahan takia. Ammattilaisuuden luo se, että saamme olla tällä saarella ja tehdä mitä rakastamme. Emme ole missään suurkaupungissa, missä pitää käydä töissä ja tehdä kaikkea muuta. Täällä saamme keskittyä vain jalkapalloon, Westerlund lataa.

Seuran urheilutoimenjohtaja Mikael Virta seuraa tarkasti harjoituksia.
Seuran urheilutoimenjohtaja Mikael Virta seuraa tarkasti harjoituksia. Hinni Hirvonen

Pelkkä jalkapalloon keskittyminen kuulostaa unelmalta, ja sitä se näille naisille onkin. Totuus on kuitenkin karumpi, sillä elämä todella kulkee pelkästään jalkapallon ehdoilla – täällä ei eläkekassaa tai asuntosäästöjä kartoiteta, vahvistaa seuran urheilujohtaja Mikael Virta.

– Kun kotimaisista pelaajista puhutaan, sanoisin, että opintotuki menee aika paljon päälle sen summan, mitä pelaajat täältä saavat. Voidaan puhua huonosta opintotuesta. Sitten on toki muutamia pelaajia, jotka melkein pääsevät opintotuen tasolle.

Virta paljastaa, että moni etsiikin pian saarelle tultuaan sivutyön.

– Tänne tulevat tarvitsevat katon pään päälle ja jonkinlaisen ruokarahan, että pärjäävät. Useimmat tekevät vähän ajan päästä tänne tultuaan jonkinlaista pientä sivutyötä.

Rahaa enemmän houkuttelevat olosuhteet, joiden puolesta moni pelaajakin puhuu – niin paljon, että se houkuttelee saarelle aina uusia huippupelaajia.

– Pystymme luomaan sellaisen ympäristön, että pelaajat pystyvät keskittymään täysillä jalkapalloon. Olemme joskus naureskelleet jonkun maajoukkuepelaajan kanssa, että vähän kun olisi leirillä koko ajan. Sitten taustalla on paljon innokkaita ihmisiä. Kai me olemme ystävällisiä ihmisiä, ja siitä se maine vähän kuin tulee, Virta selittää.

Luontoa ja rauhaa

Saariryhmällä on tarjota paljon sellaista, minkä arvoa ei voi mitata rahassa. Juuri kesällä Ahvenanmaa on kauneimmillaan, ja sen tietävät myös laivalasteittain saapuvat turistit.

– Hävettää myöntää, etten ole tutustunut kaikkiin saaren hienoihin paikkoihin. Kesä on nyt parhaimmillaan ja kesäisin täällä on joka päivä tekemistä.

Toisaalta 30-vuotias maajoukkuetoppari paljastaa iän rauhoittaneen entistä kaupunkilaistyttöä.

Elän päivä kerrallaan. Tutkin Ahvenanmaata, käyn ostoksilla ja nautin elämästä. Joka päivä ei tarvitse tehdä jotakin erikoista.

Anna Westerlund, Åland United

Puheen kääntyessä jalkapallon ulkopuoliseen elämään, helähtää Westerlund nauruun.

Kuva Åland Unitedin harjoituksista heinäkuulta.
Robert Jansson

– Pitäisi varmaan sanoa, että luen kirjoja ja olen hyvin kulturelli... En kuitenkaan tee niin usein. Elän päivä kerrallaan. Tutkin Ahvenanmaata, käyn ostoksilla ja nautin elämästä. Joka päivä ei tarvitse tehdä jotakin erikoista.

Westerlund sanoo nauttivansa siitä, että kaikki on lähellä. Manner-Ahvenanmaan ajaa nopeasti päästä päähän, sillä saarella on leveyttä ja pituutta kumpaakin noin 50 kilometriä. Yksi elementti on kuitenkin vielä lyhyitä etäisyyksiäkin tärkeämpää.

– Niin kauan kuin on vettä ympärillä, olen tyytyväinen.

Vesi on Westerlundille jopa niin läheinen elementti, etteivät edes yli vuorokauden mittaiseksi venyvät pelireissut haittaa.

– Se ei ole mikään ongelma. En tiedä, miksi ihmiset pitävät sitä raskaana. Itse matkustan mielelläni laivalla ja sitten vähän bussilla.

Kausi sujunut alle odotusten

Pienen paikan ja vahvan yhteisön edut näkyvät kaikessa seuran toiminnassa. Ne nousevat myös puheissa esiin tuon tuosta.

– Tämä on pieni kaupunki, missä kaikki haluavat auttaa toisiaan. Joukkueenjohto ja joukkue ovat lähempänä toisiaan, kun vietämme niin paljon aikaa yhdessä, Westerlund selittää ja lisää, että myös seurajohtoon välit ovat läheiset ja tieto kulkee nopeasti.

Puheet saavat vahvistusta, kun urheilujohtaja Virta koukkaa kentän laidalle lastenrattaiden kanssa seuraamaan harjoituksia.

Åland United harjoittelee Hammarvallenissa, noin 20 minuutin päässä Maarianhaminan keskustasta.
Hinni Hirvonen

Ryppyjä urheilujohtajan kasvoilta saa kuitenkin etsiä, vaikka joukkueen suoritukset kentällä eivät ole vastanneet odotuksia. Viime kauden pronssimitalistit nostettiin jopa potentiaaliseksi mestarihaastajaksi HJK:lle, mutta tällä hetkellä ahvenanmaalaisseura löytyy Naisten liigasta sijalta kuusi – eroa sarjakärki HJK:hon on 19 pistettä.

– Tämä ei ole ollut paras alku joukkueelle. Meillä on mennyt ehkä vähän huonommin kuin odotettiin ja nyt suunta on vain ylöspäin. Meidän täytyy tehdä enemmän maaleja ja päästää vähemmän maaleja. Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että meidän on vain voitettava enemmän matseja, Westerlund kuittaa.

Vaikka mukaan mahtuu myös vaikeampia päiviä, Westerlund vakuuttaa silti olevansa tyytyväinen päätökseensä palata Suomeen.

– On päiviä, jolloin ajattelen, että mitä täällä teen, mutta niinhän se on ollut ulkomaillakin. Onneksi positiiviset päivät voittavat. Olen tyytyväinen päätökseeni tulla tänne.

Yle näyttää Naisten liigan otteluun Honka–Åland United kello 13.55 Areenassa. Jälkilähetys TV2:ssa kello 20.00.

Lue myös:

Åland Unitedin päävalmentaja valittiin tehtäväänsä vain 24-vuotiaana – naisjalkapallon paremmista edellytyksistä haaveileva Samuel Fagerholm haluaa pelaajiensa olevan tiivis osa saarta

Kokenut maalivahti Paula Myllyoja siirtyy Italian pääsarjaan – Åland Unitedille historian ensimmäinen pelaajakauppa: "Symbolinen summa"

Helmarien runkopelaaja siirtyy Ruotsin pääsarjaan

Helmareiden taituri Nora Heroum solmi jatkosopimuksen AC Milanin kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat