Suora

 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, joukkuekilpailun mäkiosuus
 • Urheilustudio 25.1.
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuus, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, ek 9 - live
 • Naisten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Urheilustudio 25.1.
 • Urheilustudio 25.1.
 • Miesten syöksylasku, Kitzbühel
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten syöksylasku
 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Oberstdorf
 • Hiihdon MC:Oberstdorf, miesten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilua
 • Mäkihypyn MC: Rasnov, naisten kilpailu

"Juoksen alasti torilla, jos pääsemme EM-kisoihin" – Huuhkaja-kapteeni Tim Sparv ymmärsi rajallisuutensa ja kurkottaa nyt kohti suurta unelmaa likaa kasvoissa

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv muovautui raatavaksi keskikenttäpelaajaksi. Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen tasapainottaa Midtjyllandin pelaajan arkea.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"

Tik, tak. Kello käy Tim Sparville. Valioliiga-haaveet kaatuivat jo aikoja sitten, mutta unelma jalkapallon EM-kisoihin pääsystä elää yhä. On aika vastata kahteen kysymykseen: kestääkö Suomi paineet, ja millä tavalla tulemme muistamaan maajoukkuekapteenin uran loputtua?

– Kappas, katsokaa Teräsmies Tim Sparvia, hänestä on tulossa näyttelijä!

Tanskalaisen Midtjyllandin pelaajien harjoituskausi on juuri alkanut. He huomaavat Sportliv-ohjelman löytäneen tiensä Tanskan maaseudulle. Päähenkilö Tim Sparv saa luonnollisesti kuulla kunniansa.

Kommentit lentävät joka puolelta pelaajien kävellessä kuntosalilta läheiselle ruohokentälle.

– Get fit with Tim!

– Älä nosta liikaa vain siksi, että kameratiimi on paikan päällä!

Tim Sparv jää salille. Yksitoikkoisia kuntoutusliikkeitä on luvassa kipeän nivusen takia.

Tim Sparv
Tim Sparv on pelannut Tanskan liigan Midtjyllandissa vuodesta 2014 lähtien.Yle / Sebastian Backman

Fakta on, että Sparv on saanut lisää vammoja viime vuosien aikana. Fakta on, että hän on jo täyttänyt 32 vuotta. Fakta on, että kello käy.

Tosiasia on myös se, että Suomi on ottanut tiukan otteen EM-karsintalohkon kakkospaikasta. Tällä kertaa Suomi tosiaan saattaa mennä kisoihin.

Millä tavalla tulemme muistamaan Tim Sparvin? Suurena, korvaamattomana johtajana, joka vei Suomen ensimmäisiin arvokisoihin – vai sympaattisena kapteenina, joka teki hienon uran, mutta ei koskaan päässyt maaliviivalle asti.

Tämä on viimeinen tilaisuus. Tilaisuus isolla T:llä, tai kuten Sparv itse sanoo:

– Se on nyt tai ei koskaan.

Yksi asia on kuitenkin selvä: syksyä 1997 emme koskaan unohda.

Kolme viimeistä palloon koskenutta pelaajaa olivat suomalaisia. Yhtäkkiä pallo oli omassa verkossa. Helsingin olympiastadion hiljentyi täysin. Ihmiset itkivät eivätkä uskoneet silmiään. Unkarin 1–1-tasoitusmaali pudotti Suomen MM-karsintalohkon kolmanneksi ja ulos jatkokarsinnasta.

– Jumala paratkoon!, Antero Mertaranta huusi Ylen tv-lähetyksessä.

Tämä on sekvenssi, jonka kaikki suomalaiset jalkapallofanit ovat nähneet. Tämä on hetki, jonka kaikki haluavat unohtaa. Sekunnit, jotka johtivat siihen, että Unkari-kirous syntyi – ja että MM-unelma kuoli.

Yhtä aikaa Oravaisissa Tim Sparv pelasi Norrvalla FF:n joukkueessa, joka voitti lähes kaikki turnaukset. Hänen huoneensa oli tapetoitu Manchester United -julisteilla. Lempipelaaja oli Eric Cantona, myöhemmin David Beckham, vielä myöhemmin Paul Scholes.

Sparvin tulevaisuuden haaveet olivat täysin selvät. Hän halusi olla ammattilainen Valioliigassa ja pelata maajoukkueessa. Sparv ei heti tiennyt, että maajoukkue koki karmaisevan tappion Unkaria vastaan.

– En muista katsoneeni ottelua telkkarista. Isä taisi kertoa tuloksen seuraavana päivänä.

Suomi-Unkari 1997
Sysimusta lokakuun ilta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1997. Unkari on juuri tuhonnut Suomen MM-kisahaaveet surullisenkuuluisalla omalla maalilla.Lehtikuva

Kuusi vuotta myöhemmin 16-vuotias Sparv otti ison askeleen kohti ammattilaisuutta muuttaessaan Southamptonin akatemiaan. Hieman alle kolmen vuoden aikana Englannissa hän vietti aikaansa Gareth Balen, Adam Lallanan ja Theo Walcottin kaltaisten pelaajien kanssa.

Sparv oli kotona Oravaisissa paras, mutta Southamptonin akatemiassa hän oli surkeimpia pelaajia. Hän ymmärsi, että haaveiden toteuttaminen tulee olemaan vaikeaa.

– Ymmärsin, että tavoitteiden täyttyminen vaatisi uskomattoman paljon työtä.

Sparv kuitenkin piti raatamisesta niin, että hiki lentää. Hän tiesi, että hänellä ei ole nopeimmat jalat tai terävin laukaus – mutta työmoraalissa häntä on vaikeaa voittaa.

Sparv jatkoi työntekoa Gareth Balen harjoitellessa vapaapotkuja joukkueen harjoitusten jälkeen. Molempien Valioliiga-unelma oli yhä elossa.

Portugali-Suomi 2007
Marraskuu 2007. Suomen arvokisahaaveet kariutuivat Portugalissa. EM-kisapaikka jäi yhden maalin päähän.EPA

2007.

Suomalaisten pelaajien selässä komeilevat nimet Jääskeläinen, Hyypiä, Litmanen ja Forssell. Suomi päättää EM-karsintansa Portossa Portugalia vastaan. On Suomen kultaisen sukupolven etsikkoaika.

Ottelun toisella puoliajalla pelin henki on selvä: mikäli Suomi tekee maalin ja voittaa ottelun, se menee kisoihin.

Maali ja kisapaikka jäävät haaveksi. Ottelu päättyy 0–0. Jälleen yksi pettymys historiankirjoihin. Myös Tim Sparville, joka oli kuin liimattuna tv:n äärellä.

– Todella harmi, koska olimme hirveän lähellä. (Päävalmentaja) Roy Hodgson oli tehnyt valtavan työn ja meillä oli hieno nippu pelaajia.

Sparv itse kolkutteli A-maajoukkueen ovea. Hän tunsi jo osan pelaajista. Tässä vaiheessa Sparvin kiinnostus maajoukkuetta kohtaan oli paljon suurempaa kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Jalkapalloilijan elämä ei kuitenkaan hymyillyt Sparvillekaan.

Tim Sparv Halmstad
Tim Sparv edusti ruotsalaista Halmstadia vuosina 2007–2009.AOP

Hän oli hiljattain vaihtanut akatemiaelämän Englannissa edustusjoukkuejalkapalloon Ruotsin Halmstadissa. Yhtäkkiä kehitys ei ollutkaan enää tärkeintä. Vain pisteiden ottamisella oli merkitystä. Muutos oli puolustavalle keskikenttäpelaajalle vaikea.

– En ottanut kritiikkiä vastaan oikealla tavalla ja ensimmäistä kertaa urani aikana minulla oli ongelmia vammojen kanssa. Niitäkin käsittelin huonosti. Siinä vaiheessa uraa tein valtaosan niistä virheistä, joita olen tehnyt.

Puoli vuotta myöhemmin Sparv lainattiin Halmstadista Vaasaan ja VPS:n riveihin. Samanaikaisesti Bale pelasi Valioliigaa Lontoossa Tottenhamin paidassa. Walcott oli tehnyt MM-kisadebyyttinsä jo kaksi vuotta aiemmin.

Sparvin oli aika näyttää luonnetta – ja niin hän tekikin. Hän oppi vastoinkäymisistä ja kehittyi. Uurastus palkittiin siirrolla hollantilaisseura Groningeniin vuonna 2010.

Sparv sai kokea uransa siihenastisen huippuhetken, alle 21-vuotiaiden EM-kisat Ruotsissa, juuri ennen siirtoa.

Ashkan Dejagah Tim Sparv
Ashkan Dejagah ja Tim Sparv taistelivat pallosta alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsissa vuonna 2009.AOP

Parin kauden jälkeen Groningenissa vauhti hiipui sekä joukkueella että Sparvilla.

– Meillä oli huono kausi ja pelasin itse huonosti. Ajattelin, että tästä ei tule mitään.

Unelma Valioliigasta oli viimeistään nyt ohi. Sparvista ajatus ei kuitenkaan tuntunut niin kamalalta.

– Tiesin, että on muitakin liigoja Valioliigan ohella. Kunhan saan pelata jalkapalloa ammatikseni, olen kiitollinen.

Sparv hyväksyi kaksi asiaa, jotka olivat tärkeitä tulevaisuuden kannalta. Ensimmäiseksi, jalkapallo ei ole kaikki elämässä. Toiseksi, Sparv ei ole mikään Lionel Messi.

Mutta minkälainen pelaaja hän on?

Sparv on itsekriittinen realisti. Se tulee selväksi hänen luetellessa heikkouksiaan aurinkoisella takapihallaan viihtyisässä kotikaupungissaan Silkeborgissa.

– Minulta puuttuu dynamiikka pelityylissäni, vauhtia ja terävyyttä maalinteossa.

Tim Sparv Groningen
Ruotsista Sparvin ura jatku Vaasan kautta Hollantiin. Kuvassa FC Groningenin paidassa.AOP

Groningenissa Sparv ymmärsi rajallisuutensa, ja teki kaikkensa muovautuakseen raatavaksi keskikenttäpelaajaksi. Sellaiseksi, joka tekee kanssapelaajistaan parempia. Sellaiseksi, joka tekee likaisen työn, prässää ja härnää. Sellaiseksi, jolla on ottelun loputtua likaa kasvoissa.

Sparvilla on ominaisuuksia, joita on vaikea mitata. Ne eivät näy perinteisissä ottelutilastoissa. Sen myös datavetoinen seura Midtjylland huomasi ja houkutteli Sparvin riveihinsä vuonna 2014.

Sen jälkeen Sparvista on omalla tavallaan tullut keulakuva jalkapallomaailman uudesta ajattelutavasta. ”The no-stats all star”, niin kuin The Correspondent (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti vuonna 2015.

Sparvista Midtjylland sai johtajan, joka ei pelkää ottaa kantaa kipeisiinkään kysymyksiin. Groningenin aikana Sparv lopetti 10–15 jalkapallo-ottelun katsomisen viikossa, ja alkoi keskittyä muihin asioihin.

– Oli kivaa katsoa pelejä, mutta se ei antanut minulle lisäarvoa.

Tim Sparv
Sparv puhuu mielellään yhteiskunnallisista asioista julkisesti.Yle / Sebastian Backman

Sen sijaan Sparv alkoi opiskella, lukea ja käyttää ääntänsä enemmän. Siitä lähtien Sparv on ottanut kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin blogissaan (siirryt toiseen palveluun)ja mediassa.

– Asiat voivat koskea kaikkea ilmastosta kielenkäyttöön ja rasismiin. Olen huomannut, että sanoillani on jonkun verran painoarvoa, ja olen kiinnostunut tärkeiden sanomien levittämisestä. Se on ollut henkisesti tosi tervettä.

Mutta mitä tekemistä tällä on jalkapallon kanssa?

Sparvin mukaan muutos on tasapainottanut arkea sekä hyvässä että pahassa. Blogikirjoituksessa liigakullan 2018 jälkeen Sparv kertoi, että hänen oli vaikeaa juhlia menestystä, koska hänellä oli koe heti seuraavana päivänä.

– Nämä ovat pieniä asioita, jotka varmistavat, että en hulluunnu, hän kirjoitti (siirryt toiseen palveluun).

Mutta edelleenkin on olemassa asioita, jotka voivat horjuttaa Sparvin tasapainoa. Ehkä Huuhkajien EM-kisapaikka?

Huuhkajat
Huuhkajat juhlivat kannattajien kanssa voittoa Bosnia-Hertsegovinasta kesäkuussa Tampereella.AOP / Miikka Jääskeläinen

Marraskuu 2016.

Teemu Pukki ja Lukas Hradecky ovat epätoivoisia päätösvihellyksen jälkeen. Suomi on juuri hävinnyt MM-karsintaottelun 0–1 vieraissa Ukrainaa vastaan ja päättänyt vuoden yhdeksällä häviöllä ja kahdella tasapelillä.

Maajoukkueen vuosi on ollut täysi katastrofi.

Odessan stadionilla kaksi uskollista Suomen kannattajaa pitää sinivalkoisia huivejaan päidensä päällä huulten vavistessa pettymyksestä.

Tim Sparv ei ole paikan päällä. Hänen on täytynyt jättää kaikki karsintapelit väliin loukkaantumisten takia. Osasyy maajoukkueen masentaville tuloksille? Ehkä. Suomi ei ole voittanut karsintaottelua ilman Sparvia kahdeksaan vuoteen.

Sama pätee tilastoihin myös Kansojen liigassa. Sparvin kanssa Suomi on saalistanut neljä voittoa. Ilman Sparvia joukkue hävisi kummatkin ottelunsa.

Kuukausi Ukraina-tappion jälkeen päävalmentaja Hans Backe sai kenkää ja Markku Kanerva otti vastaan Suomen maajoukkueen päävalmentajapestin.

Hans Backe
Hans Backen pesti Huuhkajien päävalmentajana jäi lyhyeksi.EPA

Kesäkuu 2019.

Ratinan päädyssä on valkopaitainen ihmismeri. Joukko huutaa: Riven johdolla me mennään kisoihin.

Teemu Pukki ja Lukas Hradecky halaavat kannattajia. He näyttävät siltä, kuin omistaisivat koko maailman. Tim Sparv tanssii muiden joukossa. Suomi on juuri voittanut Bosnia-Hertsegovinan lukemin 2–0 EM-karsinnoissa. Ovi EM-kisoihin on sepposen selällään.

Tim Sparv Edin Dzeko
Tim Sparv ja Edin Dzeko EM-karsintaottelussa Tampereella.AOP

Mikä selittää maajoukkueen totaalisen muutoksen?

Viime vuoden aikana on kirjoitettu valtavasti siitä, että Suomella on kivenkova kollektiivi, tulikuuma Pukki ja pelikirja, jonka kaikki ymmärtävät. Päävalmentaja, joka elää ja hengittää suomalaista jalkapalloa.

– Toivoisin että minulla olisi maaginen kaava, joka selittäisi meidän hienot tulokset, mutta sitä minulla ei ole, Sparv kertoo.

Hän vetää henkeä ja antaa pitkän selityksen.

Hän kertoo filosofiasta, joka antaa turvallisuutta, sukupolvenvaihdoksesta joka ylitti odotukset, nuorista jotka ovat ottaneet roolia, vanhemmista pelaajista jotka ovat nostaneet tasoaan, hienotunteisesta valmentajatiimistä ja ilmapiiristä, jota leimaa jatkuva halu kehittyä.

– On mahtavaa olla mukana juuri nyt.

Saatko perhosia vatsaan, kun katsot EM-karsintalohkonne taulukkoa?

– En, karsintamenestys vaatii edelleenkin valtavasti töitä. Sitä yritänkin sanoa joukkuetovereille ja valmentajille: hold your horses! Mutta onhan meillä uskomaton syksy edessämme.

Sen kaikki tietävät. Kaikki kotiottelut ovat lähes loppuunmyytyjä – myös Liechtenstein-ottelu marraskuussa. Maajoukkue kiinnostaa enemmän kuin ihmismuistiin. Kaikki toivovat karsintakirouksen pyyhkiytyvän pois.

Miten paljon uskallat uneksia?

– Olen realistinen optimisti, jos sellaisia on olemassa. Näen unta öisin, mutta kun herään, on työnteon aika.

Mikä on tärkeintä, jotta EM-haaveista tulisi totta?

– Pelaajien pitää pysyä terveinä. Se on tärkeintä, jotta meillä olisi mahdollisuus.

Yksi pelaaja, jonka kaikki haluavat nähdä terveenä, on Tim Sparv. Hän on kamppailut pikkuvaivojen kanssa menneen vuoden aikana. Haastatteluhetkellä hänellä on ylirasitusvamma nivusessa.

Tim Sparv
Sparv on voittanut Midtjyllandissa kaksi Tanskan mestaruutta ja yhden Tanskan cupin.Yle / Sebastian Backman

Viime aikoina Sparv on joutunut hyväksymään, että hän ei voi pelata joka ottelussa. Se ei ole ollut helppoa.

– Haluan olla Teräsmies, harjoitella joka päivä ja pelata joka ottelussa. Mutta olen huomannut että en ole enää 24-vuotias.

– Olen valitettavasti 32 vuotta vanha, ja minulla ei ole enää montaa vuotta jäljellä jalkapallossa.

Onko tämä sinun viimeinen mahdollisuus päästä kisoihin?

– Minun osaltani tämä on viimeinen mahdollisuus, sen voi sanoa ääneen. Minulla on ollut pitkä ja hieno ura maajoukkueessa ja olen siitä todella ylpeä. Jos saan kruunata urani arvokisoilla, unelmastani tulisi totta.

Montako vuotta sinulla on jäljellä?

Sparv nauraa ääneen.

– Sehän on mahtava kysymys!

Hänen mukaansa se riippuu motivaatiosta ja kropasta. Jalkapallo on aina hauskaa, kun on terve, Sparv sanoo.

– Toivon että minulla on ainakin kolme vuotta jäljellä. En ole suunnittelemassa uran loppua, fokus on täysin pelaamisessa.

Olet puhunut siitä, että elämäsi on tasapainossa. Mutta horjuttaisiko EM-kisapaikka tasapainoa?

– Jos pääsemme EM-kisoihin, juoksen alasti torilla. Se on aivan selvää, Sparv sanoo ja nauraa.

Millä torilla?

– Lähimmällä torilla.

Tim Sparv
Tim Sparv kuvattuna Himmelbjergetin kukkulalla Tanskassa.Yle / Sebastian Backman

Hyppäämme autoon ja ajamme Himmelbjergetille – 147 metriä korkealle kukkulalle, jonka tanskalaiset luulivat olevan maan korkein piste vuoteen 1847 saakka, kunnes Møllehøj peri manttelin. Maisema vaihtuu hitaasti. Tuulimyllyt ja pellot vaihtuvat metsään ja sen polkuihin.

Keskustelu siirtyy tulevaisuuteen ja suunnitelmiin uran jälkeen.

Sparv haluaa matkustaa enemmän ja jatkaa työntekoa jalkapallon parissa, mieluiten valmentajaroolissa nuorten kanssa. Hän voisi kuvitella pelaavansa kolmosdivarijalkapalloa kesäisin Pohjanmaalla.

Kysyn, olisiko hänestä poliitikoksi, koska hän ottaa jo nyt kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

– Ei koskaan, hän nauraa.

Riippumatta siitä, miten EM-karsinnoissa käy, häämöttää jalkapallontäyteinen elämä myös tulevaisuudessa.

Onko Sparv riisunut vaatteensa vai pysyvätkö ne päällä, sen aika näyttää.

Sebastian Backman

Lue myös:

Tim Sparv on Huuhkajien tärkein pelaaja, jolla on hämmentävä taito voittaa – tilasto lyö ällikällä: "Kuulostaa järkyttävältä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat