Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Komeaa suomalaisjälkeä nuorten EM-yleisurheilussa! Mattila ja Killinen ykkösinä finaaleihin

18-vuotias korkeuslupaus Arttu Mattila meni tyylikkäästi ilman yhtään pudotusta alle 20-vuotiaiden EM-finaaliin.

yleisurheilu
Arttu Mattila
Arttu Mattila lukeutuu Suomen kirkkaimpiin yleisurheilulupauksiin.Thomas Windestam/SUL-Arkisto

Korkeushyppylupaus Arttu Mattila jakoi kärkipaikan karsinnassa kuuden muun urheilijan kanssa alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsissa. Vasta 18-vuotias Mattila ponnisti karsinnassa 209. Sitä ennen hän oli mennyt ensimmäisellään yli korkeuksista 205 ja 200.

Mattilan ennätys on hallista viime vuodelta 216. Ulkona Mattila on parhaimmillaan hypännyt viime vuonna 214. Äänekoskelaisen paras tulos tältä kaudelta on 210.

– Nyt rupeaa löytymään varmuutta. Tekniikka pysyy kasassa ja pystyn tulemaan vauhdin oikein, Mattila kertaili karsintaansa Urheiluliiton verkkosivuilla.

EM-finaalin karsintaraja oli peräti 215, jota ei kukaan ylittänyt. Toinen korkeuskarsinnan suomalainen Daniel Kosonen hyppäsi 205 ja jäi viimeisenä ulos 14 urheilijan finaalista.

Mattilan toiveissa on rikkoa sunnuntain finaalissa oma ennätys. Alkukauden vaikeudet vauhdinoton kanssa näyttävät kadonneen.

– Hypyt tuntuivat siltä, että palaset alkavat loksahdella kohdalleen, ja kun jalat ovat niin sanotusti auki, se tuo hyvin, ja saan ponnistuksessa kehon nousemaan, Mattila analysoi.

Myös moukarikarsinnassa Sara Killinen heitti parhaan tuloksen. Killinen moukaroi heti avausheitolla 63,49, jolla ylitti selvästi karsintarajan 61 metriä.

– Heitto oli tosi helppo ja vähän yllättävä siinä mielessä, että verryttelyheitot eivät onnistuneet, Killinen tuumi Urheiluliiton verkkosivuilla.

Killinen paransi karsintaheitollaan myös sentillä kauden parastaan. Hänellä on EM-finaaleista viidentenä kauden parhaiden tulosten vertailussa. Myös vain viisi heittäjää kykeni rikkomaan karsintarajan.

– Tarkoituksella on koetettu pidätellä kuntoa, etteivät ne pitkät heitot tulisi missään pikkukisoissa vaan täällä. Se näyttäisi toimineen hyvin, Killinen sanoi.

Vuosi sitten Killinen oli alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa hopealla. Nytkin tavoitteet ovat kovat lauantain loppukilpailuun.

– Ei sinne mistään huonoista sijoituksista lähdetä heittämään, Killinen sanoi.

Julia Kivinen oli karsinnan 15:s tuloksella 57,86.

Päivitetty kello 15.27. Sara Killisen kärkipaikka lisätty.

Lue lisää:

Tiukoille meni! Suomalaistoivo Saga Andersson täpärästi EM-finaaliin – seiväs katkesi dramaattisesti verryttelyssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat