Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

Venäläinen NHL-supertähti kritisoi poikkeuksellisen rajusti Vladimir Putinia – moni ärsyyntyi tai meni mykäksi, mutta yksi pelaaja tuki harvinaista avautumista

Venäläisurheilijoista parasta palkkaa nauttiva NHL-jääkiekkoilija Artemi Panarin puhuu painavin sanankääntein presidentti Vladimir Putinista.

jääkiekko
Artemi Panarin
Artemi Panarin edusti viime kaudella Columbusta, jossa tykitti 79 ottelussa tehot 28+59=87Adam Glanzman/Getty Images

Jääkiekkoliiga NHL:n venäläinen supertähti Artemi Panarin on aiheuttanut kuohuntaa kommenteillaan Venäjän presidentti Vladimir Putinista.

Panarin kritisoi harvinaisen rajusti Putinia sports.ru-sivuston haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun) Hän arvosteli muun muassa Putinin pitkää 20 vuoden valtakautta ja perusoikeuksien puutetta Venäjällä.

Putinin kritisointi on hyvin harvinaista venäläisurheilijoilta. Moni urheilija on toiminut niin sanotussa Putin Teamissa, jonka ykköshahmona on ollut toinen NHL-supertähti Aleksandr Ovetshkin.

Panarin oli aiemmin tukenut Putinia, mutta on nyt muuttanut mieltään. Panarin ei ollut omien sanojensa mukaan ennen täysin tietoinen kaikista asioista. Hän ei lukenut uutisia, eikä ollut kiinnostunut politiikasta. Panarin keskittyi vain jääkiekkouraansa. Sports.ru:n haastattelussa hän esitti syyn sille, miksi Putinia on äänestänyt 70 prosentita venäläisistä.

– Ihmiset äänestävät häntä, koska toista varteenotettavaa ehdokasta ei ole, Panarin sanoi.

Putinin 20 vuoden valtakaudesta Panarinilla oli painavaa sanottavaa.

– Se johtuu siitä, että sananvapautta ei ole. Ei ole kanavia, jotka kertoisivat isoäideille totuuden, Panarin korosti.

"Hän ei enää erota hyvää pahasta"

Vladimir Putin
Vladimir Putin pitää jääkiekosta paljon.Mikhail Metzel/TASS /All Over Press

27-vuotias Panarin vaivaa Putinin suuri valta-asema. Hän korostaa esimerkiksi Yhdysvaltojen järjestelmän hienoutta, jossa voi olla presidenttinä kaksi kautta eli yhteensä kahdeksan vuotta.

– Meidän virheemme on, että käsittelemme Putinia supermiehenä. Hän on kuitenkin ihminen, kuten mekin. Teoriassa Putinin pitäisi palvella meitä, Panarin korostaa.

Panarin siirtyi NHL:ssä kesällä New York Rangersiin. Hän teki seitsemän vuoden ja 81 miljoonan Yhdysvaltojen dollarin arvoisen sopimuksen. Sports.ru:n mukaan hän on Venäjän parhaiten palkattu urheilija.

Panarinin mukaan Putinin olisi aika luopua presidenttiydestä. Putinin neljäs kausi presidenttinä päättyy vuonna 2024, mutta hän ei ole vihjannut siirtymistä pois politiikan parista.

– Mielestäni hän ei enää erota hyvää pahasta, Panarin sanoi.

Vanhat pelaajat arvostelevat avautumista

Panarinin avautuminen on luonnollisesti herättänyt paljon reaktioita. Jääkiekko tiedetään Putinin yhdeksi lempilajiksi. Moni urheilija ja taustahahmo on ollut joko ärsyyntynyt tai mykkä Panarinin kommentoinnista.

– Elämme vapaassa ja demokraattisessa maassa. Kaikilla on vapaus ilmaista mielipiteensä. Vetäydyn kuitenkin samanlaisesta kommentista, koska äänestin Putinia. En aio sanoa enempää, Venäjän jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Vjatšeslav Bykov sanoi Championatin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Artemi Panarin
Artemi Panarin on saanut paljon kritiikkiä vanhemmalta jääkiekkopolvelta. Jamie Sabau/NHLI via Getty Images

Kuuluisa Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkuen hyökkääjä ja kaksinkertainen olympiavoittaja Boris Mihailov liittyi myös Panarinin arvostelijoiden joukkoon.

– Kaikilla on oikeus mielipiteeseen ja uskoa, mitä haluaa. Artemi saa ajatella mitä tahansa. Mutta tuollaiset kommentit eivät tee hänelle hyvää. Jos hän puhuisi tuohon tapaan ystävästään, se olisi toinen juttu, Mihailov sanoi.

– Mutta tuollainen puhe valtion päämiehestä on eri asia. Valtion päämiehellä on ehdoton kansan tuki ja luotto. Artemin olisi parempi pelata jääkiekkoa, eikä puhua valtion päämiehestä.

Mutta ainakin yksi jääkiekkoilija on tukenut avoimesti Panarinin harvinaista avautumista. Coloradon puolustaja Nikita Zadorov viestitti Panarinille peukkuhymiöllä Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) sen jälkeen, kun Panarin oli kysynyt mielipidettä haastattelusta seuraajiltaan.

Zadorov ja Panarin ilmaisivat aiemmin tänä keväänä (siirryt toiseen palveluun)huolensa ”suvereenin internetin” lakiesityksestä. Sen tavoitteena on ollut mahdollistaa Internetin toiminta Venäjällä, vaikka joku maa yrittäisi kitkeä sen pois. Samalla laki toki antaa vallanpitäjille mahdollisuuden irrottaa Venäjän muusta Internetistä.

Lue lisää:

Kaapo Kakko saa huipputaitavan joukkuekaverin – Artemi Panarin muhkealla sopimuksella Rangersiin

"Työtön Stanley Cup -voittaja" Ville Husso metsästää yhä ensimmäistä NHL-otteluaan – jatkosopimus ratkeaa lähipäivinä

Valmentaja Ville Nieminen haluaa paiskia töitä, jotta ovet NHL:ään joskus avautuisivat – suomalainen osaaminen on nyt kovassa huudossa Pohjois-Amerikassa: "Kaikki kysyvät, mikä tämä homma on"

Lähteet: Sports.ru, Championat, AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat