Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Kommentti: Pohjois-Amerikan yliopistojen massatuotannossa monen urheilijan ura tyssää – Ida Hulkon rohkea päätös palata Suomeen saattoi pelastaa hänen uransa

Aina on joku, joka selviää neljän vuoden NCAA-mankelin läpi kunnialla. Kyydistä putoajat voidaan korvata nuorilla lupauksilla, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Emma Hyyppä.

uinti
Ida Hulkko
Ida Hulkko kilpaili viime joulukuussa lyhyen radan MM-kisoissa Kiinassa.EPA / Roman Pilipey

Täysi stipendi amerikkalaisyliopistoon on monelle kilpaurheilijalle unelmien täyttymys. Huippu-urheilun ja korkeakouluopintojen yhdistäminen, kovatasoinen harjoitusseura, otolliset olosuhteet, kielitaidon kohentaminen, uudet ihmissuhteet ja taloudellinen vakaus ovat syitä seikkailuun lähtemiseen.

Valmentajat osaavat myydä ajatuksen yliopistourheilusta todellisuutta hohdokkaampana.

Viime vuonna Suomen ennätysnainen Ida Hulkko lähti Floridan osavaltionyliopistoon hakemaan uutta nostetta uintiuralleen. Hän kuitenkin huomasi yliopistourheilun raadollisuuden nopeasti ja päätti palata vuoden jälkeen Suomeen.

20-vuotiaan Hulkon kokemukset 80 uimarin kovatasoisessa ryhmässä kuulostavat tutuilta.

Lähdin elokuussa 2014 täydellä yleisurheilustipendillä Idahoon Boisen osavaltionyliopistoon. 19-vuotiaan kova tarve itsenäistyä sekä mahdollisuus opiskeluun ja kestävyysjuoksu-uran edistämiseen tekivät päätöksestä helpon.

Heti ensimmäisessä harjoituksessa sain kokea amerikkalaisen ryhmäharjoittelun, kun juoksimme 13 kilometrin vauhtikestävyysharjoituksen kahdeksan hengen ryhmässä. Se oli paljon pidempi harjoitus, kuin mitä olin koskaan aikaisemmin tehnyt.

Ajattelin, että tässä on sitä tekemisen meininkiä. Treenin päätyttyä meritoitunut amerikkalaisluotsi totesi ryhmälle “Good job” – eihän hän juuri muuta olisi ehtinyt, kun palautetta oli annettavana noin 50 juoksijalle.

Ida Hulkko oli Floridaan mennessään ikäluokkansa maailman parhaimmistoa ja voittanut useita aikuisten Suomen mestaruuksia. Minä olin alle 20-vuotiaiden 3 000 metrin estejuoksun maailmantilastossa sijalla 35 ja paras sijoitukseni Kalevan kisoissa oli viides.

Mutta vaikka Hulkko meni Yhdysvaltoihin jo valmiiksi supertähtenä, myös häntä kohdeltiin kuin kaikkia muitakin massassa.

– Massaa on niin paljon ja tavallaan massatuotantona yritetään tehdä hyviä uimareita. Toivotaan, että tämä toimii kaikille, mutta jos ei kaikille, niin edes osalle. Tavallaan yksilön tarpeita ei tarvitse kuunnella, kun aina tulee seuraava uimari, jos toinen menee rikki tai lopettaa, Hulkko kertoi Yle Urheilulle.

NCAA-yliopistosarjassa kukaan ei ole korvaamaton. Aina on joku, joka selviää neljän vuoden harjoitusmankelin läpi ja nousee uudelle tasolle. Ne, jotka putoavat kyydistä, voidaan korvata uusilla nuorilla lupauksilla.

Ida Hulkko
Ida Hulkko kertoo, ettei hän ollut tyytyväinen yliopistonsa uintijoukkueen harjoitusmenetelmiin.EPA / Roman Pilipey

Jos valmentaja selaa uuden, toiselta puolelta maailmaa kotoisin olevan urheilijan harjoituspäiväkirjan läpi minuutissa, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Minulla ne soivat vasta, kun oli liian myöhäistä.

Ida Hulkko kertoo, että sprintterit uivat Floridassa paljon määrää, joka tehtiin liian kovilla harjoitusvauhdeilla. Se tuntuu olevan tyypillistä yliopistosarja NCAA:ssa lajista riippumatta.

Samalla, kun omat viikoittaiset harjoituskilometrini nousivat kertaheitolla sadasta 130:een, myös lenkkivauhtini koventuivat. Vaikka kehitystä tuli, huomio ja palaute valmentajilta oli vähäistä.

Alun ennätystehtailun jälkeen, reilut puoli vuotta Yhdysvaltoihin lähdöstäni, aloin tuntea itseni väsyneeksi. Jatkoin kuitenkin harjoittelua samaan malliin. Toisena opiskeluvuotenani en kilpaillut lainkaan. Harkitsin paluuta Suomeen, vaikka opintoni olivat jo puolivälissä.

Omien kokemusteni perusteella arvioisin, että Ida Hulkon päätös palata Suomeen oli järkevä hänen urheilu-uransa jatkumisen kannalta. Kun urheilusta katoaa ilo, ja olo on turta niin henkisesti kuin fyysisestikin, on ainoa oikea päätös tulla takaisin Suomeen.

Vaatii rohkeutta ja kypsyyttä tehdä päätös jättää upealta kuulostava elämä taakse ja palata tuttuihin ja toimiviksi todettuihin harjoituskuvioihin kotimaassa. Toinen vuosi sinnittelyä Floridassa olisi saattanut kääntää Hulkon kehityskäyrän väärään suuntaan.

Oli puhe kestävyysjuoksusta tai uinnista, on Suomessa osaavia valmentajia. Ryhmäharjoittelun hyötyjä ei voi vähätellä, mutta ammattitaitoinen valmentaja tutustuu urheilijaan henkilökohtaisesti ja syvällisesti sekä yksilöllistää harjoittelun.

Molemminpuolinen luottamus mahdollistaa avoimena soljuvan kommunikaation ja epäkohtiin reagoimisen jo ennen, kuin ongelmat kasaantuvat. Sellaiselta vaikuttaa Hulkon valmentaja Jere Jännes, joka oli jo ehtinyt huomata ilon kadonneen hyvin tuntemansa urheilijan olemuksesta.

Iskin piikkarit naulaan heti Suomeen palattuani. Neljä vuotta Yhdysvalloissa antoivat minulle toivomani korkeakoulututkinnon ja ystäviä maailman joka kolkasta, joten kokemus kokonaisuudessaan jäi plussan puolelle.

Ida Hulkko ei Floridassa käydyistä kursseista juuri hyödy, mutta sai vuoden aikana arvokkaita sosiaalisia kontakteja, jotka kantavat pitkälle.

Ennen kaikkea hän selvitti, mitä hän tarvitsee noustakseen maailman uintieliittiin. Onnettomana liukuhihnalta hän tuskin pystyisi sinne ponnistamaan.

Lue myös:

Ilo katosi harjoittelusta – suomalaisuimari hylkäsi täyden stipendin Floridassa ja palasi Suomeen: “Tiesin tasan tarkkaan, että tämä oli oikea päätös”

Suomalaisuimarit jahtaavat harvinaista menestystä Jallowin johdolla – näin seuraat uinnin MM-kisoja Ylen kanavilla

Hulkko tykitti Suomen mestaruuteen mielestään huonolla uinnilla – Laukkasen vauhti kateissa: "Näky taululla on ihan järkyttävä"

Mimosa Jallow ja Ida Hulkko olivat Suomen uintitähdet EM-kisoissa – "Kannattaa seurata heitä Tokion olympialaisia ajatellen"

Hulkko ja Jallow tykittivät Suomen ennätyksiin – "Pilke silmäkulmassa ja minun tyyliseni meininki tekivät uinnista hyvän"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat