Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

Frisbeegolfin Euroopan mestari toivoo lisää major-kisoja Eurooppaan – "Kyllä tämä on suuri asia minulle, että kotimaassa saa pelata"

Nokialla järjestetään kauden ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella pelattava majorturnaus. Suomi on lajin kärkimaa Euroopassa.

urheilu
Frisbeegolfin maailmanmestari, yhdysvaltalainen Gregg Barsby esittelee nimikkokiekkoaan
Frisbeegolfin maailmanmestari, yhdysvaltalainen Gregg Barsby uskoo, että lajin suurkilpailuja järjestetään jatkossa aiempaa enemmän Euroopassa.Ghadi Boustani/Yle

Suomi on frisbeegolfissa Euroopan ykkösmaa, eikä edellä maailmassakaan ole kuin lajin syntymaa Yhdysvallat. Tämä näkyy viikonvaihteessa.

Lähes kaikki maailman parhaat pelaajat ovat kokoontuneet Tampereen kupeeseen kisamaan arvoturnauksen voitosta. Niin kenttä kuin järjestelyt keräävät kiitosta maailmantähdiltä.

– Tämä on todella monipuolinen ja haastava. Haastaa jokaista osa-aluetta, on metsää ja aukeaa sekä tiukat ob-alueet (pelialueen ulkopuolinen alue, joilta ei saa pelata). Vaikeaa on, kertoo hallitseva Euroopan mestari Henna Blomroos Nokian radasta.

– Kyllä tämä on suuri asia minulle, että kotimaassa saa pelata ja tämä on iso juttu Nokialle ja koko Suomelle, Blomroos jatkaa.

– Kun katselee yleisöä ja näkee kuinka paljon frisbeegolfkulttuuri on kehittynyt Suomessa, en olisi missään muualla mieluummin, hallitseva maailmanmestari, yhdysvaltalainen Greg Barsby sanoo.

Isoja kisoja vähitellen lisää Eurooppaan

Yhdysvallat on edelleen lajin selvä ykkösmaa ja Suomi yhtä selvä kakkonen. Uusia maita on kuitenkin nousemassa huipulle ja Nokian kisaan on tiensä selvittänyt pelaajia kaikkiaan neljästätoista maasta.

– Toivoisin, että olisi paljon isoja kisoja Euroopassa ja valta siirtyisi USA:sta tännepäin, Blomroos sanoo.

Henna Blomroos esittelee kisakiekkoaan
Euroopan mestari Henna Blomroos on tyytyväinen, että kauden kolmesta majorista yksi pelataan Suomessa.Ghadi Boustani/Yle

Lajin kehitystä pitkään läheltä seurannut Barsby on nähnyt, miten uusia maita on tullut mukaan kisoihin. Hän uskookin, että lähivuosina kisakalenteriin tulee muutoksia.

– Frisbeegolf on kasvanut valtavasti. Kun näkee, miten paljon ja nopeasti laji on levinnyt, on vain ajan kysymys, että Euroopassa pelataan useampi major.

Ammattilaisten määrä kasvussa

Frisbeegolfin suosio perustuu muun muassa siihen, että sen harrastaminen on edullista. Lähes kaikki radat niin Suomessa kuin maailmalla ovat vapaasti käytössä ja perussetin kiekkoja saa edullisimmillaan alle kympillä. Harrastuspaikkojakin on ympäri Suomea yli 700.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa lajin harrastajia on yli neljännesmiljoona.

Kilpailulisenssin on lunastanut 5000 suomalaista, eli valtaosaa harrastajista kilpaileminen ei kiinnosta. Pieni joukko sen sijaan keskittyy lajiin niin, että tienaavat pelaamalla elantonsa. Suomessa ammattilaisia on vain muutama, muut ammattilaiset ovat yhdysvaltalaisia.

– Siellä on noin viitisenkymmentä pelaajaa, jotka saavat leipänsä frisbeegolfista ja se määrä on tuplaantunut kahdessa vuodessa. Laji kasvaa ja kehittyy, Disk Golf European Open -turnauksen kilpailunjohtaja Jussi Meresmaa kertoo.

Vaikka terävin kärki on vielä muutaman maan hallussa, ovat esimerkiksi Viron ja Latvian pelaajat nousussa maailman rankingissa ja suosi on kasvussa muuallakin.

– Kenties Ukrainassa laji on kasvussa. Kaakkois-Aasiassa laji on kasvamassa todella suureksi. Ratoja on Malesiassa, Thaimaassa ja Vietnamissa, mielenkiintoista nähdä, Barsby pohtii.

Lue myös:

McBeth, Lizotte ja Big Sexy saapuivat Suomeen! Frisbeegolfin supertähdet taistelevat Major-turnausvoitosta Nokialla

Maailmanlistan ykkönen McMahon vei voiton Sipoossa Euroopan suurimmassa frisbeegolfkilpailussa – vasta 17-vuotias Anttila nousi kolmanneksi

Nyt tehtiin frisbeegolfin historiaa: Eveliina Salonen voitti ammattilaiskiertueen osakilpailun Yhdysvalloissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat