Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

Kansainvälinen Uimaliitto katsoi läpi sormien kiinalaisen ME-miehen sekoilut – Suomen joukkueenjohtaja kaipaa kovempia otteita doping-asioissa

Kiinalaisen Yang Sunin tilanne on aiheuttanut laajasti keskustelua MM-uintien alla.

uinti
Yang Sun
Yang Sun on voittanut 21 mitalia olympia- ja MM-altaissa.Lintao Zhang/Getty Images

MM-uintien alla puhuttanein tapaus on ollut moninkertaisen arvokisamitalistin Yang Sunin dopingkohu.

Sun on voittanut muun muassa olympialaisista kolme kultamitalia, kaikki eri matkoilta: 400 metrin vapaauinnista, 200 metrin vapaauinnista ja 1 500 metrin vapaauinnista.

Otsikoihin Sun nousi hieman ennen MM-uintien alkua, kun australialainen Sunday Telegraph kertoi, että uimari olisi tuhonnut verinäytteitää yllätystestissä viime syksynä vasaroimalla näytepullot rikki.

Kansainvälinen Uimaliitto Fina käsitteli asiaa jo tammikuussa ja päätti katsoa tapausta läpi sormien. Sun sai pitää kilpailuoikeutensa.

Päätös oli monelle pettymys, sillä osasta uimareista tuntuu, että kilpailijoita kohdellaan eriarvoisesti.

– Finalle voisi antaa signaalia, että doping-asioihin pitäisi saada mahdollisimman voimakkaat reaktiot. Finalta pitäisi tulla selkeä signaali kaikille uimareille ja maille, että näihin asioihin puututaan voimakkaasti, Suomen MM-uintijoukkueen joukkueenjohtaja ja olympiavalmentaja Jari Varjonen kommentoi kisojen alla Yle Urheilulle.

Sunin tilanne on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä. Maailman antidopingtoimisto WADA valitti asiasta, ja urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n on määrä käsitellä valitus syyskuussa.

Mikäli CAS tuomitsee Sunin tapauksesta, hän voi saada elinikäisen kilpailukiellon, kertoo kiinalainen South China Morning Post (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Uimaliitossa doping-sähellys tuomitaan jyrkästi.

– Uimaliitolla on selkeä, tuomitseva kanta kaikkeen tämäntyyppiseen toimintaan. Antidoping on meille hyvin tärkeä asia. Haluamme antaa selkeän linjan siihen, ettemme hyväksy tällaista toimintaa ollenkaan. Suomalaisuimarit ovat hyvin lähellä maailman kärkeä, ja se on mahdollista tehdä myös puhtaasti, Varjonen kommentoi Etelä-Koreassa.

Sun ui 1 500 vapaauinnissa uuden maailmanennätyksen 14.31,02 vuoden 2012 olympialaisissa Lontoossa. Sun on ollut hyvässä vauhdissa matkalla myös tällä kaudella. Tästä huolimatta hän ei osallistu 1 500 metrille MM-kisoissa.

Sen sijaan Sun nähdään vapaauinnin 200, 400 ja 800 metrillä.

Urheilijat pulahtavat MM-altaaseen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 4 aamuyöllä Suomen aikaa. Suomalaisista ensimmäisenä päivänä kilpailevat Jenna Laukkanen, Riku Pöytäkivi ja Laura Lahtinen. Alkuerät näytetään suorana Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 3.50.

Lue myös:

Suomalaisuimarit jahtaavat harvinaista menestystä Jallowin johdolla – näin seuraat uinnin MM-kisoja Ylen kanavilla

Riku Pöytäkivi aloitti uinnin vasta teininä – Brasilian ME-miehen esimerkki kirittää vaikka nelikymppiseksi

Testi, josta ei hiiskuttu sanaakaan – Jani Sievinen ja Kari Ormo kertovat nyt, mitä Hyvinkään salaisessa operaatiossa vuonna 2002 tapahtui

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat