Suomalaisuimarit lähtevät MM-karkeloihin maltillisin tavoittein – "Super-, super-, superpäivänä voi tulla jopa mitali"

MM-altaasta suomalaiset lähtevät hakemaan finaalipaikkoja. Kaiken mennessä nappiin myös harvinainen herkku, MM-mitali on mahdollinen.

uinti
Mimosa Jallow
Mimosa Jallow hyppää MM-altaaseen ensimmäisen kerran maanantaina.Vesa Pöppönen/AOP

Vuosi 2013. Tovi on aika siis, siitä, kun viimeksi nähtiin suomalainen uimari MM-mitalistina. Sunnuntaina alkaviin Etelä-Korean arvokisoihin on niiihinkin asetettu realistisen maltilliset tavoitteet.

Suomi on kisoissa seitsemän uimarin joukkueella. Joukkueenjohtajan ja uinnin olympiavalmentajan Jari Varjosen mukaan heistä jokaisella on mahdollisuus selvitä välieriin.

– Tavoitteemme on saada useita uimareita jatkoon alkueristä, hyvänä päivänä ihan finaaleihin asti. Ihan super-, super-, super-päivänä voi tulla mitali kaulaan, jos joku onnistuu parantamaan parastaan selkeästi.

Tämän vuoden uintijoukkueen kirkkaimpana tähtenä tuikkii selkäuintispesialisti Mimosa Jallow, joka nappasi viime vuonna pitkältä radalta EM-pronssia. Jallowin perässä erityisesti Ida Hulkolta, selkävaivoista kärsineelta Ari-Pekka Liukkoselta ja Suomen edelliseltä MM-mitalistilta Matti Mattssonilta odotetaan finaalipaikkoja.

Ida Hulkko
Ida Hulkko kilpailee maanantaina 100 metrin rintauinnissa.EPA / Roman Pilipey

Tänä vuonna uinnin pitkän radan MM-kisoihin osallistuu peräti 194 maata. Se on ennätysmäärä.

Yhä useampien maiden uintisatsaukset näkyvät entistä tiukempana kilpailuna. Erityisesti sijoilla 10–50 kamppaillaan todella tasapäisesti.

Suomen tulevaisuus näyttää tässä hurjassa kamppailussa hyvältä.

– Kärki ei kamalasti karkaa meiltä, vaan päinvastoin saamme heitä kiinni. Olemme usean urheilijan kohdalla todella lähellä kärkeä. Se tekee tilanteesta kutkuttavan. Olemme haastajan roolissa. Emme ole vielä niitä, joiden pitää ottaa mitali, vaan olemme ne, jotka katselevat nälkäisesti mitalin suuntaan.

Pöytäkivi huippukunnossa altaaseen

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Riku Pöytäkivi avaa MM-urakkansa 50 metrin perhosuinnissa. Kesäkuun lopussa Pöytäkivi otti matkalta SM-hopeaa ajalla 24,07.

Tuon uinnin jälkeen Pöytäkivi piti viikon verran taukoa uinnista ennen MM-leiriä Thaimaassa.

Pöytäkivi uskoo olevansa iskussa Etelä-Koreassa, sillä kausi on mennyt nappiin.

– Olen huippukunnossa. Vaikeus itsellä on repiä ennätys tai siihen tuntumaan jo aamulla. Vielä pitäisi saada pieni tasonnosto, että pääsisi jatkoon, vaikka ei aamulla tulisi vielä nappisuoritusta. Silloin tulee illalla ne ennätykset, Pöytäkivi arvioi kisapäivän aattona.

Riku Pöytäkivi
Riku Pöytäkivi urakoi kahdella matkalla MM-kisoissa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Pöytäkiven paras aika tältä kaudelta 50 metrin perhosesta on huhtikuinen 23,66. Tuolla ajalla hän on tämän kauden maailmantilaston 56:s.

26-vuotias uimari kilpailee perhosuinnissa myös ensi viikon perjantaina 100 metrillä. Juuri nyt Pöytäkivi arvioi, että hänellä on paremmat mahdollisuudet jatkoon 50 metrillä, mutta jatkossa keskittyminen on 100 metrin perhosuinnissa, sillä se on olympialaji.

– Satanen on tärkeämpi varsinkin ensi vuonna. Katsotaan sen jälkeen, kumman matkan suuntaan ura alkaa kallistua. Tokiosta en halua ottaa vielä mitään paineita.

Superlupaus Lahtinen satsaa viestiin

Vasta 16-vuotias Laura Lahtinen urakoi MM-altaassa kolme henkilökohtaista matkaa ja viestin. Kovimmat odotukset MM-kisoissa ovat juuri viestissä. Muilta matkoilta, 400 metrin vapaauinnista, 200 metrin perhosuinnista ja 800 metrin vapaauinnista Lahtinen lähtee hakemaan kokemusta tulevaisuutta varten.

– Olen uimarina monipuolinen ja aika kova jo nyt. Olen kuitenkin aika alussa uimarina ja opettelen vasta isoihin kisoihin. Tarkoituksena on hakea kokemusta vielä Tokion olympialaisista, jos pääsisin sinne ensi vuonna. Vuoden 2024 olympialaisista voisin sitten jo menestyä.

Laura Lahtinen yllättyi uimastaan SE-ajasta 200 metrin rintauinnissa.
Laura Lahtinen on suomalaisuinnin kirkkain tulevaisuuden tähti.AOP

Tavoitteet ovat kovia, mutta toisaalta nuori lupaus on mennyt jo tänä vuonna valtavasti eteenpäin etenkin rintauinnissa.

Heinäkuun alussa Lahtinen voitti nuorten EM-pronssia 200 metrin perhosuinnissa.

– 200 metrin rintauinnissa on olympiarajaan vielä noin puolitoista sekuntia matkaa. Sitä lähden tavoittelemaan ensi vuonna. Perhosessa raja on aika kova. Vielä varmaan parin, kolmen sekunnin päässä. Siinä riittää töitä.

Urheilijat pulahtavat MM-altaaseen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 4 aamuyöllä Suomen aikaa. Suomalaisista ensimmäisenä päivänä kilpailevat Jenna Laukkanen, Riku Pöytäkivi ja Laura Lahtinen. Alkuerät näytetään suorana Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 3.50.

Lue myös:

Suomalaisuimarit jahtaavat harvinaista menestystä Jallowin johdolla – näin seuraat uinnin MM-kisoja Ylen kanavilla

Testi, josta ei hiiskuttu sanaakaan – Jani Sievinen ja Kari Ormo kertovat nyt, mitä Hyvinkään salaisessa operaatiossa vuonna 2002 tapahtui

Riku Pöytäkivi aloitti uinnin vasta teininä – Brasilian ME-miehen esimerkki kirittää vaikka nelikymppiseksi

Kansainvälinen Uimaliitto katsoi läpi sormien kiinalaisen ME-miehen sekoilut – Suomen joukkueenjohtaja kaipaa kovempia otteita doping-asioissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat