Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Suomalainen formulakuljettaja nousi sängyn pohjalta voittajaksi – Emma Kimiläinen taistelee vielä 100 000 dollarin potista: ”Menestys lähtee onnellisuudesta”

Emma Kimiläinen voi nousta W Seriesissä jopa neljänneksi kauden päätösviikonloppuna, vaikka kaksi kisaa meni ohi niskavaivojen takia.

moottoriurheilu
Emma Kimiläinen
Emma Kimiläisen kelpaa hymyillä naisten formulasarjan kisavoittajana.AOP

Suomalainen formulakuljettaja Emma Kimiläinen on hyvin rauhallinen lauantai-iltana, vaikka muutama tunti sitten hän on ottanut historiallisen ensimmäisen voittonsa naisten formulasarjassa. Hän hallitsi Assenin kisaviikonloppua: Kimiläinen oli ykkönen ensimmäisissä harjoituksissa, aika-ajoissa ja lopulta myös kisassa.

Lisäksi 30-vuotias kirjautti Assenin kisan nopeimman kierroksen ja teki myös jokaiseen sektoriin parhaimman ajan. Ainostaan toisten harjoitusten kärkisija jäi ottamatta, kun Kimiläinen veti vanhoilla renkailla. Osalla oli taas käytössä uudet renkaat. Kisaviikonloppu oli siis täydellinen.

– Ei ole edes mikään erityinen olo. Olen vain odottanut, että tämä voittotilanne tulee. Oli todella varma fiilis, kun lähdin Asseniin. Olen 11 vuotta sitten ajanut yhden kisan Assenissa. Pärjäsin silloin todella hyvin. Muistin, että rata sopii minulle. Vaikka minulla ei ollut enää hajuakaan siitä, miten rata menee, Kimiläinen tunnelmoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Emma Kimiläinen
Emma Kimiläinen on ajanut tällä kaudella punaisessa ja valkoisessa värityksessä. Mutta Assenissa hänellä oli vihreä F3-auto.AOP

Kimiläisen kausi uudessa ja ensimmäistä kertaa pidettävässä W Series –sarjassa on ollut hyvin vuoristoratamainen. Heti kauden avauksessa kanadalainen Megan Gilkes törmäsi rajusti Kimiläisen auton kylkeen. Tärskyn jälkeen suomalainen kärsi pää- ja niskakivuista. Hän joutui sivuun kahdesta seuraavasta osakilpailusta.

Nyt hän on noussut sängyn pohjalta takaisin voittajaksi. Jotain osviittaa rauhallisuudesta kertoi se, että Kimiläinen kykeni pieleen menneen startin ja kakkossijalle putoamisen jälkeen nousemaan vielä voittoon. Kimiläinen hiillosti kymmenen minuuttia ennen kisan loppua brittikuljettaja Alice Powellin virheeseen ja otti kärkipaikan. Voittomarginaali oli lopulta selvä: yli viisi sekuntia.

– Pystyin näyttämään täyden potentiaalini. Tällaista se vauhti olisi ollut kauden aikana, jos ei olisi sattunut sitä ikävää tapaturmaa kauden avauksessa. Mutta en ole jossittelija. Odotin kärsivällisesti omaa hetkeäni. Tiesin, että voitto tulee tänä vuonna tai sitten ensi vuonna. Minulla on ollut koko ajan rauhallinen fiilis, Kimiläinen kertoi.

"Elämä on hyvässä tasapainossa"

Puhelimen välityksellä Kimiläisestä huokuu todellakin rauhallisuus. Kimiläisen mukaan se kumpuaa siitä, että elämässä on kaikki hyvin muutenkin kuin kilparadalla. Aina elämä ei ole ollut yhtä hyvässä tasapainossa.

– Identiteettini on tasapainoinen. Elämä perustuu monelle asialle, eikä vain urheilulle. Ei ole liikaa painetta. Elämä on hyvässä tasapainossa, Kimiläinen avaa.

– Uskon vahvasti, että menestys lähtee onnellisuudesta. Näinhän se onkin.

Emma Kimiläinen
Emma Kimiläisellä kulkee joka osa-alueella tällä hetkellä mainiosti.Matthias Hangst/Getty Images

Seuraavaksi Kimiläinen on ajohommissa jo poikkeuksellisesti sunnuntaina, kun W Series –kuskit ajavat epävirallisen kisan Assenissa. Myöhemmin kalenteriin lisätyssä kisassa startataan lauantain tulosten perusteella täysin päinvastaisessa järjestyksessä. Kimiläinen on siis voiton myötä viimeisessä ruudussa.

– Sunnuntain kisa on varmasti superhauska. Katsotaan, kuinka pitkälle päästään. Ensimmäisestä mutkasta on pakko päästä pois niin, että ei joudu kolariin. Pitää olla vain hoksottimet tarkkana ja napsia sijoja yksi kerrallaan, Kimiläinen sanailee.

Varsinainen viimeinen kisaviikonloppu on luvassa 10.–11. elokuuta legendaarisella Brands Hatchin radalla Englannissa. Kimiläinen on sarjan pisteissä jopa kuudentena, vaikka häneltä jäi kuuden osakilpailun sarjassa jo kaksi osakilpailua väliin. Hänellä on nappionnistumisella mahdollisuus nousta kauden päätteksi pisteissä jopa neljänneksi. Se tarkoittaisi myös mojovaa 100 000 Yhdysvaltojen dollarin palkintorahaa. Kuudes saa 80 000 dollaria.

– Kyllähän neljäs sija näyttää kivemmalta rahallisesti kuin kuudes sija. Rahatkin saa käyttää ihan miten haluaa. Ei ole pakko laittaa rahaa uraan. Ne ovat tavallaan bonusta. Muutama kymppitonni enemmän olisi siis kiva ottaa, Kimiläinen päättää.

Lue lisää:

Mahtavaa! Emma Kimiläinen taisteli ensimmäisen voittonsa uudessa formulasarjassa, vaikka sai huonon lähdön

Emma Kimiläisen dramaattisella kilpailulla kauaskantoinen seuraus: uuden formulasarjan mestaruus uhkaa karata heti kättelyssä – "Huonoin mahdollinen aloitus"

Suomalainen formulakuljettaja on onnistunut hirvittävän vaikeassa tehtävässä – Emma Kimiläinen voi olla pian lähes puoli miljoonaa euroa rikkaampi, mutta se ei ole tärkein juttu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat