Suora

  • Elävä arkisto esittää

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

Australian Mack Horton ei onnitellut doping-kohun keskellä olevaa MM-kultamitalisti Sun Yangia.

uinti
Mack Horton, Sun Yang
MM-hopeamitalisti Horton osoitti rajusti mieltään, kun doping-kohun keskellä oleva Sun sai kultansa

400 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden Etelä-Koreassa vei doping-kohun keskellä rypevä Kiinan Sun Yang. Kiinalainen voitti pitkällä radalla matkan maailmanmestaruuden nyt jo neljättä kertaa. Mitalit ovat tulleet neljissä perättäisissä MM-kisoissa.

Ennen MM-kisoja Sun nousi valokeilaan, koska hänen on kerrottu rikkoneen yllätysdopingtestissä omat verinäyteputkensa vasaralla.

Palkintojenjaossa nähtiin erikoinen episodi, kun hopealle uinut Mack Horton ei noussut lainkaan palkintokorokkeelle. Horton vilkutti yleisölle vain, kun hänen nimensä kuulutettiin areenalla. Mitalin hän otti vastaansa lattiatasossa.

Kun Sun sai mitalinsa, ei Horton edes vilkaissut häntä kohti.

Kansallislaulun jälkeen mitalikolmikko nousee tyypillisesti ykköskorokkeelle poseeraamaan kuviin, mutta Horton ei tätä tehnyt, vaan pysyi edelleen taustalla. Hän ei halunnut nousta Sunin viereen. Palkintojenjaon jälkeen Horton kätteli ainoastaan pronssimitalisti Gabriele Dettin kanssa. Sunia hän ei onnitellut.

Mitalienjaon jälkeen Horton piti altaan reunalla otetuissa kuvissa reilusti väliä kultamitalisti Suniin.

Jo verryttelyssä Sun ja Horton uivat kokonaan eri radoilla.

– En jaa palkintokoroketta ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät tuolla tavalla. Katsotaan, mitä tapahtuu parin kuukauden kuluessa ja kuka tuon kultamitalin lopulta voittaa, Horton kommentoi Yle Urheilulle.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski ei muista vastaavaa "mielenosoitusta" uinnin arvokisoista. Hän uskoo, että Hortonin tilanne otetaan ainakin jollain tavalla käsittelyyn, sillä käytös oli epäurheilijamaista.

Sun voitti 400 metrin vapaauinnin ajalla 3.42,44. Horton oli toinen ajalla 3.43,17. Kolmanneksi ylsi Italian Detti ajalla 3.43,23.

Horton voitti 400 metrin vapaauinnista olympiakultaa vuonna 2016 Rio de Janeirosta. MM-kisoissa hän on ottanut matkalta yhden hopean.

Lue myös:

Kansainvälinen Uimaliitto katsoi läpi sormien kiinalaisen ME-miehen sekoilut – Suomen joukkueenjohtaja kaipaa kovempia otteita doping-asioissa

Tuhosi vasaralla testinäytteensä – kiinalaisuimarista levisi kiusallisia paljastuksia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat